manj mleka zaradi zastrupitve-nujno
Pred par dnevi sem se zastrupila z hrano, zato sem svoji 4 in pol mesečni hčerki namesto svojega mleka dajala prilagojeno, svoje pa sem si izbrizgavala. Ker nisem mogla jesti in sem zgubila precej tekočine, sem začela zgubljati mleko. Včasih sem si iz obeh dojk lahko izbrizgala do 220 ml sedaj pa le borih 40 ml na 4 ure. Želim si povrniti mleko, ker bi z dojenjem rada nadaljevala. Ko sem hčerko začela ponovno dojiti, sem poskusila s pogostejšim pristavljanjem, vendar ni v tem primeru priteklo nič. Ko je zgubila potrpljenje, sem ji pač zopet morala dati prilagojeno.
Prosim za čim hitrejši odgovor
Hvala
Helena
Draga Helena,
škoda ker se niste oglasili že ob pričetku bolezni, toda nikar ne skrbite, vse se da še popraviti. Najprej naj vam povem, da vam kljub zastrupitvi s hrano sploh ne bi bilo potrebno prekiniti z dojenjem. Prav nasprotno – bolna mati proizvaja protitelesa, ki se prenašajo v materino mleko in tako zaščitijo otroka. Nadaljevanje dojenja bi poskrbelo tudi za vaš podaljšani in prepotrebni počitek.
Ker ste napisali premalo, sem nekatere stvari morda ugibala, zato me prosim popravite. Za podrobnejše informacije lahko vedno pokličete tudi katero od svetovalk za dojenje, da se temeljiteje pogovorita. Ne vem, ali ste bili hospitalizirani ali ste bolezen preboleli doma, toda nikakor tudi nima smisla, da se sekirate še za nazaj, zato delajva naprej na trenutni situaciji. Normalno je, da si matere s črpanjem ne moremo iztisniti toliko mleka, kolikor ga lahko dobi naš otrok. Vedite, da sta vzpostavljanje in prenehanje laktacije postopna procesa, ki se ne zaključita kar na hitro. Vaša proizvodnja mleka se je močno zmanjšala zaradi več vzrokov: vaše bolezni, zmanjšane stimulacije, hčerka pa se je verjetno navadila na stekleničko in pri prsih ne zna več pravilno molzti mleko. Napisala sem “molzti”, ker je to dejanski opis tega, kar pri prsih počne otrok, medtem ko pri steklenički mleko “sesa”, kar je tehnično popolnoma drugačen proces.
Najprej je najpomembneje to, da poskrbite za svoj POČITEK in to res temeljit, da si opomorete po zastrupitvi. Gnezdite, kengurujčajte, ležite skupaj s svojo deklico, imejta veliko kožnega stika in ji neomejeno (brez ure) ponujajte dojenje. Če se deklica pri prsih doji, nikoli ne vleče v prazno, vedno bo pritekla vsaj kapljica. Le dojke so mehkejše, ampak to ni nič narobe. Mleko se v mlečnih celicah tvori sproti in tukaj velja predvsem zakon, jaz mu pravim zakon PPPPPP (pogosti podoji, ponudba-povpraševanje, pravilno pristavljanje) tisti, ki je najpomembnejši. Ker pa ste vi utrujeni, zdelani od bolezni in še pod stresom zaradi težav pri dojenju, mleko ne more navreti dovolj hitro (izcejalni refleks, ki ga regulira hormon oksitocin) zato se deklica pri prsih krega. Seveda, saj po steklenički pa kar samo steče, kajne? Možno je, da se je vaša zaloga mleka zmanjšala, toda s skrbno in načrtno stimulacijo, bosta lahko v nekaj dnevih prišli nazaj na prejšnje stanje.
Kako povečati mlečno zalogo? Prilagam povezavi na dva članka, kjer sem že pisala o tem, eden je RELAKTACIJA IN STIMULACIJA ZALOG MATERINEGA MLEKA, ki ga dobite na: , drugi članek pa govori o odstavljanju od stekleničke: