Mamin sin
Imam najbolj čudovitega fanta na svetu, lepega in resnično sposobnega, a z eno ogromno napako-je mamin sin. Skupaj sva že 4 leta in pred kratkim sem mu omenila, da bi šla živet na svoje. Vendar je bil njegov odgovor zastrašujoč-kar skočil je v zrak in rekel da to pa ne. Živi z mamo in očimom ter polbratom in polsestro. Očim ga očitno sovraži, že več let ne govorita med seboj in večkrat ga je že metal iz hiše. Mama pa mu po drugi strani na hinavski način-torej za hrbtom moža daje potuho. Imam občutek, da ostaja doma zato, da brani mamo pred očimom. Sam zakon je bolj čuden, kar pove že to, da je mož ženi odprl vulknizerstvo!!! v katerem je morala potem sama menjati gume, poleg tega pa je avtoprevoznik in ga ni doma polovico tedna, mama pa se najbolj boji da bo nehal vozit in ostal doma, ker je potem tečen! Zdaj pa je še njegova 21 letna sestra zanosila z nekim narkomanom in očitno od mojega fanta pričakuje, da bo nadomestni očka in od cele familje da bodo skrbeli za nj. otroka-mimograde, punca ima po fantovih besedah in po mojih opažanjih hude probleme s samozavestjo, fanti in tudi prijatelji.
Fant pa je star 32 let, finančno zelo dobro situiran (do vsega je prišel sam-brez pomoči staršev), a živi v mali kletni sobi v hiši iz katere ga očim vsake toliko meče ven in v kateri ni več prostora niti za sobico za novorojenčka. Naj omenim še to, da o mami govori kot o boginji!
Kako mu lahko pomagam? Poznate kako knjigo na to temo?
Hvala za pomoč in lep pozdrav!
Mica,
spet se bom ponavljal, vse kar si nam napisala, povej na lep način še njemu, ali pa mu daj za prebrati kar si napisala. O vsem kar dvomiš se še enkrat pogovorita.
kajti to, da ga meče iz hiše očim, oprosti, sobe….halo, še posebej razlog da gre, je pa res, da lahko da želi ostati ravno zaradi mame??? Tukaj pa se skriva globji problem, ki pa ga mora rešiti sam in si razjasniti pojme, kaj in kako. Ni nujno, živi mamino življenje, ona ga bo morala sama on pa bo moral sprejeti odgovornost zase. vse kar lahko naredi, je da se pogovori z mamo .
ti pa najprej o vsem z njemu.
Primož
Pogovori se s fantom in mu povej, da ga želiš samo zase, da si ljubosumna na celo njegovo družino, najbolj na mamo (če mamo spoštuje in jo ščiti še ne pomeni da je mamin sinek). To boš razumela ko boš imela svoje otroke.
Zanima me samo, če se tvoj fant ponesreči ali kakor koli nepokreten obleži, bi ti skrbela in delala za njega ter ga do smrti negovala? Mama ga prav gotovo bi, ker je njen otrok in je zrastel pod njenim srcem.
Zato ne piši takšnih bedarij, sprijazni se z njegovo družino edino tako boš srečna drugače pa ne z njim in nobenim drugim. Če ljubiš partnerja, spoštuj vse kar k njemu spada.
Lep pozrav.
Sena, vidim da si mama, pa sem bom vseeno vključil. Lepo je da skrbiš za svojo mamo, vendar ima vsak svoje življenje, tidi mama in sinček. Jaz mojo mamo na vso moč spoštujem, če bi bila nepokretna bi jo verjetno ravno jaz rihtal, vendar se vsake toliko časa spičiva ravno zaradi tega, ker jaz le imam svoje življenj, ženo in otroke in bolj velja ženina beseda in želja kot mamina, kajti sedaj mis kupaj živimo in ne z mamo, mama pa mora naprej živeti svoje življenje. Tam pa kjer se naše poti križajo, pa smo lahko samo srečni in prijatelji.
To ni bedarija, ampak je pogled mlade punce, ki bo nekoč žena in mama. Zato pa se izobražujemo in učimo.
Primož
Punca beži, dokler imaš čas.
Verjamem, da si zaljubljena vanj, verjamem, da ti je edini in prečudovito je vse skupaj.Toda zamisli se.To kar se sedaj dogaja z njim, bo pustilo trajne posledice v njem.Verjemi.Spoštujem njegovo pripadnost in skrb za mamo, toda………Vprašati se moraš le to.Vedno boš na tehtnici, TI ali ona.Do sedaj, kot sem razbral, je vedno ona zmagala, toda………..kdo bo živel z njim.TI.In tuid sam sem se srečeval s podobnim problemom.Neverjetno ljubosumna mati.Vedno je dajala na tehtnico vsako mojo izbranko.
Počutil sem se izdanega, prevaranega in bilo mi je hudo, ker to počne meni.Dokler…….Nisem odšel in se odločil za ljubezen.
Danes mi ni žal in da boš vedela, tudi moja mati je spoznala, da je tako bolje in sedaj sva najboljša prijatelja.
Postavi ga pred dejstvo.Vsi tisti izgovori, pozabi.Pa še če ga očim meče iz hiše.Daj spregledaj in mu postavi pogoj.Jaz ali oni.
Takrat boš videla, koliko mu je do tebe.Če ne, pokaj punca pokaj, dokler je čas.Čas pa zaceli vse rane.Ko boš spoznala nekoga, ki te bo cenil in mu boš ti prva in edina na svetu, tedaj bo pozabljena prigoda neodločnega fanta………
Odloči se čimprej, da ne bo prepozno, da ne bo potegnil v to godljo še tebe.
Pa srečno.
Primož rekla bi da tu ni kriva mama, ampak fant sam, oziroma v njuni zvezi (štiri leta) nekaj ne štima. Fant je ljubeč in materialno preskrbljen, stanuje v eni kletni sobici, skoči v zrak, ker mu Mici predlaga skupno življenje, to je počel on in ne mama, ne sestra itd.
Mame svojih otrok ne pritrdimo na svojo krilo, vsaj jaz ne, moj sin je tudi moj sinček edinček (28) in živi že šest let v skupnem gospodinjstvu z prelepo in prijetno deklico (mojo snaho) in se v šestih letih nisem sporekla ne z njo in ne z sinom. Zelo dobro se razumemo in tudi mladi par nima z mano nobenih težav.
Res je za skupno življenje morata biti oba, samo en partner ni nič in bolje, da Mici pakira in pozabi štiri leta, ker bi rekla da je fant nima resnično rad in se je zveze že krepko naveličal, mama je samo izgovor.
Lep pozdrav.
sena,
lepo, da imate tako urejeno, ampak ima vsaka palca dva konca. Ne rečem, da je kriva mama, nisem rekel da je kriv fant, lahko pa sta drug drugemu vzrok.
Kaj pa če je kriv očim????
Saj zaradi njega ne more zapustiti mame, ker se boji za njo????
primož
Primož, strinjam se s tabo!!!
Sem tudi sama mama dveh otrok, zato mi ni ravno tuj občutek, katerega opisuje Sena. Sem pa hrati še žena svojemu možu in hči svojih staršev. In ne razumem Sene, kako lahko piha Mici na dušo, kaj bi ona naredila, če se fant ponesreči,……. Joj še dobro, da ima moj mož svojo mamo, da mu skuha čajček, ko je bolan, …. Kaj Mici, ne more poskrbeti za njega in še posebno, ker ga ljubi. Očitno ga, sicer bi mi sedaj ne pametovali.
Vsi pridemo enkrat na križpotje v svojem življenju, ko se odločimo in prerežemo nevidno popkovino, ki nas veže na starše in prav je tako. Kje pa piše, da ko ljubiš svojega partnerja, ne ljubiš več svojih staršev!!!!!
Mica, če te ljubi, bo odšel od mame.
Zgleda, da večina mladih Slovenk tekmuje z materami svojih izbrancev in sicer precej neuspešno. Neuspešno pa zato, ker jim matere sploh niso konkurenca. Saj do matere ima sin pač čustva kot sin do dekleta pa so čustva čisto drugačna. Zahteva, da se mora odločiti med punco in materjo je milo rečena smešna. Saj mati ne bo imela z njim otrok in ne bo z njim spala. O materi govori kot o boginji! Proti punci, ki ne razume različnosti družin in odnosov je najbrž res boginja. Mica pojdi stran “pomagat” kakšnemu drugemu fantu, ki bo o materi govoril grdo in je ne bo maral.
OBUPANA !!!
Z mozem ziviva skupaj ze deset let in sicer pri njem doma..Naredila sva si svoj vhod in zgoraj v bajti naredila vse ven,ker ni bilo nicesar..Takrat sem bila noseca..od prvega trenutka sem skrbela za svojo druzino(kuhala,prala,cistla,likala)..skratka vse,kar spade zraven…veliko krat sem povabila tudi tasco in tasta na kosilo..ko je bila bolana skrbela za njo,ko je bila v bolnici skrbela za tasta..Nikoli izkoriscala varstva……ona pa me ne prenese..Sinfa naokoli,da nam ona kuha,da sem lena..izkorisca bolezen,ko jo kaj malo kuha,ali ima ze Cisto malo vrocine,ze leti k zdravniku in cela vas in zlahta ve,da je ona na smrt bolana…gre na pregled srca,ona govori,da gre na operacijo srca,da se hodijo sorodniki poslavljat od nje…..je imela Cisto na prsih in si je dala prso odrezat,ceprav ni bila rakasta,vse da se smili drugim…Maso si je placala,da naj molijo za njeno zdravje..samo,da bi vsi vedeli Kako je ona boga…Drugace ne spusti nobenega sejma,veselice,ljudskega petja in toplic..takrat je zdrava,ce je kak dan doma in bi mogla na vrt,pa ji je slabo…Mojih otrok ne prenese,jih komandira in starejsega sina (9 let) natepla,ko sem to videla sem sla za njo in Jo prvic v zivljenju nadrla,da si tega ne dovolim in ona Mojih otrok nebo tepla..drugi je star 4..
Potem je tasta tako nahujskala,da me je drugi dan tako nadr..da sem baba histericna,naj grem k psihiatru se zdravit,naj spakiram in grem ,ce mi kaj ne pase..ali pa se na dimnik vsedem in stran gledam…Sem tako sokirana,tega od tasta nisem pricakovala,vendar ga ona zna obrnit nase…veliko stvari vam splotch nisem napisala…nevem kaj naj..in moj moz Jim ne upa nic rect,on meni rece,da se z njimi nebo kregal…in kaj naj jaz??obupana nad hudobnimi in zavistnimi ljudmi,,,in to samo zato je ljubosumna ker se uredim…dajte mi kak nasvet,prosim***
Aa..pa z mozem sva imela ze vec pogovor o tem,ce je dobre volje,se z vsem strinja z mano in mi obljubi,da Bo se protrudil,da jima pove svoje..a se to do sedaj se ni zgodilo….on se Nikoli ni tona zvisal nad starsi.
Kaj mi svetujete?
M******
Nekaj dodatnih vprašanj. Imaš službo ali si doma, je stanovanje vajino ali je od staršev, imaš kaj našparano ali si revna kot cerkvena miš?
če se z možem ne da dogovoriti, da je treba to situacijo urediti, potem oddideš z otrokoma kamorkoli za nekaj časa, če se nič ne spremeni, potem boš morala poiskati svojo, novo pot.
Škoda tvojega življenja, zaradi dobrobiti skupnega življenja, ki je v bistvu trpljenje. Tukaj nismo zato, da bi naredili otroke in hišo, temveč, da se nam zavedanje dvigne na višjo raven.
vem, da je težko takšno razmišljanje, ampak v tolažbo se vedno vprašaj, kaj bom vzela s seboj ko umrem. Torej delaj, samo tisto kar boš lahko odnesla s seboj, to je naš namen.
Primož
Ni vedno res. Veste, kako je z mladimi oziroma neosamosvojenimi. Bojijo se iti, v sebi pa nosijo prepričanje nasprotno od tega zgoraj, kot npr. “če me ljubi, me ne bo silila stran od doma, ne še”. In to se lahko vleče dolg čas, partnerja pa na nek način ostajata vsak na svojem bregu, v prepričanju da ga drugi ne ljubi.
Narobe razumeš svojo taščo. Ona ni samostojna oseba, boji se, tako zelo se boji zase in svojega sina, kot majhen otrok, ki ostane sam v temi. Logično, da tak človek potrebuje veliko pozornosti in kot odrasel jo tudi zna poiskati. Tudi sina bo uporabila za to. Ona je tako prestrašena in nesamostojna, da bi jo zlomilo, če bi jo sin kdaj nahrulil ali dvignil glas nad njo. In on to ve. Noče tega storit, ker bi imel slabo vest. Ni v lahko položaju. Vidva bi morala iti živeti stran, na svoje, vprašanje pa je, ali sta tega sploh sposobna/želna, saj ponavadi otroci nesamostojnih staršev, tudi sami niso samostojni. So pa izjeme.
Vsi primeri, kjer imamo take matere in ženske je govora o narcisoidnih osebnostih oz. momovcih. Otroci takih staršev in taki partnerji so ponavadi patološki lažnivci, manipulatorji, sociopati, bordedliine odvisneži od odnosov ali pa bolano navezani na mater in naslednja generacija enablerjev. Ma 1000 možnih opcij je, da otrok pride nenormalen ven. Razumeti morate, da je tak otrok odraščal celo življenje ob osebi, ki je na krute načine zatirala kakršenkoli poskus osamosvojitve ali izražanje lastnega mnenja. Otrok je bil podaljšek mame ali lutka. Možje oz. očeti so ponavadi enablerji te zlorabe, ker to je najhujša oblika zlorabe otroka.
In ta starš se »ne zaveda« da to počne, to so vzorci ali kako bi to rekli. Sama sem otrok narcisoidne mame in kakršenkoli poskus osamosvojtive je bil hudo zatiran, primer, ko sem rekla da se želim izseliti in živeti na svojem sem v odgovor dobila agresijo in pljunek v obraz. Tako celo življenje. Ona še danes »ne razume« kaj ji želim povedati, ko rečem da to ni normalno. Vedno dobim nek odgovor,da jo je strah. Njen strah je meni uničil pol življenja in pridelal terapijo. Da se razumemo, ko otrok odrašča ob takem nespoštovanju, sploh ne ve kaj je normalen odnos, ker to je edino kar on pozna. Celo ob prvih s stikih s terapevtom, lahko pokaže agresijo. To je zato, ker s svojo manipulacijo in nasiljem starš ustvari še bolj tesno patološko vez.
Vzgojne metode so samo nasilje, manipulacija in to čustvena, ki te spravlja v grozno tesnobo in raznorazne oblike ponižanja z namenom da dominira nad otrokom. Tak otrok se ni sposoben odrezati od doma, ker mu je bilo vbijano ravno to v glavo da ni sposoben. In tudi če poskusi, doživlja napade panike. Parazitski način življenja je še nagrajevan, vse samo da ostane ob mami. Ponavadi ima taka ženska tudi totalno diskunksionalen zakon in ji otrok fila potrebe. Zelo žaslotno da se uniči življenje ene osebe, zaradi nekega psihopata, ki nikoli ne bi smel imeti otroka v prvi vrsti.
Nekateri niso niti zmožni imeti normalnega intimnega odnosa s partnerjem. Edina rešitev za take ljudi je terapija, da se zavejo da so pod oblastjo hudo manipulatorske osebe in se osamosvojijo pod vodstvom terapevta. Seveda bo starš začel opažat samostojno obnašanje, takrat ne bo »noben terapevt normalen in sposoben in vas bo obračal proti njemu«, tako da je dobrodošlo da se o tem sploh ne govori. S temi ljudmi ne morate priti na konec, ker smao želijo vse manipulirat in dominirat na nezdrave načine, samo stran je treba čim dlje.
Zakaj in iz katerih patoloških razlogov otroka želijo nenormalno vezati nase, manipulirajo s čustvi in predvsem s tem da se delajo »bogi« mi še dandanes ni jasno. Verjetno, ker tudi oni niso bili nikoli sposobni stati sami. Če ostanete z njimi, so vaši otroci naslednja žrtev. Žrtev udarcev, nasilja, manipulacij.
Obupana,,
Zal mi je ,,da moji otroci to gledajo..Kam pa naj grem,ce sem trenutno brez sluzbe in denarja…..mene moji starsi nemorejo podpirat..Sem pridna in delovna..vendar pod nesrecno zvezdo rojena…pa ne miislit da se sama smilim..
Imam obcutek,da moj moz ravno to izkorisca..(kam Bo sla z otroki,Saj Nima kam)..
Obupana nad vsem,najbolj pa nad drzavo..kaj dela z nami,da nam neda priloznosti..
Vseeno potrebuješ tudi pogovor.
Če želiš se lahko oglasiš.
Primož