Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? maligni melanom na koži

maligni melanom na koži

pred mesecem dni so mi na kliniki KC odstranili materino znamenje nepravilne oblike v višini kože. rečeno mi je bilo da izrezano tkivo pregledajo zaradi rakavosti. včeraj sem prejela s strani Kc pošto da se januarja zglasim, v zvezi z odstranitvijo materinega znamenja. ker se mi je zdelo vse skupaj čudno sem poklicala na klinični kaj to pomeni, sestra mi je vezala primarija ta pa mi je rekel da je bilo znamenje rakavo-maligni melanom. da so vse izrezali, da pa bo januarja kontrola.
ali mi lahko kdo svetuje, ki je bil v podobnem primeru ali pozna koga
hvala

Pozdravljena,
očitno je šlo v tvojem primeru za dovolj zgodnje odkritje znamenja, pri tej vrsti raka je namreč (tako sicer kot pri vsaki) izredno pomemben stadij v katerem je odkrit. Na izvidu sta pomembna dva podatka globina invazije (po Clarku) in debelina tumorja (po Breslowu). Glede na to in v primeru, da je bilo tkivo odstranjeno z varnostnim vrezom se odločajo o nadaljnjem zdravljenju.
Moji mami so odstranili melanom (0,4mm globine), naredili vse potrebne preiskave (UZ vseh organov, RTG pljuč,…). Vse je OK in ima samo redne letne kontrole ter seveda sama mora biti pozorna na vsakršno spremembo znamenj. Poznam pa tudi primere, ko je le nekoliko večja debelina zahtevala odstranitev varovalnih bezgavk (0,9 mm).
Svetujem vam, da se z osebnim zdravnikom dogovorite, da vas napoti na vse preiskave (vključno z bezgavkami), ne glede na to, da naj bi imela kontrolo šele januarja. Verjetno je sicer vse OK, a čas je pri teh boleznih zlata vreden!

lep pozdrav,
Ađka

Očitno je bil vaš melanom zelo majhen, da ni potrebna kontrola na Onkološkem inštitutu. Kontrola in ponovna operacija z odstanitvijo varovalnih bezgavk je potrbna pri velikosti tumorja okoli 1 mm ali več.
Vsekakor na KC zahtevajte histološki izvid, ker je samo iz njega razvidno za kakšno vrsto oziroma stadij malignega melanoma gre. Na podlagi tega izvida se potem določi nadaljne zdravljenje. Vsekakor se opazujte in ukrepajte takoj, če opazite na sebi kakšne spremembe. Januar je namreč še daleč,
maligni melanom pa je lahko zelo nevaren.
Več o malignem melanomu si lahko poiščete na iskalniku.
Upam, da so vam znamenje odstranili res še pravočasno, saj v tem primeru ni
potrebno nadaljne ukrepanje. Meni so mm odstranili julija 2004, vendar je bilo stanje nekje na meji , zato so se zdravniki na OI odločili za ponovno operacijo – vsi kasnejši izvidi pa so bili v redu.
Lep pozdrav !

Draga saba,

k odgovoru Ađke in Leje bi rada dodala le to, da smo o malignem melanomu že ogromno pisali in si lahko pomagate z iskalnikom. Na splošno pa se o raku lahko poučite iz tele povezave:

http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=291&t=291#reply_291

Prav vam bo prišla verjetno tudi Vanjina zgodba, ki je podobna vaši in preberite si odgovore pod to temo:

http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=88&t=88

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close