Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Mamografija

Mamografija

A drži, da delajo mamografijo ženskam samo po 40 -tem letu in še to če je res potrebno ? V čem je problem, da je ne bi lahko že mlajšim , če same tako želijo ?

LP, Kaja

Mamografijo delajo po 40 letu baje zato, ker se pri čvrsti dojki tumor na mamografu slabo loči od zdravega tkiva čvrste dojke. Jaz zato hodim na termometrijske preglede v Ljubljani kjer lahko spremembe zaznajo tudi pri mlająih ľenskah.

Lep pozdrav,

Nataąa

Spoštovana Katja!

V letošnjem letu je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije izdalo knjižico “Mamografija”, avtorice prim. Brede Jančar, dr. med., ki je na voljo na Onkološkem inštitutu, v mnogih ginekoloških ambulantah, v celoti pa je dostopna tudi na naši spletni strani (http://med.over.net/onko/).

V knjižici dr. Jančarjeva opisuje, kako je pri dojkah mladih žensk več žleznega tkiva in manj maščevja, zato je v gostem in homogenem tkivu podrobnosti zelo težko razlikovati. Z leti staranja pa se pojavlja vedno več maščobnega tkiva, zato so tudi mamografske slike bolj jasne.
Pri ženskah do 35 let so tako mamogrami nepregledni, zato se pri ženskah te starosti mamografije praviloma ne opravlja; tudi pri sumu na bolezen se raje opravi druge preiskave. Ženske v starosti 35 – 40 let mamografirajo takrat, kadar obstaja sum za bolezen. Pri ženskah, starih od 40 do 50 let pa so mamogrami bolj pregledni, zato se pri njih opravlja tudi preventivne mamografije.

To je odgovor na kratko, več informacij pa lahko dobite v omenjeni knjižici.

Andreja Škufca, univ. dipl. psih.
DOB SLO

New Report

Close