Najdi forum

maltretiranje v šoli

Pozdravljeni,
upam, da sem na pravem forumu sicer prosim, da mi sporočite kje bi bilo najprimerneje odpreti to temo.
Problem je kompleksen, a ga bom skušala opisati čim bolj na kratko.
V šoli kamor hodi moj otrok je leto dni starejši deček, ki sina in njegove vrstnike dobesedno psihično in fizično maltretira. Je močne postave (13 let)in zato fizično močnejši od vseh na katere se spravi. Izsiljuje jih, da mu kupujejo sladkarije (tudi cigarete je že zahteval)-enostavno čaka jih pred trgovino ali pa jih poišče v šoli med odmorom, če mu ne ustrežejo v kakršnikoli zahtevi, jih udari po glavi, butne ob steno,udari s steklenico po hrbtu, jih spolno nadleguje-prime za obe ličnici in z jezikom motovili blizu otrokovega obraza (in govori kako si srčkan, cmok, cmok), otroke otipava in “seksa”. Učitelji so sklicali sestanek, kjer so nas tudi oni opozorili, kaj se dogaja in nas seznanili, da so v tej situaciji nemočni. Fant ima ukor pred izklučitvijo, tu pa se zadeva zaplete, saj morajo za izključitev pridobiti soglasje staršev tega otroka. Tu pa je drug problem. Oče je baje “omara”, ki gre lahko hitro čez rob razumnega, mati pa vidi krivce za otrokovo početje v vseh drugih, le v lastnem sinu ne (vsi vemo, da bo dolgoročno občutila posledice svojega sedanjega ravnanja sama, a mi ostali želimo zaščititi svoje otroke že sedaj!!). Na šoli so imeli že dva človeka, ki sta tega otroka non stop spremljala, pa sta oba obupala. Potem je to vlogo sprejela njegova mama, ki pa je bila še bolj problematična kot otrok sam. Z listkom je hodila okrog in spraševala otroke kako jim je ime in da jih bo zatožila kaj počnejo, učitelje je tožarila, če so zamudili par minut k pouku,motila potek dela med šolskimi urami……Šola je naslovila omenjeni problem na Ministrstvo za šolstvo (o dodelitvi človeka, ki bi spremljal tega otroka), pa ni nobenega odziva z njihove strani.
Otroke smo nagovorili, naj se ne zadržujejo pred trgovino, naj ga enostavno ignorirajo, pa je problem, ker živimo v istem okolišu in jih sam poišče in zgodba se začne na novo, saj tudi če ga ignorirajo, jih draži, prime za vrat, rame in sili v otroka. Kaj naj zato svoje otroke zapiramo v hišo? Tudi z njimi ne moremo preživlajti prostih trenutkov zunaj, saj so stari 12 let in potrebujejo malo “svoje svobode”.
Ne morem verjeti, da je sistem postavljen tako, da lahko en otrok po mili volji uničuje sproščenost ostalih, ker mu enostavno nihče nič ne more. Vsi ti kazenski ukrepi na šoli pa služijo sami sebi, saj končen ukrep, ki bi na nek način delno rešil problem (zavedamo se, da tudi če gre na drugo šolo, še vedno stanuje v tem okolju) ni izvedljiv, če na to ne pristanejo starši-kar njegovi niti pod razno ne!!!
Mož je tega otroka že ustavil na cesti in ga okregal/zagrozil (saj fizično se ga ne more lotiti, pa tudi konec koncev mislim, da je otrok revež, ker ima takšne starše, ki mu niso sposobni zagotoviti zdravih temeljev za življenje), pa nič ne zaleže. Zgodba se ponavlja iz dneva v dan.
Pomagajte prosim, če ste že imeli kakšno podobno izkušnjo, predvsem pa z nasvetom.
Hvala za vas čas.

Verjetno ti ne bom dosti pomagala, vendar ali ste se obrnili na policijo? Iz tvojega pisanja tega ni razbrati.

Pri nas smo imeli enkrat predavanje policista – kriminalista, ki se je ukvarjal z mladostniki. Naši so sicer malo starejši (srednja šola), vendar je sodelavka znala povedati, da so sošolci njene hčere množično imeli dosjeje na policiji (že v osnovni šoli). Tudi policisti so mnogokrat nemočni, vendar so otroci mladoletni in kazni udarijo po žepu starše. Policija bo vsakokrat ukrepala, če boste podali prijavo. Je pa policist priznal, da se zadeve na sodiščih zavlečejo, vendar tudi če okvalificirajo zadevo kot kršitev javnega miru, starši dobijo denarno kazen. Mogoče pa bodo takrat starši le ukrepali.

Sama imam sina v osnovni šoli in me je groza takih stvari, kot jih ti opisuješ. Vedno mu dopovedujem, da mi mora takoj povedati o kakšnih nevšečnostih. In sama pri sebi sem odločena, da če šola ne bo nič naredila oziroma bo nemočna, bom vedno javila naprej na policijo. Vaš nasilnež žal ve, da mu šola nič ne more in to s pridom izkorišča.

Veliko sreče pri reševanju ti želim.

Petra <http://pepi2.moj-album.com>

Mislim, da bi bilo najbolje poiskati pomoč v Mladinskem domu Jarše v Lj. pri ravnatelju, ki se s takšnimi in podobnimi primeri ukvarja, predvsem s srednješolci, ki nočejo redno v šolo. Imajo tudi uradne ure, kjer po telefonu svetujejo in prav tako forum. Najbolje, da pokličete in se naročite na pogovor.

V naši OŠ so enega s temi problemi prestavili v nek dom, še sedaj pa govorijo učiteljice, da so se vse leto tresle, kaj bo slednji moment naredil. Na roditeljskem imejte pripravljen obširen seznam njegovih lumparij, brez imen, ker so maščevalni, ga vsi podpišite in pošljite na VSE ustanove od policije do ministrstva. Vsekakor morajo uradne osebe šole, kot je psihologinja in ravnateljica ukrepati, ali bodo šele takrat, ko bo kdo bognedaj resno poškodovan! Sicer se pa moteči otrok slabo počuti v sredini vaših otrok in bi se morda v kakšnem drugem zavodu, kjer bi se bolj ukvarjali z njim , bolje?Vse mu uredite že na drugi lokaciji, če za druge veljajo ukori in morajo oditi, zakaj nebi zanj?

Sama sem imela tudi podobno štalo v OŠ in čeprav sem izredno mirna, sem privihrala v šolo, se s staršema skoraj stepla, naredila pravi kraval in jih umirila z njimi najbolj domačo reakcijo-primitivizmom. Seveda nisem nikogar ne omenila, ne užalila, le govorila sem, kako sem žalostna, prizadeta. Potem sem skoraj vsak dan visela v šoli in, ko me je zagledal, ga je vse veselje po traparijah minilo, saj sem vprašala z zelo resnim izrazom, dober dan, kako je! Ko je videl še moža, ki je besno korakal po šoli, pa sploh ni imel več veselja zezati. Cel projekt, za znoret!Najbolj pa pomagajo položnice, če se vozi s kolesom brez čelade in ne čez prehod…

Absolutno prijava na policijo, več ko vas bo zadevo podpisalo, bolje bo. GRE ZA KAZNIVO DEJANJE IZSILJEVANJA, GROŽENJ IN FIZIČNEGA OBRAČUNAVANJA!! Na naši šoli je imel sin takega sošolca, ki se je znašal nad drugimi in izsiljeval denar, dokler ga niso samo eni starši prijavili policiji. Naredili so obsežno akcijo, zadevo vzeli resno, tudi moj sin je bil kot priča zaslišan najprej na domu, pozneje tudi na sodišču. Ta fant je šel naslednje leto v popravni dom, prej pa so ga imeli pod drobnogledom.

Pri 14 letih je otrok že delno kazensko odgovoren, prej pa ga tudi lahko dobro privijejo.

Ukrepajte torej in ne stojte križem rok! Šola sama je pa res dokaj nemočna.

Obvezno prijava na policijo. Tudi vodstvu šole sporočite vašo namero. Oni so navsezadnje dolžni poskrbeti za varnost in dobro počutje vaših otrok.

Nič drugega ne bo pomagalo.

Veliko sreče.

Otrok je mladoleten, policija se ga ne sme lotiti.

Šola ne rabi soglasja staršev za prešolanje, ampak samo vse vzgojne ukrepe. Razen če je Zver v zadnjem letu to spremenil in še ne vem tega.

Verjetno bo potrebna civilna tožba proti staršem mladoletnika. Dajte kontaktirat kakšnega pravnika.

Poskusi na forumu Starševski čvek, How fanny mi deluje kar podkovana v teh zadevah, vsaj v podobni zadevi sem dobila takšen občutek

New Report

Close