Malo ojačani kavdotalamični stiki
Pozdravljeni!
Prosim, če mi lahko razložite, kaj pomeni naslednje pri UZ glave, ki je bil opravljen po rojstvu pri mojem sinku, rojenemu 19. 7. 2012:malo ojačani kavdotalamični stiki, brez patoloških odmevov. O tem mi v porodnišnici ničesar niso povedali, prebrala sem šele na odpustnici. Kontrolni UZ imava 30. 8.
Sicer je porod potekal normalno, otrok je bil rojen v gestacijski starosti 39t 6/7. 2 dni po porodu so mu ugotovili prirojeno neopredeljeno pljučnico na desni strani in srčno aritmijo pri novorojenčku, zaradi česar je bil 5 dni zdravljen na intenzivni negi , sedaj pa je vse ok. Naknadno so mu ugotovili še kolonizacijo ESBL (klebs. pneumoniae) v blatu, zaradi česar terapija ni potrebna, samo kontrola čez 3 mesece.
Ker me omenjeni izvid malo skrbi, Vas prosim za odgovor.
Lep pozdrav in hvala za odgovor,
Jana
Draga Jana,
izvid UZ pregleda glavice je povsem normalen – “pojačani” kavdotalamični stiki je bolj umetniški vtis kot kakšna diagnoza. V večini primerov pomeni le subjektivno oceno “bujnosti” žilnega pleteža, ki na tem mestu prehaja iz 3. v stranske prekate. Le izjemoma gre lahko za posledico drobne krvavitve v sam žilni pletež (tim. subependimalno krvavitev), ki pa je rav tako za razvoj povsem nepomembna.
Ob kontrolnem pregledu bodo verjetno še enkrat preverili to področje – če bi šlo res za krvavitev, bo v tem področju drobna cistica. Ampak, kot že zapisano – gre za variacije UZ izvida, ki nimajo nobenega vpliva na kasnejši otrokov razvoj.
Nepojasnjena enostranska pljučnica? Če ni bilo hkrati tudi izrazitega povečanja vnetnih kazalcev (CRP, število L, patološka DKS) in novorojenček ni imel znakov dihalne stiske (ki bi zahtevala ne le zdravljenje s kisikom, ampak tudi podporo dihanja z aparati), bi tudi to diagnozo (ki je bila verjetno postavljena na osnovi rentgenske slike pljuč) vzela “z rezervo”, torej ne za nekaj, kar bi lahko ogrožalo zdravje v prihodnje. Prehodne motnje srčnega ritma pa so pri novorojenčkih (zaradi nezrelosti prevodnega sistema v srcu) sploh pogoste, še zlasti če gre le za občasne prezgodnje utripe (tim. supraventrikularne ekstrasistole) v prvih dneh po rojstvu.
Tudi ESBL bakterija ga ne bo ogrožala. A je zelo nepohvalno za intenzivno enoto, da uspe v tako kratkem času (5 dni) “skolonizirati” novorojenčka s to bolnišnično bakterijo (razen, če niste bili kolonizirani že vi, pred porodom in ste bili vi “vir”). Sedaj bo treba pač počakati nekaj mesecev, da bodo druge bakterije to izrinile.
V vmesnem času pa morate ob morebitnem sprejemu v bolnišnico kolonizacijo z ESBL obvezno omeniti, saj bi vaš “koloniziran” dojenček pomenil grožnjo hudo bolnim, zlasti tistim z imunskimi motnjami, ki bi se zdravili na istem oddelku in bi se nanje lahko (še zlasti ob kakšnem kiksu v razkuževanju rok) ESBL bakterija prenesla.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Najprej najlepša hvala za Vaš izčrpen odgovor, ste me pomirili glede izvida UZ glavice.
Pri pljučnici pa so bili hkrati povečani vnetni parametri- ob 1. odvzemu krvi je bil CRP 57,pa tudi nekatere druge vrednosti so bile kar dosti povišane, v urinu pa je bilo levkocitov 45/uL, eritocitov 10/uL in bakterij 439/uL, na mikroskopu v vidnem polju pa eritociti 2, levkociti 8 ter zelo številne amorfne soli.Kot pa ste že omenili, je bila diagnoza postavljena oz. potrjena na podlagi RTG pljuč-desno parahilarno vidni vnetni infiltrati. Zdravili so ga z antibiotikoma Penbritin in Garamicin.
V zvezi s srčno aritmijo -sinusno bradikardijo ( pulz 75 do 100/min) je 3 dni potreboval vazopresorno podporo z Dobutrexom.
Glede na to, da ste v prejšnjem odgovoru omenili, da bi omenjena diagnoza lahko ogrozala sinkovo zdravje v prihodnje, me zanima, v kakšnem smislu oz. na kakšen način, saj mi ničesar v tej smeri niso omenili. Vem, da je zaradi pljučnice in tako zgodnjega jemanja antibiotikov bolj dovzeten za morebitne nove okužbe,kaj drugega pa ne.
Lep pozdrav in hvala za odgovor,
Jana
Draga Jana,
zaradi antibiotikov in prebolele okužbe vaš fantek ne bo nič bolj dovzeten za okužbe kot njegovi po rojstvu “zdravi” vrstniki. Pač pa pljučnica pomeni vnetje pljuč, ki ne izveni takoj, ko uničimo bakterije z antibiotiki, ampak verižne vnetne reakcije le počasi ponehajo, v nekaj tednih do mesecih. V tem času ima dojenček lahko zmanjšano dihalno rezervo (torej npr. težje preboli kakšno virozo kot odtali) in je lahko npr. tudi bolj “občutljiv” ob slabokrvnosti.
Sinusna bradikardija pri nas ne bi bila obravnavana tako strogo (kar s kontinuirano infuzijo kateholaminov), saj srčna frekvenca ni bila tako nizka. Seveda pa je možno, da je bil hkrati nižji tudi krvni pritisk, kar je ob bradikardiji možno.
Vsekakor – kar je bilo, je mimo, kakšnih pomembnejših posledic pa tudi ni pričakovati.
Lep pozdrav,