Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje maltodekstrin

maltodekstrin

ali je maltodekstrin zdravju škodljiv in v kakšni meri?

Spoštovani!

Maltodekstrin je kompleksni ogljikov hidrat, ki se večinoma pridobiva z obdelavo škrobnih zrn, zlasti zrn koruznega ali riževega škroba. Lahko se pridobiva tudi iz pšenice in krompirja, a je ta manj pogost.

Nastane z delno encimsko in kislinsko hidrolizo škroba, pri čemer je potrebno še nadaljne filtriranje ter čiščenje. Maltodekstrin se zelo pogosto uporablja v prehrambeni industriji saj daje čvrstost strukturi hrane, podaljšuje rok uporabe živila in se zelo dobro kombinira z večino sestavin. Poleg tega, pa ne gre pozabiti niti dejstva,da je zelo poceni.

Maltodekstrin predstavlja odličen vir hitro sproščajoče energije. Čeprav je maltodekstrin kompleksen ogljikov hidrat, se nahaja kar visoko na GI lestvici (glikemični indeks), tik pod enostavnimi ogljikovimi hidrati, kot je recimo dekstroza in na primer precej nad namiznim belim sladkorjem (saharoza). To pomeni, da hitro dviguje ravni sladkorja v krvi ter tako zagotavlja hitro zvišanje razpoložljive energije. Maltrodekstrin je idealen ogljikov hidrat za uporabo kadar je potreben hiter in zlahka dostopen vir energije kateri omogoča telesu hitro zamenjavo uporabljene zaloge glikogena (npr. po fizični aktivnosti, treningu,…).

Za razliko od kompleksnih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo na primer v polnozrnatih živilih, se maltodekstrin tako veliko hitreje absorbira – celo hitreje od običajnega sladkorja. V kolikor telo ne potrebuje hitrega vira energije (nismo fizično aktivni,…), hitra absorpcija maltodekstrina posledično povzroča hiter porast plazemske koncentracije inzulina in s tem neželeno kopičenje maščob v telesu ter povečanje telesne teže.

Žal se je dandanes maltodekstrinu zelo težko izogniti,saj je prisoten praktično v vseh predelanih živilih. Na žalost ga vsebujejo celo dietna živila, saj je poceni, ni ga potrebno navesti pod vsebnostjo sladkorjev, poleg tega pa njegova čvrsta struktura z lahkoto nadomešča tudi vsebnost maščob. Pogosto ga vsebujejo predvsem dietna, nizkokalorična živila z nizko vsebnostjo maščob.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

izogibaj

New Report

Close