Mama je alkoholičarka :~(
No končno je prišel ta dan, ko mi je popolnoma zavrelo v glavi ob pogledu na znova opito lastno mamo in sem se odločila da napišem nekaj o tem…. Ne vem kako bi začela…Stara sem 16 let in odkar pomnim, vem da mami prevečkrat uživa alkohol, tudi ko je enostavno samo doma… Sicer je sedaj brezposelna, tako da največ časa preživi doma ali pa z mojim očetom pri moji babici ali pa na našem vikendu. Ne vem in ne razumem zakaj se je sploh zatekla k pijači???? Skoraj vsak večer jočem, ko vidim da je opita in da se sploh ne zaveda kaj počne….kar umrla bi rada ker je nočem in ne morem gledati kakšna je!!! Ampak je vseeno še veliko drugih stvari za katere bi rada živela. Z očetom ji velikokrat očitama preveliko nagnjenost k alkoholu in že večkrat smo se pogovorili o prenehanju pitja. Vendar je recimo en teden vse v redu, nato pa se spet ponavlja stara zgodba. Sama zanika svojo odvisnost in si noče priznati…niti ne odgovori na vprašanje zakaj pije, ampak je samo tiho. Z očetom se ne znam pogovoriti oz. začeti pogovor o tem kaj je pripravljen storiti glede tega, čeprav si zelo želim da bi nekaj ukrenili glede tega!! V družini se nasploh zelo dobro razumemo in smo odprti eden do drugega. Lepo prosim za najrazličnejše nasvete in informacije o raznih klinikah v Sloveniji za zdravljenje, njihovo delovanje ter prijavo v le-te, ker sem trdno odločena da jo prepričam v zdravljenje!
Hvala
Živjo!
Vem, da ti ni lahko, ampak to je prvi korak – da si lahko sama sebi priznala, da je mama pijanka. To mora priznati tudi oče in to morata povedati vsem sosedom, prijateljem in znancem.
Moj nasvet je, da si v knjižnici izposodiš knjige o tem, zakaj se začne alkoholizem in kako deluje – na to temo je pri nas največ pisal dr. Rugelj. Če z očetom resnično želita, da se pri mami kaj spremeni, temeljito berita knjige, da se poučita, kako stvari sploh tečejo. In potem se lahko odločita in mamo postavita pred dejstvo – ali neha ali pa naj se odseli – loči od očeta. Prvi korak pa je, da v hiši ni nobenega alkohola – vse je treba zliti stran takoj.
Zelo redki alkoholiki so prenehali piti sami od sebe – potreben je hud pritisk od zunaj. Vedno je dobro, da se vključijo v kakšno skupino, ki so povsod po Slo, vendar na zelo različne načine pristopajo k stvari.
LP
Lep pozdrav!
V Sloveniji je veliko organizacij in društev, ki se ukvarjajo s pomočjo odvisnim. Svetujem Vam, da pokličete naslednjo številko AL-ANON – za svojce alkoholikov, kjer boste dobili več napotkov za nadaljnje ravnanje. Spodaj so napisane telefonske številke kamor lahko pokličete. Veliko uspeha.
01/432 3001 avtomatski odzivnik za svojce alkoholikov ali 041 590 789 dežurni telefon.
01/433 82 25 anonimni alkoholiki