Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Manj za ogrevanje-rolete, okna…

Manj za ogrevanje-rolete, okna…

Zadnji mesec se je naš račun za ogrevanje (in topla voda-plin) zelo povišal in smo prišli iz 170 na 290 eur za 200m2. Ogrevanje imamo nastavljeno glede na to, kdaj smo doma in je rajši na manj kot na več. Kar pomeni, da če nam je hladno si povišamo temperaturo.
Hiša je stara 10 let, izolirana,pvc okna, med stekli je plin… V glavnem v sami hiši ne vidim nič, kar bi lahko še naredili, da bi bila manjša poraba.
Edino kar mi je sedaj padlo v oči so panoramska vrata v dnevni sobi (3m krat2m), kjer se mi pa zdi, da se res čuti izguba toplote. Sploh v zadnjem mesecu, ko so bile temperature do -15.
Zanima me če ima kdo izkušnje z vgradnjo zunanjih rulet in kakšen bi bil pričakovani prihranek?
Nekateri so me opozorili, da po 10 letih izhlapi plin iz oken. Nihče mi pa ne zna povedati, če se to da preveriti in če je smiselno zamenjati zgoraj omenjeno veliko stekleno površino?
Ima mogoče še kdo kakšno idejo, kje bi še lahko izgubljali toploto?

Plin iz termopan stekel izhlapi običajno že v 5-it letih, s tem se izolativnost (toplotna prevodnost) stekla poslabša tudi do 3x. To je žal prej pravilo kot izjema.

Pred okenske rolete dejansko lahko prispevajo k prihranku, ob kvalitetni vgradnji nekje do 20%.

Vprašanje tudi, v kakšnem stanju je izolacija hiše in kaj je z izolacijo ob oknih (termični most).

Varianta je samo menjava šip ampak denar stran vržen. Rajši znižajte temp. za 2 stopinji(dnevna max. 20 , nočna max. 17).

to je približno normalen znesek, kaj pa naj bi bilo narobe?
če bi imela v bloku stanovanej take površine bi plačala več..
Me pa zanima,kaj boš rekla čez par let, ko bodo plin&elektrika dražji za 100-200%..
Pa ne samo ti, vsi tiste, ki brezglavo delajo več 100m2 bajturine ali kupujeo velika stanovanja

… si bodo pa solarno gretje zrihtali… jih bo sonček grel 🙂 Le izolacijo je treba met res dobro…

dejstvo je da Slovenci gradijo enormno vlke hiše za ne vem koga vse, ste kdaj pogledali nizozemsko, ki ima arhitekturo na zelo visokem nivoju, preverite kvadrature pa njihove cene energije, ki so res ogromne. Trenutno se zdi da se odlično obnesejo sistemi vezani na podtalnico, pač problem je da smo zelo razsipni glede energije zato bodo te cene vedno višje, predvsem zato ker porabimo več kot lahko proizvedemo.

Moj zadnji račun za cca 80 kvadratov in UNP (trenutno kar najdražja varianta) za ogrevanje, vodo, kuhanje je bil 100 evrov, termostat je na 20 oz. 17, greje se ves dan, nimamo velikih steklenih površin, navadna okna, je pa novejša gradnja. Prejšnji mesec je bilo pri vhodnih in balkonskih vratih dejansko čutiti temperaturno razliko… Jaz mislim, da prav dosti manverskega prostora nimate, edino če je možno še znižati termostat.
Sosednje pravijo, da rolete pomagajo, vendar tudi to ni poceni, sploh za tako velika vrata.

si pomislila na sezonski vpliv zaračunavanja dobavitelja plina?

Kriza. Sem šla pogledat števec in zračunala porabo za ta mesec – bo 120 evrov.

New Report

Close