Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk mamografija

mamografija

Pozdravljeni,

Zanima me ( v enem članku na spletu sem prebrala) ali rengentsko slikanje – mamografija res povzroči raka dojke, v primeru da pacientka raka nima oz. nima nobenih znakov raka (bula, cista) in se slika zgolj iz preventive, ker ji je zdravnica ginekologinja tako svetovala, kar ima v družini sorodnico (teta pacientke), ki je umrla za rakom dojke.
Hvala za iskren odgovor.

LP Šeli

Lepo pozdravljeni,

vedno več študij, ki so bile opravljene v preteklih desetletjih, opozarjajo na previdnost pri uporabi preventivne mamografije, saj so rezultati študij dokazali upravičen dvom v njeno redno uporabo. Dejstvo je, da ionizirajoče sevanje, katerega smo deležne pri mamografiji, povečuje tveganje za nastanek raka dojke, a je stopnja tveganja odvisna tudi od količine sevanja in njene pogoste uporabe.
V The Lancet Oncology, je bila leta 2011 objavljana raziskava, ki je razkrila, da je bilo pri ženskah, ki so bile izpostavljene največjemu zaporednemu številu preiskav z mamografijo, zabeležena večja kumulativna incidenca invazivnega raka dojk v naslednjih šestih letih kot pri ženskah iz kontrolne skupine, ki so bile izpostavljene občutno manjšemu številu preiskav z mamografijo.
Doza inozirajočega sevanja se z novejšimi mamografi niža, a vplivi še vedno niso zanemarljivi, saj študije (te študije trajajo kar nekaj let, saj tumor rabi kar nekaj let, da zraste do velikosti, ko ga lahko odkrijemo), katere so bile opravljene nakazujejo, da je potreben resen razmislek glede načina uporabe preventivne mamografije v prihodnosti. V Angliji so tako na letaku za mamografijo že spremenili tekst besedila , na katerem so opisana tako realna tveganja in realne koristi uporabe mamografije, v Švici pa preventivne mamografije ne izvajajo več. Smo šele na začetku te zgodbe in verjamem, da se bo o tem, tudi pri nas, še veliko govorilo.
Dejstvo je, da s pomočjo mamografije tudi odkrivamo rak dojke, tako da zgodba ni črno-bela. Vedno je potrebno tehtati razloge za in proti uporabi mamografije. Seveda je ob tem potrebno upoštevati tudi leta ženske, in vse možne rizične dejavnike, ki lahko vplivajo na pojav bolezni (rak dojke v družini po materini strani, starost pri prvem porodu, začetek in konec menstruacije, uporaba sevanja v preteklosti v predelu prsi, benigne bolezni v preteklosti, uporaba estrogenskih terapij, življenskih stil in prehranjevalne navade ženske in odnos ženske do svojega telesa, čustvovanje…).
V praksi se lahko odločimo za več različnih kombinacij pregledovanja. Dobra kombinacija je uporaba metode BreastScan (spremljamo metabolizem celic, razvoj tumorja) in ultrazvoka dojke (slikovna informacija). Uporaba mamografije je v takem primeru možna samo po potrebi, glede na rezultate metode BreastScan in rezultate ultrazvoka. Na tak način mamografije ni potrebno izvajati tako pogosto in tveganje, da bi z mamografijo povzročili rak dojke, je takoj manjši oz.minimalen.

Pozdravljeni!
Prejsnji teden sem opravila mamografijo, danes pa sem dobila izvid.
Zanima me kaj pomeni napisano:
Dojki sta zmerno goste strukture ter slabse pregledni – ACR tip C. Desno v zunanjem zgornjem kvadrantu so danes v primerjavi s starimi mamogrami iz leta 20q3 vidne na novo nastale regionalne mikrokalcinacije, posamezno so pleomorfne. Že znane benigne formacije v levi dojki so danes v primerjavi s starimi mamogrami manjse kot predhodne. V desni dojki prav tako verjetnost cist. Susp.stukturnih motenj ni videti.
Mnenje:
BI-RADS O.
pacientka naj v roku 1 meseca opravi UZ dojk ter ciljeno kompresijo s povecavo mikrokalcinacij desno.

Na Vas se obracam, saj je moja ginekologinja do naslednjega tedna na dopustu, mene pa skrbi kaj ti izvidi pomenijo.

Lep pozdrav

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni Vesna,

iz izvida je razvidno, da so se v desni dojki, glede na zadnjo opravljeno mamografijo, pojavile nove mikrokalcinacije, katere so po svojem videzu pleomorfne, kar pomeni različnih oblik. Z nadaljnimi preiskavami želijo zdravniki dodatno raziskati vzrok teh mikrokalcinacij in se kolikor je le mogoče prepričati, da njihov nastanek ni povezan z rakom dojke.
Žal je tako, da boste morala počakati na izvide še nekaj časa. Velika možnost je, da spremembe niso rakave narave, zato počakajte na rezultate v miru, kolikor je to le možno.

V upanju na najboljše vas prav lepo pozdravljam,

Pozdravljeni!
Vabljeni k sodelovanju v magistrski raziskavi, kjer preučujem demografske in psihološke dejavnike udeležbe na presejalnih programih za zgodnje odkrivanje (pred)rakavih obolenj.
K sodelovanju vabim:
ženske, stare med 20 in 74,
moške, stare med 50 in 74 oz.
• vse osebe, ki so bile kdaj vabljene ali pa so sodelovale v presejalnih programih ZORA, DORA ali SVIT.
Zelo bi bila vesela, če bi si vzeli 10 oz. 15 minut časa in rešili spodnjo anketo.
Najlepša hvala!

 

New Report

Close