Najdi forum

manipulacija sklepa

Bila sem pri fizioterapevtu, kjer mi je naredil manipulacijo vratu (naravnanje atlasa) in v križu. Zanima me, ali je običajno, da pacient po uporabi te metode (če se ne motim Cyriax) čuti stranske učinke – bolečine v predelu manipulacije? Koliko časa te bolečine trajajo?

Pozdravljeni!

Bolečine po manipulaciji navadno niso prisotne 🙁

Hvala, torej lahko sklepam, da zadeva ni bila narejena čisto v redu? Kaj priporočate, da naredim? Ali naj nekaj dni mirujem in vzamem kakšno tableto? Naj dodam še, da je bila takoj po manipulaciji križa uporabljena še elektrostimulacija mišic med katero sem delala še vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Vse to je bilo pred tremi dnevi.

Imam še eno vprašanje. Poleg bolečin v vratu imam občasno tudi nekoliko močnejšo, ostrejšo bolečino v predelu temena. Ali je to med seboj povezano? Boli me tudi na dotik temena, včasih bolj, včasih manj. Ob tem naj dodam še, da se mi bolečine povečajo po pranju in sušenju las s sušilnikom.

Vnaprej hvala za odgovor.

Pozdravljena!

Krepitev mišic medeničnega dna je zelo zdrava in koristna zadeva. Kar se tiče elektrostimulacije mišic so deljena mnenja, saj je stimulacija mišic z elektriko drugačna kot je stimulacija mišic, ki pride iz naših možganov. Ali je to sploh funkcionalno? So deljena mnenja.

Z manipulacijami so vplivali na sklepe. Glavoboli so lahko posledica nepravilnosti v sklepih, večkrat pa so posledica trigger točk v mišicah http://www.fizioterapija.net/blog/trigger-tocke-misicni-vozli/

V kakšnem položaju je glava med pranjem in sušenjem?

Spoštovani!
Tudi jaz sem bil pred 10-timi leti pri renomiranemu strokovnjaku (zdravniku nevrologu- iz Rusije) s področja manualne medicine, in sicer samo na pregledu, kjer je izvajal diagnostične prijeme. Obiskal sem ga zaradi težav z bolečinami v križu. Pri tem mi je testiral tudi vrat; šlo je za raztegovanje vratu v ležečem položaju. Raztezanje je bilo kar močno, bolelo pa (takrat) ni, le čuden neprijeten občutek je bil pri vsem tem. Čez 1 uro se je pa vrat (pa glava tudi) razbolel, težave z njim imam vse do danes; trd-zategnjen vrat, slabša gibljivost, glavoboli, simptomi aktivnih triger točk (ocenjujem glede na prebrano v tem forumu). Naredili so RTG, ki je pokazal normalen skelet. Ortopedinja je iz RTG slik opazila nekoliko zožane foramne na vretencu c5 (ali pa c6 – se ne spomnim točno). Opazila je tudi premik med vratnima vretencema za 2-3 mm.
MRI vratu pokaže v glavnem vse normalno, razen nekoliko izbočenega diska med c5-c6 (po celotnem obodu).
Zaradi te izkušnje ne upam na nobeno terapijo. Zanima me, če pri vas pride v poštev tudi kakšna manj agresivna terapija, saj ne bi rad poslabšal že tako neprijetnega stanja vratne hrbtenice.
Nevrologinja mi je svetovala blago raztezanje vratne hrbtenice.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Robert

Pozdravljeni!

V vašem primeru bi izvajala trigger point terapijo, kjer ne pride do nikakršnih premikov sklepov in ni nobenih hitrih, sunkovitih gibov. Trigger point terapija deluje na mišice, saj v njih sprosti trigger točke in tako imamo ponovno občutek svobodnega, mehkega vratu.

Pri raztezanju vratnih mišic je treba biti zelo previden, saj imajo vratne mišice eno posebnost in to je ogromno število senzorjev za razteg! In če se mišica preveč raztegne dosežemo zato ravno obratno kot si želimo in sicer to, da se mišica zategne!

New Report

Close