manjkajoči zob
Pozdravljeni,
težave imam pri dvojki, na korenini je cista, ki jo sedaj zdravimo, zoba ni več, že prej je bil zbrušen in čez porcelan prevleka. Zob je pod prevleko dobesedno razpadel. Torej je seda samo korenina. Z zobarjem sedaj sob limamo ob sosednje zato da nisem brez, vednar ne drži dolgo. Zanima me ali obstaja kakšen začasen provizorij. Da tega zoba ne upravljam sem že navajena, oz sem se že tako navadila da se ga sploh ne dotikam.
Hvala za odgovor
zaja
Pozdravljeni. Nisem prepričan, če povsem razumem vprašanje. V kosti imate še korenino, nad njo pa cisto, ki jo zdravite. Zob (korenina) je torej perspektiven in se ga namerava ohranjati. Kako se bo izdelovalo začasne zobne nadomestke je v veliki meri odvisno tudi od stanja sosednjih zob. Če so ti zdravi, se provizorij res samo lepi na soseda, če pa se stalno odleplja, potem naj se vam naredi protezica, ki bo z objemkami vpeta na sesednje zobe. Res pa je, da je provizorij, ki se ga zalepi na soseda na nebni strani, običajno precej lepši kot protezica in bistveno manj moteč. Lep pozdrav, David Dovšak