Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? MALIGNI MELANOM?

MALIGNI MELANOM?

Pozdravljeni.
Pred 2 mesecema mi je splošna zdravnica pri poslušanju dihanja (viroza) dvignila majico, me nato vprašala, ali sem bila že kdaj pri dermatologu in mi takoj napisala napotnico, ker je eno znamenje na hrbtu (imam jih veliko) sumljivo.
Dobila sem datum in šla k dermatologinji. Dala mi je napotnico za kirurga, stopnja nujnosti “hitro”, torej druga stopnja od treh.
Na napotnici piše “MM reg dorsi i.o. (displastičen nevus i.o.).”
Potem pa sem si sama sebi to prevedla kot maligni malinom in šla brskat po internetu.Oh, kakšna napaka :(((. Zdaj pa paničarim, želodec me boli od strahu.
Dermatologinja je bila tako redkobesedna…

Za histološke izvide je rekla, da jih pošljejo njej. Torej ne dobimo pacienti to domov? V kolikšnem času pa? Kam je treba pa klicati, če izvidov dolgo ne bi bilo? (operirali me bodo na polikliniki v Ljubljani).
Kako se naj pa umirim?
Stara bom 40 let, nimam sicer nobenih zdravstvenih težav, tipala mi je tudi bezgavke in je rekla, da so O.K.
Oprostite za tole skrpucalo, jaz sem čedalje bolj iz sebe.
Pa drugi mesec bi morala iti na postopek IVF, ker nam ne uspe imeti otroka :((

Hvala, če bo kdo kaj odgovoril.

Spoštovani,
prebrala sem sedaj nekaj zgodb na tej strani,pa sem vam želim opravičiti.
Kaj vse ste nekateri dali (in še dajete) skozi, jaz pa paničarim, še preden sploh
vem, ali imam raka. Oprostite. :((
Težko zdajle razsodno razmišljam, strah je velik, ampak se je treba umiriti in ne paničariti vnaprej.

Moj mož je dobil izvid histološke preiskave na dom in vabilo na pregled. Od tam je bil napoten na plastično kirurgijo v Ljubljano, kjer so mu naredili večji varnsotni rob in biopsijo varovalne bezgavke. Je 2 leti in pol po posegu, bezgavke so bile negativne. Ima redne letne preglede na OI. Tudi, če bi se iskazalo, da je spremenba maligna je potrebno vedeti Clark in Breslov vrednosti. Poskušaj se čim manj obremenjevat in pogumno . Pa sporoči nam kakšen je izvid

Spoštovana, predstavljam si vašo paniko, ampak lepo po vrsti. Najprej vam bodo izrezali, ali pa so vam že, ta vaš nevus – tam boste dobili vse informacije, kdaj bodo izvidi, kam bodo poslani in kje se oglasite. Izvidi gredo po navadi k tistemu, ki je izdal napotnico, se pravi k vaši dermatologinji, ki vam bo po sprejemu histološkega izvida edina lahko pojasnila za kaj gre.Na histološki izvid se čaka nekje teden do dva. Potem pa je vse odvisno od izvida, ali bo negativen ali bo prisoten MM in v kakšnih razsežnostih – šele potem se tudi določi oblika zdravljenja – ponavadi je to še ena operacija kjer se odstrani malo večji rob okrog melanoma in pregleda področne betgavke, če se je slučajno melanom že razširil.
Želim vam vse dobro in javite se, ko boste izvedeli več.
Lep pozdrav

Hvala vam
Sem se že pomirila, sem si rekla, bomo zganjali paniko potem (upam da ne bo treba), zaenkrat pa za to še nimam razloga.
V torek grem že na operacijo, so pa iz statusa “hitro” premaknili na “nujno”, tako da…..:(((.
Eh, upam na najboljše, ne dam se.

Meni se je pojavil maligni melanom v nosečnosti, pri 29 letih, operirana sem bila v začetku 7 meseca. Je pa bilo zelo nujno, saj se mi je v 3 mesecih razrasel 8mm v globino kože.
operirali so mi zelo globoko, ter približno 1cm vstran. Test je pokazal, da je bilo vse skupaj odstranjeno v zdravo tkivo.
Sedaj je 3 leta po operaciji, pa nimam nobenih težav in zaenkrat nobenih dodatnih nevarnih znamenj.
Mislim, da je ta sicer zelo agresivna oblika raka zelo dobro ozdravljiva, saj jo lahko hitro odkrijemo, če si večkrat pregledamo kožo in znamenja.
Pri meni ni bil rak ne posledica sonca in ne solar

New Report

Close