mama-shizofrenija, prosim za nasvet
Pozdravljeni,
prosila bi vas za nasvet v zvezi z mamo, ki ima paranoidno shizofrenijo. Pred dvajsetimi leti so se pri njej pojavili prisluhi, prividi ipd in bila je prisilno hospitalizirana, čemur je sledilo zdravljenje v bolnišnici, nato pa nekajletna terapija (enkrat mesečno je hodila po injekcijo). Po nekaj letih je svojo psihiatrinjo uspela prepričati, da je zdrava in zdravljenje je bilo zaključeno. Nekaj let je bila tako navidez res zdrava, kasneje pa so se spet pojavili prisluhi, prividi, družinske člane je začela obtoževati raznih grdih dejanj, da ji hočemo škodovati ipd. Očetu je nekako uspelo prepričati njeno psihiatrinjo, da ji je predpisala tablete (zypralex), nato pa je s težavo prepričal še njo, da jih je začela jemati. Stanje se je zelo hitro precej popravilo, žal pa je to trajalo le kakšno leto. Tablete je izpljunila, na koncu pa jih sploh ni več hotela jemati. Zdaj je tega že nekaj let in stanje je slabše kot kdajkoli prej. Spet ima močne privide in prisluhe, očeta, mene, druge družinske člane in celo sosede obtožuje vsega najslabšega (vsi so proti njej ipd), na očeta se je zadnjič celo fizično spravila (tepla ga je, brcala). Seveda ne prizna, da je bolna. Za bivanje v bolnišnici pred dvema desetletjema pravi, da je dobila živčni zlom, ker je bila preutrujena od službe; za shizofrenijo še slišati noče, zato tudi kakršnekoli pogovor ali omemba zdravljenja ni mogoča. Ker je stanje že nevzdržno (skoraj povsem uničeni odnosi, napeto ozračje ipd), bi rada mamo spravila na zdravljenje. Zanima me, kaj se da storiti. Ali se je možno dogovoriti s kakšnim psihiatrom, da bi prišel na dom, jo pregledal in predpisal zdravila (po mojem laičnem mnenju bi morala dobivati injekcije, saj tablet skoraj zagotovo ne bi hotela jemati)? Če je edina rešitev prisilna hospitalizacija, pa me zanima, koliko časa približno traja od vloge na sodišču do obiska izvedenca na domu, ali se s sodiščem da dogovoriti, da svojce obvestijo o datumu obiska (da bo takrat kdo doma, sicer dvomim, da bi jih mama spustila naprej), ali se hospitalizacija izvrši takoj, ko/če izvedenec ugotovi, da je potrebna ali le določi datum? Prosila bi vas za čimveč podatkov v zvezi s tem. Če jih nimate, me zanima, kje bi to lahko še izvedela (obrnila sem se že na društvo Altra, vendar tam nisem izvedela kaj dosti; čakam še odgovor s foruma med.over.net-psihiatrija, vendar je očitno neaktiven). Res si želim čimveč informacij, da se bomo lahko čim uspešneje pripravili na vse skupaj.
Hvala in lep pozdrav!
santana
Forum je zaprt za komentiranje.