Manjkajoči zob zaradi padca
Pozdravljeni!
Včeraj sem imela epi napad in ob tem padla na obraz ter si poškodovala zgornje sprednje zobe. In sicer: 1. in 2. na desni (eden je v celoti izpadel, drugi se še drži, čeprav je poškodovan,okrušen) in 1.,2. in 3. na drugi strani ( 2. se drži,a se zelo maje).
Dežurna zobozdravnica mi je zoba,ki sta ostala fiksirala z nekakšno belo mrežo, ostala dva spulila (kolikor je še ostalo) in rekla,da so korenine verjetno še ok.
Zdaj me zanim, kaj lahko pričakujem oz kakšne so moje opcije? Zobe oz. nadomestek bi potrebovala čim prej, že zaradi službe (sem učiteljica in dnevno v stiku z otroci in starši). Neurejeni zobje ne pridejo v poštev. Kako dolgo bo trajalo, da se mi nadomestki naredijo? In koliko je treba doplačati?
Prosim za odgovor in se hkrati najlepše zahvaljujem!
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
odgovorila vam bom, kako bi naredila jaz, če bi bili vi moja pacientka.
Se opravičujem za poznen odgovor.
Kakor razumem, ste izgubila dva zoba, najmanj dva sta v kitičnem stanju. Potrebujete dobro stabilizacijo, če naj ostaja upanje, da se kakšen še reši.
Takoj potrebujete začasne zobe in sicer od trojke do trojke. Z začasnim mostičkom je potrebno skrbeti, da vam tkiva, kjer zob ni več, ne uplahnejo preveč. Če je še možno je pametno v prazne alveole vstaviti kolagen, ki zmanjšuje izgubo tkiv. Na mestih kjer zob ni, je potrebno krone na začasnih zobeh tako oblikovati, da izgleda, kot da so spodaj še zobje. Nato je potrebno čakanje in opazovanje. Morda boste zgubili še kakšen zob, bolj verjetno pa le vitaliteto majavih zob. Da ne potemnijo, ji je treba takrat takoj očistiti in korenine polniti.
Ko se stanje stabilizira, pa se pristopi h končni rešitvi. Ker je čakanje dolgo (nekaj mesecev) mora biti provizorij lep in izdelan v laboratoriju, tako izgleda skoraj kot da imate naravne zobe.
Upam, da ste našli dobro rešitev tako žalostne zgodbe.
LP Andreja