Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Mamin strah pred cepljenjem

Mamin strah pred cepljenjem

Pozdravljeni!

Mojo dojenčico naslednji teden čaka drugo cepljenje (stara je 4. mesece), mene pa grabi nekakšen strah pred stranskimi učinki cepiva. Prvo cepljenje pri 3 mesecih je (razen joka v dneh po cepljenju) minilo brez težav, pri meni pa so se začeli pojavljati pomisleki o koristnosti cepljenja. Dobila sem nekaj informacij o tem, da cepivo lahio povzroča avtizem, parkinsonovo bolezen, itd. Ali je moj strah upravičen? Vem, da imate tudi vi otroke, pa me zanima, ali so cepljeni?

Hvala za odgovor upam, da bo vsaj malo odgnal strahove) in lep dan!

Spoštovani!
Povezava cepljenja in pojav avtizma sta predmet mnogih mnogih študij, tako posamičnih kot preglednih. (Največ se je raziskovalo cepljenje proti ošpicam-mumpsu in rdečkam in pojav avtizma). Zaenkrat številne študije nikakor niso potrdile vzročne povezave med pojavom avtizma in cepljenjem. V zadnjih letih se pri avtizmu izpostavljajo predvsem močni GENETSKI dejavniki, zaradi katerih že med embrionalnim razvojem pride do okvare nevronov (živčnih celic), AVTOIMUNSKI dejavniki, ki pa so prav tako genetsko pogojeni, zaradi katerih je imunski odgovor na mnoge dejavnike, vnešene v telo, spremenjen. Preiskovali so vlogo dodatkov v hrani, pa v cepivih, pa posamezne vrste hrane, pa izpostavitev kemičnim snovem v okolju, ….
Študije pa so med drugim pokazale tudi, da je pri avtističnih osebah imunski odgovor spremenjen (genetski dejavnik) in osebe reagirajo s spremenjenim imunskim odgovorom tudi na nekatere povzročitelje nalezljivih bolezni. Tudi po cepljenju proti ošpicam-mumpsu in rdečkam je bila količina ugotovljenih protiteles proti cepilnemu virusu npr. višja kot pri zdravih osebah. Kakšna pa bi bila količina protiteles in stanje avtistične osebe, če bi dejansko zbolela z ošpicami, mumpsu in bila izpostavljena bistveno agresivnejšemu virusnemu povzročitelju, pa je stvar razmišljanja.

Da, vsi trije otroci so cepljeni po obveznem programu, dodatno pa proti klopnemu meningitisu. Vsako leto jih cepim proti gripi, saj je srednja hči tekmovalka, ki pozimi prepotuje precejšnji del Alp.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close