Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk MAMOGRAFIJA

MAMOGRAFIJA

Pozdravljeni!

Moja strarost je 41 let in taradi številnih cist mi je bil že večkrat narejen UZ dojk in tudi na mamografiji sem že bila 3x. Na mamografiji ,ki mi je bila opravljena leta 2009 je bilo vse vredu ocena mamografije- R1. Po 18 mesecih ( leta 2010) sem imela uz kontrolo. UZ ni pokazal drugih sprememb razen številne drobne ciste. Kontrolo so mi sedaj svetovali čez dve leti ( torej leta 2012).

Ker sem iz dojke iztisnila belo gosto zmes me je pričelo skrbeti. Osebna zdravnica me je poslala takoj v ambulanto za dojke. Tam pa so me napotili na kontrolno mamografijo.

V izvidu ,ki sem ga dobila piše: Dojki sta v zunanjem kvadrantu mastopatično spremenjeni, drugače ni patoloških sprememb. Koža in podkožje brez patoloških sprememb, prav tako ni vidnih kalcinacij in povečanih bezgavk.Ocena mamografije R2.

Ponovna klinična kontrola z kontrolno mamografijo čez 1 leto.

Glede na to ,da imam kontrolno mamografijo čez 1 leto očitno ni vse vredu.Čeprav ,ko sem prebrala izvid se mi je zdelo ,da je vse dobro, vendor me je zmotila oznaka R2, le ta je bila pred 2 letoma in pol R1.
Ker vem,da R2 pomeni,da so v dojkah neke spremembe me zanima ali je možno da se stanje na naslednji mamografiji lahko popravi nazaj na R1 ali ne? V primeru če bi bila po enem letu ocena zopet R2 ali se mamografija obvezno ponavlja vsako leto?
Zaradi izvida sem sedaj malo zaskrbljena ,kajti bojim se , da bi se lahko iz tega razvil rak.

lp

R1 pomeni normalno stanje. R2 pomeni benigni proces, kontrola čez 6-12 mesecev.
Če se bo ta gosti, mastopatični predel ponovno zredčil, bo najverjetneje ocena ponovno R1. To se lahko zgodi. Mastopatija pomeni bolj gosto, žlezno tkivo, ki pa je v vašem primeru prisotno na obeh dojkah v zunanjih kvadrantih. To je največkrat tudi občutljivo glede na menstrualni ciklus, ni pa nujno.
Po moji oceni zaenkrat ne rabite biti v skrbeh. Priporočam pa dopolnilo mamografiji in sicer metodo BreastScan. Mamografija je namreč v primerih, ko je tkivo gosto, manj natančna. Metoda BreastScan pa ni odvisna od vidnih informaciji, ampak spremlja metabolizem celic ter na ta način zvišuje natančnost diagnoze.

New Report

Close