Manjkajoči stalni zobje
Stara sem 29 let in niso mi zrasli naslednji stalni zobje: vse štiri dvojke in petice ter obe trojki zgoraj. To pomeni, da mi manjka kar 10 stalnih zob. Rentgenska slika pred 10-imi leti je pokazala, da zametka za te zobe ni. Ali to pomeni, da teh zob nikoli ne bo?
Zakaj pride do tega? Ali je to dedno pogojeno, imam namreč hčerko staro 2 meseca in me zanima ali obstaja možnost, da tudi njej ne zrastejo nekteri stalni zobje?
Kar se tiče mene imam na srečo še vedno mlečni dvojki in trojki zgoraj na ostalih mestih, kjer mi stalni zobje niso zrastli pa zob nimam. Mlečni zobje so zdravljeni in tudi “rukajo” se ne, vem pa da je skrajni čas, da nekaj storim. Ne bi bilo prijetno, ko bi izgubila še te mlečne zobe, saj so na zelo vidnem mestu. Kaj je možno tu narediti?
Lep pozdrav!
Alenka
Spoštovana Alenka,
glede na to, da omenjate samo težave z zobmi, sklepam, da gre pri vas le za nekoliko nesrečno izraženo redukcijo zob. Zaradi spremenjene prehrane se pri ljudeh reducira število “nepotrebnih” zob. Najpogosteje manjkajo drugi sekalci
( dvojke ), drugi ličniki ( petice ) in zadnji kočniki ( osmice ). Temu posledično se zmanjšujejo tudi čeljustnice. Ker pa je hitreje prišlo do zmanjšanja čeljustnic, število zob pa se je pri nekaterih že zmanjšalo, pri večini pa še ne, opažamo v zadnjem času veliko tesnega stanja. Toliko v tolažbo.
Pri vaši deklici se situacija lahko ponovi, čeprav je večja verjetnost, da se ne bo
( podedovala je tudi očetove gene ). Trenutno ne morete narediti nič, ker so zametki za stalne zobe že prisotni. Počakajte nekaj let, ko bo smiselno narediti rentgenski posnetek, ki bo razjasnil situacijo. Vsekakor pa to omenite zobozdravniku, ki bo deklico pregledal.
Glede na starost je vaša situacija nekoliko bolj zapletena. Če so mlečni zobje trdni in se ne majejo, jih je smiselno pustiti pri miru. Ker se z uporabo fiksnih ortodontskih aparatov starostna meja za terapijo pomika zelo navzgor, ni potrebno nič hiteti. Ko bodo zobje izpadli ali jih bo potrebno odstraniti, bosta skupaj z vašim zobozdravnikom poiskala ( za vas ) najprimernejšo rešitev.
Lepo pozdravljeni!