Maligni melanom – informacije
Lep pozdrav vsem skupaj!
Imam nekaj vprasanj. pO telesu imam priblizno 10 znamenj “cudnih” oblik. Zdi se mi da so cezdalje vecji. Ko sem sla k zdravnici po napotnico za dermatologa al kako ze, mi je rekla da brezveze ker bom cakala vsaj 2 leti. Kot da bi mi rekla “bos prej umrla”. Takrat me to ni skrbelo, zdaj pa me cezdalje bolj. sicer sem stara 21 let. Ker sem studentka, zivim na svojem ker so me starsi vrgli ven, nimam denarja za samoplacane preglede saj komaj pridem cez mesec.
Zdravnici bi se enkrat rekla za napotnico, ker me je nekaj znamenj zacelo grozno srbeti.
kaj lahko naredim, da mi bo dala napotnico? Ce bi se dalo, pod nujno, ker sem cisto paranoicna.
Sicer me pa zanima, kaksni so sploh znaki malignega melanoma? pOleg sprememb na kozi, krvavitve ipd. Kako se clovek pocuti? Kako clovek sploh umre zaradi tega, ce ima le znamenja na kozi? Vglavnem zanima me vec, veliko vec o tem, da ce ze pridem k zdravnici, da ji znam “zatezit”.
Hvala in lep pozdrav,
M
Moja hčerka je za pregled v Izoli čakala 4 mesece. Sicer pa imaš pravico izvedeti kakšne so čakalne dobe pri posameznih dermatologih. Če vprašaš napotnico, ti jo je zdravnida dolžna napisati- Povej ji tudi da te koža srbi in sumiš na laergijo in prisiš za napostnico kjer naj ti pogledajo tudi znamenja.. Če ti napiše hitro ali pod nujno to ne pomeni da so spremenbe maligne. Razliko med malignim melanomom in normalnim znamenjem imaš povsod na netu slikce.
Kot sem rekla, če zahtevaš napotnico za dermatologa jo moraš dobiti in konec debate. Moja hčerka je lepo povedala da ima ogromno znamenj, različnih velikosti in oblik in da ima v družini MM in je dobila napotnico. V Izoli so ji znamenja pregledali, fotografirali in jo spremljajo na 6 mesecev. Tako da pojci k zdravnici po napotnico, pozanimaj se o čakalnih dobah in pogumno na pregled
Pozdravljena,
osnovne informacije o MM lahko prebereš na naslovu:
Drugače soglašam s odgovori, ki ti jih je že dala Laydy. Glede na starost gre najbrž res le za materina znamenja. Če pa je stanje res takšno kot ga opisuješ, nikar ne odlašaj! MM je resna in smrtonosna bolezen, zato je zelo pametno le nekako prihraniti denar za samoplačniški pregled, če ne gre drugače… Uporabi iskalnik, pa boš že na tem forumu o malignem melanomu našla marsikatero izkušnjo…