mamica
Pozdravljeni!
Danes sem dobila izvid za ščitnico, ki pravi
tsh 0.012, ft3 11,79, ft4 32,71. Diagnoza je hipertioza. Zanima pa me za kako povečano ščitnico gre, ali bodo potrebne tablete. Sem dva meseca po porodu. Težave so se začele med porodom in sicer z visokim pritiskom in utripom. Jemala sem že Propanolol, sedaj ga ne več, ker še čakam na 24 urno merjenje krvnega tlaka. Utrip je okoli 120 na minuto. Ali gre za kronično vnetje? Čez leto nameravam spet zanosit, kako bo to vplival na nosečnost in kdaj se bo ščitnoca popravila oz. v kolikem času se navadno popravi?
najlepša hvala,
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice), ki se je pojavila po porodu. Možno je da gre za tako imenovani poporodni tiroiditis ali bazedovko. Potrebno bo opraviti dodatne preiskave pri tirologu (UZ ščitnice, določitev ščitničnih protiteles). Glede na težave in visoke vrednosti fT3 bo verjetno potrebno zdravljenje z zdravili, ki zmanjšajo proizvodnjo ščitničnih hormonov – Propiltiouracil, Athyrazol. Navadno je potrebno približno pol do enega leta, da se ščitnica umiri (odvisno tudi od tega za kakšno obliko hipertiroze gre). Pred morebitno ponovno nosečnostjo je potrebno delovanje ščitnice popolnoma normalizirati. Zelo pogosto se stanje ponovi v naslednji nosečnosti ali po porodu.
LP