Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Mamine težave

Mamine težave

Pozdravljeni.
Pri mami (63 let) opažam določene znake, ki me begajo in skrbijo. Gre predvsem za pozabljivost in težave pri govoru. V določenem trenutku (največkrat pogojenim z razburjenjem) moja mama ni več sposobna tvoriti normalnih stavkov. Namesto njih uprablja en kup medmetov. Najprej se sicer trudi, da bi nekaj ubesedila (no sej veš kaj, tisto, no sej veš), potem pa enostavno ne zmore več.
Opažam tudi, da se pogosto odmika od obiskov (in s tem pogovorom) v kuhinjo in tam je sposobna preživet tudi nekaj ur zapored. Nekaj že dela, razmetava, pripravlja, pa spet nekaj išče, pa potem spet ne ve, kaj je pravzaprav hotela.
Pozabljiva je že dlje časa. Njene reakcije na vsakdanje reči so kdaj popolnoma neverjetne, tudi paranoične. V povprečnem telefonskem pogovoru je sposobna 10 x ponoviti eno in isto zadevo, ne da bi se tega zavedala. Opažam tudi tresavico rok (ki jo sicer uspešno prikriva).

Njen oče ima potrjeno demenco tipa Alzheimer že dlje časa, že več kot desetletje živi v domu s popolno oskrbo. Težave pri njem so se verjetno začele mnogo prej, preden smo si jih bili pripravljeni priznati. Moja mami ga je sploh vneto zagovarjala in mu dajala potuho, čeprav je bilo precej hudo in je bil sebi in drugim že zelo nevaren. Šele, ko so se v težave vmešali drugi (csd in policija), se je problem začel reševati.
Tudi sedaj, ko je dedkova demeca res napredovala do te mere, da v večini časa tudi nje ne prepozna več in nasploh samo še spi, se ona še vedno slepi, da “tako grozno bolan pa spet ni”.
Z njo sem se že večkrat skušala pogovoriti o vsem tem, pa užaljeno odreagira in se skrega z mano. Tudi bratu se njene težave zdijo dokaj normalne, ker “ona taka je in še stara se”. Ampak dejstvo je, da se težave stopnjujejo.
Nazadnje je bila na obsežnem pregledu pri zdravniku nekaj mesecev nazaj in menda kar poka od zdravja. Živi sama, malce odmaknjena od ljudi, zato realne slike o njeni vsakodnevni rutini pravzaprav nimam…

Moje vprašanje je naslednje. Na kakšen način bi lahko z nekimi prepostimi vprašanji (skozi vsakdanji pogovor z njo) ugotovila, če so moje skrbi upravičene?
Da bi od nje zahtevala, naj mi nariše uro, ne bo šlo, saj vse tovrstne teste pozna preko dedkovih pregledov. In ne bi sodelovala, le razburila bi se. Tudi preglede odločno zavrača.
Razmišljala sem o tem, da bi poklicala njenega zdravnika in ga malce opozorila na vse skupaj. Pa vendar ne vem, če je to prav.
Torej, kako lahko brez pregledov ugotovim, če so mamine težave resne?
Kaj nasploh svetujete bližnjim, da v prvih fazah naredijo sami, če pregled in neki standardni testi nikakor ne pridejo v poštev?

Hvala vam za morebitno pomoč!
Lp
Hči

Pozdravljeni!

Težave, spremembe, ki jih navajate so takšne, da potrebujejo zdravniško obravnavo. Če mati zavrača pregled pri zdravniku, se pogovorite sami z zdravnikom. Čim preje je potrebno postaviti diagnozo in ugotoviti od kod izvirajo te težave in se začne bolezen, ki jih povzroča zdraviti. Demenco povzroča več kot 200 razičnih vrst bolezni. Alheimerjeva je v posebni kategoriji. Če boste potrebovali še kakšn nasvet lahko pokličete na naš odprti telefon 051 442 497 ali nam pošljete zasebno sporočilo na email: [email protected].
Lepo pozdravljeni!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close