mami gre v menopavzo
Pozdravljeni dr. Kosta,
imela bi eno vprašanje in sicer za svojo mami. Letos jih bo imela 51 in prehaja v obdobje menopavze. Zelo se opazi na nihanju razpoloženja, enkrat je tako razdražljiva, drugič ji gre vse na jok, nič se ji ne ljubi – recimo kakšni sprehodi v naravi, ki jih je včasih imela rada.
Ta del je verjetno še normalen za to obdobje…
Kar me pa skrbi je pa to, da ima v zadnjih recimo treh tednih obdobja po 2,3 dni ko ima dobesedno “poplave”. To pomeni, da krvavi tako močno, da mora po par deset minut kar sedeti na stranišču, ker drugače bi bilo vse krvavo (ker dobesedno teče od nje).
Posledično je vsa bleda, brez vsakršne moči, kar vrti se ji v glavi.
Zelo jo je težko spraviti k zdravniku, ampak tole so že skrajni znaki, da bi ga morala obiskati. Kaj pravite vi?
Verjetno to ni kar normalno??
Hvala za vsak odgovor, lp
motnje menstrualnega cikla štejemo med zgodnje simptome menopavze in se lahko kažejo v daljših ali krajših krvavitvah, lahko so šibke ali zelo močne, pogoste ali občasne, pojavijo se lahko tudi vmesne krvavitve, menstrualni krči…skratka menstrualni cikel se podre. Zelo pomembna je tudi čustvena komponenta, ki je lahko še kako otežujoča… kasneje to lahko vodi tudi v depresijo. Zato bi vsekakor priporočal obisk zdravnika, bodisi osebnega, še bolje pa ginekologa. Naj se odprto pogovori o svojih težavah. Vsekakor ji bo zdravnica znala pravilno svetovat, izbrati pravilno terapijo in ji tako olajšati simptome.
lp Kosta Kosev
Spoštovani,
ker je tudi moja mama v podobni situaciji, ne bom odpirala nove teme.
Stara je 48 let, je že skoraj mislila, da je obdobje mene zanjo že nastopilo, vendar je menstruacijo, po zelo dolgem premoru, dobila pred kratkim. Mislim pa, da je od menopavze ne loči več dolgo. Iz službe se vrača bolj utrujena kot ponavadi, največji problem, ki ga jaz vidim kot urgentnega, je pa ta, da pravi, da jo zadnje 3 mesece zelo napenja in da se počuti kot ‘balon’. Veliko hodi na stranišče in kri ji teče skozi zadnjično odprtino. Sicer je že prej (skoraj celo življenje) imela probleme s hemeroidi, vendar se mi to stanje, da izgubiš toliko krvi vsak dan, zdi vse prej kot normalno. Je možno, da so te spremembe povezane z menopavzo? Seveda noče k zdravniku, saj pravi, da bo samo minilo. Ne vem kako naj jo spravim do strokovnjaka, bojim se, da bo izgubila toliko krvi, da ne bo več pomoči. Poleg tega, na dan pokadi veliko cigaret, več kot prej, kot da bi poskušala olajšati stanje utrujenosti, bolečine… Res ne vem, kako naj jo prepričam, da to, kar se ji dogaja, ni normalno.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Katrina