Maltežan-nujno!!
Ja, imam, vse so od preprodajalcev in dvoriščnih rejcev. Če želiš, ti uredim še ogled kakšnega takega maltežana. Spoznaš jih pa po kratki valoviti dlaki, težavah z očmi, velikosti (precej večji od maltežana) in živčnosti. Najbolj znani so pri nas potomci, ki so plod parjenja mama + sin in brat + sestra = isti rejec in vsi psi imajo dedno bolezen.
Yo
Tjaška, za nakup nerodovniškega psička ne boš odštela veliko manj, to ti zagotavljam. Maltežana si želiš – zakaj, se vprašaj. Ker ima dolgo belo dlako, všeč ti je njegov karakter, majhen je, igriv. Če boš kupila nerodovniškega psička, pa se ti bo zelo verjetno (izkušnje mnogih) zgodilo, da boš dobila živčnega psa, prevelikega, s krajšo, verjetno skodrano in ne nujno povsem belo dlako, ki je tipična za maltežana. Maltežanov pri nas ni toliko, da bi lahko računala na kolikortoliko tipičnega predstavnika pasme brez rodovnika. Bolezni in napake, ki se v teh leglih pojavljajo, sem ti naštela ravno zaradi tega.
Cena rodovniškega mladiča bo resda nekoliko višja, vendar bo pes že cepljen, razglisten, socializiran, primerno oskrbljen in negovan. Če boš kupila nerodovniškega psa, bodo vse to tvoji stroški (vem, ker vem, iz katerih legel so nerodovniški maltežani v Sloveniji), povrhu vsega pa te zelo verjetno čakajo še draga zdravljenja dednih bolezni.
Odločitev pa je tvoja.
Če imaš čas, ti priporočam, da se oglasiš na razstavi v nedeljo 28.3. na Gospodarskem razstavišču in navežeš stik z lastniki maltežanov.
Pokliči ponovno gospo Ferlež in ji povej, da nimaš želje vzrejati/razstavljati, morda ti lahko pomaga najti kakšnega mladička, ki nima razstavnih potencialov, in je zato nekoliko cenejši.
Lp, Yo
Ojla! Tudi jaz se pridruzujem vecinskemu mnenju. Maltezan brez rodovnika je slaba ideja in se slabsa nalozba! Sicer pa to velja za vse nerodovniske pse, sploh, ce so prisli od kaksnega preprodajlca. Pa ne me narobe razumet, da sem slucajno prepricana, da je le rodovnisko dovolj dobro. Doma imam med drugim tudi dva nerodovniska kuzka, ki sta s seboj na svet prinesla vsak vsaj po eno (do sedaj odkrito) dedno “tezavico”. Nadlezno, nevarno, pa se drago, saj veterinar ni poceni!
Ce bi prijateljico radi presenetili ji kupite knjigo o maltezanih (prebrskaj amazon) in se eno o negi psa. Ce ji bo kuza se vedno vsec naj si ga kupi sama. lp
Živjo Tjaška!
Prosim nikar ne brez rodovnika…Uči se na naših napakah.
Prosim preberi: http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3066
Lp
pinkica, na tvojem mestu bi bila vesela, da s kuzkom ni nic narobe (zaenkrat, pri nasi se je pokazalo pri 6 letih…bolezen zaradi katere bo pocasi oslepela!!!!) vseeno pa ne bi takega nakupa priporocala se ostalim! Tveganje je vedno in nikoli ne ves kje ti kdo podtakne bolnega mladicka. Zato je treba preveriti tudi vzreditelja, ki prodaja pse z rodovnikom!
V raznih enciklopedijah pa so ponavadi informacije zelo suhoparne in zato povsem premalo za novega lastnika mladega kuzka. je pa ze bolje, da se zacne brskati po internetu in iskati informacije o karakterju, negi in podobnem. lp