Malinov čaj
Drage nosečke
hvala za vaša sporočila, za liste kupine (prosim, oprostite moji nevednosti, se tako poimenuje robide? ali pa gre za neko drugo sorodno rastino?) dvomim, da delujejo tako kot malinovi listi. Tega nisem še nikjer slišala. Če kdo ve kaj drugega, bomo vesele sporočila (in vira podatkov). Pametno je, da pri zdravilnih zeliščih strogo upoštevamo navodila glede posamezne zdravilne zeli in jih ne nadomeščamo ene z drugo, razen če je to preverjen nasvet.
Nekaterim je okus čaja neprijeten, ne vem pa odgovora na vprašanje, ali je bolje piti grenkega ali je čisto ok, če si ga sladite (z medom, s sladkorjem?). Torej ponavljam vprašanje, če je katera zasledila: kako je s slajenjem čaja iz malinovih listov?
draga evaS, sem vesela, da je tudi čaj iz malinovih listov pridno sodeloval pri porodu, hvala za izkušnjo in spodbude.
Vsem želim en lep porod,
Pozdravljene!
Mene pa zanima, če lahko čaj iz malinovih listov kakorkoli negativno vpliva na potek nosečnosti in poroda. Vem le, da je potrebna previdnost pri nosečnicah, ki so predhodno imele zelo hiter porod. Ali obstajajo kakšni podatki glede negativnih vplivov na potek nosečnosti (npr. spontani splav)?
LP
Draga Jančija,
o negativnih učinkih, razen previdnosti pri predhodno zelo hitrem porodu, nisem našla nobenih podatkov.
Pozdravljam vašo previdnost … pri vsakem zdravilu ali zdravilnem pripravku je treba biti previden – vedeti nekaj o tem, kaj naj bi izboljšala in kakšni so morebitni stranski učinki, kdaj prideta v poštev in kdaj ne, v kakšnih količinah in kako jemati …
Zato z vami tu ponavljam vprašanje: Je morda katera zasledila podatek o uporabi čaja iz malinovih listov in morebitnem negativnem vplivu na potek nosečnosti?
Hvala in lep pozdrav,
Vsem skupaj hvala za informacije. Čeprav se bliža moj 4. porod in me skrb za 4 sončke ne skrbi, ne morem reči enako glede poroda. Ko se spomnim na zadnjega dobim kurjo polt. Tako, da se bom sedaj v 34. tednu nosečnosti lotila čaja iz malinovih listov, v upanju, da bo tokrat lažje….
Srečno vsem, ki ste v veselem pričakovanju!
Draga Maja4,
če imate slabe izkušnje s porodom, bi se mogoče radi kaj pogovorili ali se pridružili skupini na delavnicah Pričakujem otroka.
Mi je vsakič hudo, ko slišim, da ima posameznica slabe spomine na porod. Morda lahko kako pomagamo?
Če hočete, naj povejte več, pokličite na telefon mamaZOFA… preberete knjigo Ine May Gaskin Modrost rojevanja…
Skratka, upam, da bo vaša družinica vesela četrtega otročička in vi ob tem tudi zaradi čudovitega poroda.
Lep pozdrav
Pozdravljene,
Naj povem še jaz svojo izkušnjo glede malinovega čaja. V prvi nosečnosti je moj porod trajal 3 ure, šivana ( čaja nisem poznala ). V drugi nosečnosti sem za čaj izvedela šele v 37. tednu nosečnosti a sem ga začela kljub temu piti. Po enem tednu sem čutila popadke in opazila krvavitev. Šla sem v Porodnišnico na CTG, bila pregledana in ugotovili so, da imam popadke a nič odprta. Odšla sem domov in naslednji dan imela še močnejše popadke zato sem se odločila, da ne grem dokler ne bom imela popadkov na 10 minut. Tako je tudi bilo. V porodni sem bila ob 18 uri rodila pa ob 19:11 brez šiva. Verjamem, da mi je pomagal malinov čaj.
Lep pozdrav
Draga anea2003,
hvala za sporočilo,
kako dobro se sestavljajo informacije o skrbi zase v nosečnosti in med porodom, super.
Ja, če si malina, je pa res dobra karma: pomagaš nosečnicam in porodnicam, razveseljuješ s svojim okusom, najbrž je bila bolj pri prvih, ko so se delili darovi.
Po petih spontanih splavih (IVF) sem od babice v bolnišnici izvedela, da naj bi se malinov čaj pil par tednov pred načrtovano nosečnostjo. Ker se mi bliža dan transferja zarodka v maternico, sem pričela uživati skodelico malinovega čaja na dan. In po prvi popiti “dozi” so se začele težave. Od nenadnih in nevzdržljivih slabosti in bruhanja, pa do krčev celotne trebušne votline in črevesja, kar je posledično pripeljalo do taborjenja na WC školjki.
Očitno je pri meni prišlo do preobčutljivostne reakcije na sam čaj, saj sedaj, ko ga ne pijem več, nimam več zgoraj opisanih težav.
Sporočilo nisem napisala zato, da bi katero od bodočih mamic strašila, hotela sem le opozoriti, da vsa zelišča niso primerna za vsakogar.
Želim vam lep pozdrav in čimmanj stresne nosečnosti, ter veliko veselja z malimi sončki!
Pozdravljeni,
z veseljem pozdravljam ta forum.
Na mojem čaju piše, da naj bi se pripravil tako: dve čajni žlički preliti z 2,5 dcl vode, prevreti in precediti. Piti mlačnega po požirkih dvakrat dnevno, eno skodelico zjutraj in eno zvečer.
Ne vem, meni se zdi malo čudno.
A lahko kar normalno skuham ta čaj (prelijem sprevretkom, malo pustim in precedim) ter ga celo skodelico spijem?
Mimogrede je do mene prišla informacija, da naj bi tudi ananasov sok pomagal pri mehčanju. veste kaj o tem?
Najlepša hvala
lep pozdrav
jaz bi pa rada samo sporočila,da verjetno pomaga tudi čaj iz robidovih listov. Sama sem namreč pila tega (od 37 tedna naprej 1-2 skodelici). Liste sem spomladi nabrala sama,jih posušila… Rodila sem v 39.tednu,popadki niso bili prehudi,ko sem prišla v porodnišnico sem bila 3 cm odprta,to je bilo ob 21.30. ob 00.20 pa sem v rokah že držala svojega sina.
vglavnem sama sem si porod predstavljala 100 krat hujše in če je imel čaj kaj pri tem,da je šlo vse tako hitro (še babica ni mogla verjeti, da je prvič pa tako hitro), ga bom vsekakor drugič spet pila. Pila ga je tudi kolegica,ki je tudi imela hiter porod.
lep pozdrav, Eva
Drage nosečkice in nenosečkice,
– glede pitja malinovega čaja, da bi pomagal materi (in maternici) pri porodu še vedno velja navodilo, objavljeno 10.4.2008 (malo poglejte zgoraj).
Kot pri drugih zdravilih, zdravilnih pripravkih itd. je težko vedeti, kakšna je bila ali kakšna bo njegova vloga pri posameznici, zato se raziskovalci in raziskovalke poslužujejo raziskav, ki vključujejo večje število posameznic. In kot je navedla Ana Polona v enem od pojasnil, je upravičeno mogoče pričakovati pozitivne učinke čaja iz malinovih listov. Torej, če vam le ni preveč nemogoč okus (nekaterim je celo prijeten), bi bilo smiselno vsaj proti koncu nosečnosti malo počajčkati, nekatere pa ga pijejo tudi med porodom. In seveda, velja tudi, da nekatere zaradi različnih razlogov čaja iz malinovih listov ne prenašate dobro.
– glede ananasa: tudi jaz sem zasledila nekaj podatkov, da naj bi ananas oz. ananasov sok pomagal materničnemu vratu oz. maternici pri porodu; kolikor sem se informirala, učinkovitost ni dokazana, nekateri podatki o kemični sestavi pa napeljujejo na misel, da bi se učinkovitost morda v prihodnje izkazala. Torej, hudih dokazov ni, in če imate rade ananas in če si ga lahko privoščite … njam!
– glede čaja iz robidovih listov: saj veste, da sem nekdanja farmacevtka in mi je tole vprašanje (o učinkovitosti čaja iz robidovih listov pri dejavnosti maternice) še posebej zanimivo. Moram reči, da nisem našla kakih priporočil za uživanje v nosečnosti (tiste, ki imate težave z zaprtjem, malce pazite pri njegovi uporabi, ker lahko zapira), da bi vplival na lažji porod. Ampak: ne vemo vsega, morda pa se bo v prihodnosti kaj potrdilo. Če pa uživate v njegovem okusu, ga lahko mirno pijete, kajti njegovo učinkovanje je blago. Itak velja: če skrbite za dobro počutje, s tem skrbite tudi za svojega otročička in si tako ustvarjate pogoje za lep prehod v materinstvo.
Poljubčke pozdravčke vsem čajnim fenicam in tistim, ki boste to šele postale,
Tudi sama kot bivša (a še vedno po srcu) farmacevtka se navdušujem za pitje čaja iz malinovih listov.
Sem v 35. tednu in mi je babica v KR porodnišnici toplo svetovala masažo presredka in pitje omenjenega čaja.
Vesela sem vaših pozitivnih izkušenj in upam, da bom tudi sama lahko opisala svojo pozitivno izkušnjo.
Drage nosečke lepo vas pozdravljam in vam in vašim otročkom želim vse dobro.
T
Mene pa zanima kaj pomeni prehiter porod. Jaz sem bodoča četrtorodka in vsi moji porodi do zdaj so bili tako “mimogrede”. Mislim, da je najdaljši trajal od prvega popadka do iztisa 4,5 ure. Sicer sem jaz osebno do zdaj pila ob porajanju, pred in po njem čaj iz plahtice, ki ga tudi priporočajo.
Še eno vprašanje imam – kako konkretno izgleda masaža presredka. Katero olje priporočate, kdaj začeti z masažo in kako. Od zunaj, od znotraj, zaobjeti z obeh strani, to počnete same ali vam npr. partnerji pomagajo…
Ojla. Meni je osebno masaža presredka boleča in pa tudi imam tako velik trebuh, da se ne morem sama spodaj dosežti. No, če pa se vendarle odločiš za masažo presredka obstaja prav posebno olje od Welede za presredek-dobiš ga povsod kjer prodajajao Weledino kolekcijo-Mercatorji, drogerije, itd. Stane okrog 8 eur.
LP
T
Draga mmammma,
nekatere ženske bodo zagotovo nejeverno zmajale z glavo: štirje porodi, najdaljši manj kot pet ur od prvega popadka, ali je to sploh mogoče? Ja, je mogoče, in na drugem koncu bi se znašle ženske, ki rojevajo več dni, če merimo od prvega popadka. Rekla bi, da so vaši porodi kratki, ne sodijo pa med prehitre. Razlike med dolžinami porodov so res velike – tu seveda govorimo o spontanih porodih.
V porodništvu z besedno zvezo »prehiter porod« označujejo porod, ki je zelo kratek – ženska se v kratkem času »odpre« na tistih deset prstov, kot so včasih rekli, torej na deset centimetrov = če smo natančni, maternični vrat se odpre, da se lahko otročiček rodi. Taki hitri porodi so lahko precej boleči.
Če ima posameznica, ki spontano rojeva, občutek, da gre vse skupaj prehitro, in sta oba, mati in otrok, v dobrem stanju, si lahko pomaga z nekaterimi položaji, na primer na vseh štirih, kaj veliko pa ni mogoče narediti.
Večinoma velja, da je spontano rojevanje (torej ne da bi uporabili zdravila ali posege za sproženje in/ali pospeševanje poroda) tisto, ki je najbolje za žensko in otroka. Med posameznimi popadki je premor, v katerem se ženska lahko sprosti, ko ne čuti bolečin, ko si lahko oddahne, nekaj popije, gre lulat, za kratek čas leže in tako dalje.
Mislim, draga mmammma, da ste najbrž taka bolj energična gospa, morda pa je tudi v »rodu« tako hitro rojevanje? Kako je bilo z bolečinami?
In morda še informacija za obiskovalke foruma: pogosto mešamo izraza prehiter in predčasen porod. Predčasen (nekateri govorijo predčasni, pa tudi prezgodnji) porod pomeni porod pred 37 tednom starosti otročička.
– Masaža presredka
Tule bom navedla babico Jasno Gumze, objavljeno pa je bilo v reviji Otrok in družina leta 2005, dosegljivo na spletni strani te revije:
»Masaža presredka:
Eden najpomembnejših načinov priprave presredka, ki pogosto obvaruje presredek pred raztrganjem ali epiziotomijo, je masaža. Vsakodnevno masiranje učinkuje na presredek tako, da ta postane bolj mehak, raztegljiv in prožen. Otrokova glavica tako laže zdrsi skozi porodni kanal.
Masažo presredka začnemo šest tednov pred pričakovanim terminom poroda. Uporabljamo naravna, hladno stiskana olja biološke pridelave. Najboljše je olje pšeničnih kalčkov, ki vsebuje veliko vitamina E ter da koži večjo možnost raztezanja, ali šentjanževo olje. Če želimo, lahko dodamo nekaj kapljic eteričnega olja maroške ali turške vrtnice.
Vrtnično olje je na področju porodništva zelo cenjeno že od obdobja antike. Njegova splošna lastnost je, da deluje aseptično ter omili krče. Masažo naj nosečnice izvajajo vsak dan od 3 do 5 minut. Masaža ni priporočljiva v zgodnji nosečnosti, saj raven nosečniških hormonov, ki tkivo mehčajo, še ni dosegla svojega viška.
Kako masirati?
• Masažo lahko izvajate po kopeli ali parni sedežni kopeli ali pa si pred masažo na presredek položite topel, vlažen obkladek, ki sprosti mišice. Lahko pa pričnete masirati tudi brez predpriprave.
• Na voljo imate več masažnih položajev. Lahko klečite oziroma se pri položaju klečanja nagnete na eno stran ter drugo nogo dvignete, tako da je pokrčena v kolkih in kolenih, stopalo pa je na tleh. Lahko stojite, pri tem pa položite eno nogo na stol. Pomagate si lahko z ogledalom. Če vas masira partner, se namestite v polsedeči položaj.
• Dlani in prste si namažite s toplim oljem in dva ali tri prste (kazalec in sredinec) potisnite približno tri centimetre globoko v nožnico. Zatipali boste presredek. Najprej ga masirajte z majhnimi krožnimi gibi, nato pa v obliki črke U z rahlim pritiskom na črevo. Pomembno je, da pritisk v smeri črevesja traja okoli dve minuti. V nasprotno smer – v smer sečnika – ne masirajte!
• Nato razprite prsta (kazalec in sredinec) ter začnite širiti vagino. Morda boste začutili pekoč občutek ali gomazenje. Tak občutek se pojavi tudi med porodom, ko glavica premaguje presredek. To delajte 20 sekund.
• Nekaj dni pred porodom je priporočljivo masirati še notranjo stran sramnih ustnic, da tako preprečite možnost majhnih raztrganin, ki se včasih pojavijo.«
– Hvala, ker ste nas spomnili na plahtico.
Plahtica je rastlina, ki bi jo nasploh priporočala v domačo zalogo (in rabo) ženskam, ki se srečujejo s težavami z menstruacijo, v menopavzi, in ja, tudi v nosečnosti in pri porodu naj bi koristila, tako npr. pravi S. Ašič o čaju iz cvetov in listja plahtice: »Nosečnice naj bi redno pile ta čaj, ker lajša porod in ugodno vpliva na novorojenčka. Marsikatera operacija ob porodu bi odpadla, če bi ga žene dovolj zgodaj in redno začele piti.«
Lep večer, drage nosečke in drage nenosečke,
Pozdrvaljeni!
Hvala za obsežen odgovor na moje vprašanje. Zavedam se, da imam srečo, da imam take luštne porode. Malo je to res tudi v družini. Vsi porodi so bili popolnoma naravni, prvič leže na mizi (po pravici povedano, mi tudi tam ni bilo hudega, ker je tako hitro minilo), drugič v polležečem položaju, tretjič pa nekje v gibanju med ležečim in pokončnim položajem, ker me je zdravnica ravno pregledovala, ko sem čutila, da moram potisnit. Uspeli so mi na pol dvignit vzglavje, otrok je bil pa medtem že zunaj. Eno uro pred zadnjim pregledovanjem pa sem bila na vseh štirih na žogi. Vmes, med popadki sem pa spala. Tisto mi je resnično strašansko ustrezalo.
Je pa res, da so mi ob dveh porodih dali klistir, ki mi je tudi zelo “pasal”, ker je bil topel in je pospešil popadke. Verjetno bi enako naredili tudi topli obkladki. In dvakrat so mi tudi predrli mehur (20 min pred porodom).
Aja, bolečine? Ocenjujem, da niso bile kaj posebnega. Ne bom rekla, da jih ni bilo, ampak – povsem znosno!
Kje pa se dobi olje pšeničnih kalčkov? Ali je dobro tudi doma pripravljeno šentjanževo olje? Kako je z Weledinim oljem? Ne želim kakšnih reklam (saj ne dvomim o vas, da bi jih delili!), ampak – kaj je zares najboljše?
Kako si fizično priskrbeti v porodnišnici tople obkladke?
Hvala za vse odgovore in sploh vse dobro, ker naredite za mamice v pričakovanju in tiste, ki so že čez magično mejo poroda!