Maligna neoplazija dojke
Pozdravljeni,
ker je moja ginekologija na dopustu, ginekologinja, ki jo nadomešča po telefonu ni dosegljiva, pravzaprav ne vem, na koga naj se obrnem. Zato pišem vam v upanju, da mi lahko ponudite kakšno informacijo, kam se naj obrnem.
Zgodba gre takole:
Konec junija sem opravila pregled dojk in mamografijo. Do danes – 29.7. izvida še nisem prejela. V času mojega dopusta sem prejela klic, na katerega se nisem utegnil pravočasno javiti vendar sem 16.7.!!! v roku pol ure poklicala nazaj ambulanto, kjer me je pričakala tajnica, ki mi je razložila, da je ambulanta zaprta zaradi letnega dopusta od 17.7. !!! do 31.7.. Neuspešno sem poskušala pridobiti informacije o naravi klica (imela sem zgolj informacijo iz ambulante, da če bo vse ok, dobim izvid, če bo kaj narobe, me bomo pa poklicali), klicala sem tudi ginekologijo, kjer sem naletela na izredno hladen in trd odziv, češ, nič ne moremo, ja, v negotovosti boste pač, dokler ne pridejo z dopusta.
Potem sem vpogledala v svoje podatke do katerih lahko dostopam preko spleta. Izvida ni, je pa diagnoza: D486 Neoplazma negotovega ali neznanega značaja dojke, na zaključeni napotnici pa je diagnoza MKB10 Opazovanje zaradi suma na maligno neoplazijo.
Najbrž ni nenavadno, da sem prestrašena in v paniki.
Kdaj bom prejela izvid ali prejela kakršnokoli pojasnilo? Izredno sem razočarana zaradi brezbrižnosti vseh vpletenih. Kako lahko ukrepam sama? Kako naj pridem do izvida in kaj v resnici pomeni ta diagnoza? Na katerega zdravnika naj se obrnem?
Za kakršenkoli odziv hvala.
Pozdrav,
A.
Spoštovani,
z vašo oceno neustreznosti postopanja se vsekakor strinjam. Na desetine izvidov je nesumljivih in neproblematičnih in če kak takšen kje malo počaka, ni problema, če pa je kak izvid sumljiv ali celo patološki, pa ni prav, da se formalno opravi en sam klic in to zadnje pol ure pred začetkom daljše odsotnosti ter se ne poskrbi, da informacija pride do pacienta. To je neetično, da ne rečem kaj več. Druga, objektivna plat tega pa je to, da je ustrezen čas za ukrepanje, tudi če bi res šlo za maligno spremembo, nekje okrog 2 meseca, torej boste objektivno gledano pravočasno obveščeni tudi sredi avgusta meseca. Diagnoze s spleta težko komentiram, ker ne vem njenega izvora. Lahko bi bila tudi le napotna, delovna (torej ne prava) diagnoza napotnega zdravnika na mamografijo. V času dopustov napotitev zgolj na mamografijo ni ravno praktična, kajti pogosto prihaja do vrzeli in motene kontinuitete v delu različnih ambulant. Če vas je zdravnica napotila na mamografijo zaradi česa klinično tipnega, oziroma sumljivega, potem bi bilo bolje, če bi vas izjemoma poslala kar na Onkološki inštitut, kjer vso diagnostiko izpeljejo do konca tekoče in brez zastojev. Zdaj bo pač res treba počakati 2 tedna, da se postopek z vašo mamografijo zaključi kot se mora.