Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT maničana depresija

maničana depresija

Spoštovani!

Imam nekaj vprašanj, na katere bi rada odgovor.
Zanima me kakšna je verjetnost oz. rizik dedovanja manično depresivnih bolezni ? In sicer, v družini je mamina teta duševno prizadeta. Po anamnezi, tudi v družini matere poporodne depresije. Po očetu imam dve polsestri, ki sta zdravi in še nimata potomcev. Ali bi morala opraviti THT oz. katerokoli drugi test? V 13. tednu opravila UZ kjer je nuhalna svetlina 1.8. Stara sem 28 let moj partner pa 29 let.
Ali je možno napovedati verjetnost za poporodno depresijo ?

Zanima pa me še glede epilepsije.Pri 11 letih sem se zdravila zaradi epileptičnih napadov. Tako,da sem jemala 6 let tablete (Primidon). Sedaj že 11 let ne jemljem nobenih tablet. Sem v 17. tednu nosečnosti in gre za mojo prvo nosečnost. Ali se mi lahko epilepsija ponovi ? Ali sem upravičena do epiduralne analgezije?
Trenutno nimam nobenih težav.

Za odgovor se najlepše zahvaljujem,
Petra

Mamina teta je z vami v precej oddaljenem sorodstvu. Ali ste z duševno prizadetostjo mislili na manično depresivno bolezen? Ta izraz se navadno ne uporablja kot sinonim. Manično depresivna bolezen je sicer precej pogosta tudi v splošni populaciji. Dedni dejavniki na pojav bolezni vplivajo, vendar na zapleten in danes še ne popolnoma prepoznan način. Brez analize družinskega debla glede na konkretne primere depresivne bolezni pri vaših najbližjih ocenitev vašega tveganja za poporodno depresijo ni mogoča.
Napisali ste meritve nuhalne svetline, nič pa o tem ali je bil rezultat presejalnega testa interpretiran kot tvegan. Zanesljivost pravilne interpretacije tveganja za rojstvo otroka s kromosomsko napako je 80%. Popolnoma zanesljivo lahko izključite kromosomsko napako pri plodu le s prenatalno kromosomsko preiskavo celic plodovnice ( amniocentezo).
Ni nujno, da bi se epilepsija ponovno pojavila v nosečnosti ali ob porodu, vsekakor je potrebno, da o preteklem zdravljenju seznanite vašega ginekologa in porodničarja. O možnosti epiduralne anesteziji pa se pogovorite z vašo ginekologinjo.

New Report

Close