Ne vem, kaj pojmuješ kot malica (ali je to zate tudi kosilo ali kosiš doma).
Če imate čajno kuhinjo in ne jeste za pisalnimi mizami, potem si nosi zelenjavo oz. solatke, čiste juhe, jogurte, črne žemljice s sirom ali skuto, morda kakšno kuhano jajce, kak kos purana, kak kos sadja …
Ne razumem vprašanja – ješ, kar pač ješ za malico doma. Ali si pač doma malice kuhaš?
Čakaj, če se prav spomnim, imaš ti že bogate shujševalne izkušnje, ne?
Če hujšaš je bolje, da ravno od 11-12 poješ kaj konkretnega in potem doma poješ še samo kaj beljakovinskega. Jaz tako delam in potem še 3x tedensko aerobika in mi super uspeva. Jem pa za malico:
-testenine s paradižnikom in baziliko, malo parmezana – pogrejem (plošča zadostuje)
-hladne zelenjavne solate (z krompirjem/fižolom/koruzo/testeninami,…)
-zelenjavni /skutni zavitek
-polnozrnata štručka, skutni namaz z zeliščki, paradižnik
-jedi na žico (čufte, segedin, obara, jota, boranja,…)
Če govorimo o osrednjem dnevnem obroku (t.i. “malica” za tiste, ki doma nimamo kosila ker pridemo prepozno):
Stvari, ki jih lahko pripraviš doma zvečer in jih naslednji dan odneseš s sabo:
– testeninske, riževe, krompirjeve solate s poljubnimi ZELENJAVNIMI dodatki: kumarice, paprika, paradižnik, olive, korenje, brokoli, cvetača, gomoljna zelena, por, stročji fižol, etc etc + začimbe. Obvezno brez majoneze, smetane in podobno, začini le z žličko olivnega olja in limoninim sokom.
– natrebljena in narezana solata, ki jo samo začiniš, konzerva tune.
– zelenjavna juha/mineštra, jo samo pogreješ na plošči
– testenine s paradižnikovo omako, pogreješ na plošči
jaz jem tako. druge izbire niti nimam, razen seveda klasičnega sendviča ali pa bližnje gostilne z malicami (dunajski+pomfri, klobasa+pasulj, pohan oslič+krompirjeva solata, golaž+kruhovi cmoki, vse obilno zabeljeno, prežgano in vegetano).
muslije, mleko, jogurte….to jaz jem za zajtrk.
toliko komplikacij okoli hrane….kot prvo, je treba malo pomest v možganih in si dopovedat, da nazadnje tako blazno raznolikega jedilnika pač ne moremo imet. Dejansko se ene in iste stvari ponavljajo, so what? Eni iščejo nevemkake ideje, kaj bodo jedli, to so samo umske fore, telo je zadovoljno veliko prej.
Predlogov imaš cel kup, jaz se jim pridružujem in dodajam še kaj iz svojega ‘asortimana’ za zajtrke, recimo – jogurt z muesliji, polenta z mlekom, žemlja s sirom + kak kos zelenjave (paradižnik, paprika, včasih kisle kumarice ali pa olive), kruh in jogurt, če se ti da, solata in kak kos kruha zraven, sadje in jogurt, če se ti ljubi, prinesi kako juho s sabo, itd.
Saj to je že to, več kot dovolj pestrosti za eno ubogo malico. Zame so to sicer zajtrki (no, razen juh in solat).
Jaz jem v službi dvakrat, najprej zajtrk okoli 8h (kaj od zgoraj naštetega), potem pa okoli dvanajstih še ‘malico’, ki je zame največkrat kos sadja, včasih bela kava in zraven pest oreščkov, včasih tudi jogurt. Čisto dovolj in čisto ok. Kosilo imam, ko pridem iz službe (okoli štirih), zvečer ob devetih je še večerja.
Kot prvo, jaz se ne držim načela, da je treba jest na 3 ure, ker mi je mimo, meni je to tu mač in se ne strinjam s tem. Raje vidim, da minejo vsaj 4 ure, če ne 5. Tako da sem pač preprosto LAČNA, ko grem jest in potem tudi z užitkom jem in se tudi najem normalno, ‘ptičje’ porcije mi grejo na živce. To seveda ne pomeni, da se nažrem, a da bi pa glih samo žlico riža pojedla pa dva pereščka solate, mi je pa out. Kot mi je out stalno nekaj mlet, ko ena žival. Hočem normalen obrok, kot človek, v katerem uživam in se sprostim.
Kot drugo, malice so dejansko nekaj malega! – kos sadja, jogurt, pest oreščkov, tudi lahko čaj s keksom ali dvema. To je point malice, ne da si SIT, ampak da samo malo želodec pomiriš, za kar zadostuje res nekaj pičlega ali res lahkega (solata, juha). EDEN kos sadja, ne trije, na primer. Glih toliko, da je nekaj za v usta. Če si imela zajtrk, je za malico jogurt z muesliji čisto preveč. Razen če delaš ful fizično ali kaj takega. Jaz imam sedeče delo in je to čisto tu mač. Jogurt je dovolj, bela kava je dovolj, ena breskva je dovolj.
Jaz zase vem, da odkar samo na to pazim, da ne jem prevečkrat in da ni ful teh vmesnih obrokov, ki bi bili še preveliki, se počutim mnogo bolje in tudi pozna se na telesu (tehtam se ne, tako da ne vem, kako je s kilami). Imam zajtrk, malico, kosilo in večerjo in to je to. Vmes pa NIČ. Če bi vzela košček čokolade ali keks, je to že obrok. Če se mi zahoče čokolade, jo dejansko pojem za malico. Pa ne cele milke, jasno:))
Nimam nobenega problema s to prehrano in tudi nobenih luštov. Res pa je, da za tiste tri glavne obroke jem kot človek – zajtrki, kot že rečeno, kosilo normalno (tudi krompir, špagete…) in večerja tudi kruh, vendar pač samo en kos in gor nek namaz pa jogurt. Po 4 urah, ko nisem jedla, je to super.
In pa seveda telovadim vsaj 3X tedensko. To je to.
Pametno je imeti 5 obrokov dnevno, ni pa pametno, da so vsi beljakovinski in sadno-zelenjavni. Predvsem opoldanski obrok je prav, da vsebuje oglikove hidrate, s tem ne mislimo na pol kile testenin, ampak recimo 80 gramov testenin, katerim dodaš poljubno zelenjavo (več sveže, manj kuhane) in po možnosti izbereš polnozrnate testenine. ali neoluščen riž. Lahko krompir, vendar recimo 150 do 200 gramov. Kompleksni OH dajo veliko energije, ki jo porabiš za delovni dan, ki je še pred teboj. Seveda moraš paziti na sol, maščobe. Izogibaj se kruhu, slanemu in sladkemu pecivu.
Beljakovine se je za večerjo, ker so lažje prebavljive, nahranijo organizem vendar dajo manj energije, ki bi šla v salo. Seveda govorimo o kvalitetnih beljakovinah (pusto meso na žaru, ribe na žaru, kuhano meso, manj masten sir, jajce), ki jih ješ poleg zelenjave in brez nikakršnih OH.
Tega načina sem se naučila med nosečnostjo, ko sem imela gestacijski diabetes (in ne, nisem sladkosneda, ne bašem se s sladicami in nisem debela – ljudje ko slišijo diabetes namreč najprej pomislijo na to, pa ni tako, to je presnovna motnja). Takrat sem se s tem veliko ukvarjala in med takim prehranjevanjem ugotovila, da mi izredno odgovarja (manjši pravilni obroki na vsake 3 ure). Med nosečnostjo se nisem sploh nič zredila, po porodu sem bila takoj v formi in z veseljem sem nadaljevala s takim načinom prehranjevanja, sicer si ne tehtam več vsakega grižljaja, kajti po porodu je diabetes izzvenel, pazim pa, da jem zmerne obroke.
tako gre nekako moj dan:
zajtrk: manj mastno mleko, 3 žlice ovsenih kosmičev, kos sadja
malica: večinoma sadje (1 manjše jabolko ali 1 manjša breskev ali pest češenj, odvisno od sezone)
kosilo: 80 g polnozrnatih testenin, zelenjava
malica: večinoma spijem kavo z mlekom, ker mi popoldne na paše jesti
večerja: zrezek na žaru, solata ali riba, solata ali zelenjavna juha
seveda pa si občasno tudi kaj privoščim brez slabe vesti, kajti tak način prehranjevanja mi dovoli občasne prekrške brez posledic. in sem nadvse zadovoljna, zdrava in med rednimi kontrolami po porodu (vsako leto grem na pregled) vedno izredno pohvaljena za kilažo, obseg trebuha in odličnimi vrednostmi v krvi.
srečno.
Jaz sem letos osvojila odličen sistem prehrane za službo, tako da mi končno ni treba več jest frutabelc celo dopoldne in med malico sestradano letet v prvo trgovino in kupit sendvič, burek in podobne packarije, potem pa spet cel dan nič, zvečer pa pojest cel hladilnik:)
Zjutraj si v mikserju naredim domač jogurt s sadjem. Vzame mi točno 3 minute, tako da so izgovori, da za zajtrk ni časa, čisto odveč. V mikser dam jogurt ali dva, potem pa zraven zmiksam še različno sadje. Včasih je to nektarina in pol banane, včasih so borovnice in maline, spet drugič hruške, kiviji, poskusila sem melono, pa mi ni bilo najbolj všeč. Včasih nasujem notri še žlico ovsenih kosmičev, laneno seme, kdaj drugič par rozin, nekaj mandljev, vsak dan kakšna druga kombinacija. Možnosti nešteto. Najbolje se obnesejo kombinacije 1-2 sadežev, kar je preveč ima že čuden okus:)
Vse skupaj prelijem v plastičen bidon, kot so tisti za beljakovinske shake, in imam dovolj za celo dopoldne. Polovico ga spijem okrog 7.30, ko se prižiga računalnik v službi, drugo polovico pa okrog 10h, ko se mi želodec spet začne oglašat. Včasih pa tudi po požirkih preko celega dopoldneva.
Zdaj poleti okrog 13h v čajni kuhinji narežem pest češnjevih paradižnikov, korenček, včasih prinesem v službo tudi kumaro, zelena solata mi je za službo precej nerodna. Če že, potem motovilc.
Doma okrog 18h spečem še kaj piščanca, ali pa ribe in naredim kaj dušene zelenjave in mi je super. Včasih naredim malce več mesa, pa si ga nesem naslednji dan s sabo in narežem koščke purana v solato.
S 1.9. 2011 odpira vrata Prehransko svetovanje Dietetko.
Izdelamo vam individualni prehranski načrt, ki spoštuje vaše individualne potrebe. Ponujamo vam individualni pristop, pogovor in strokovno svetovanje, trening zdravih prehranjevalnih navad, tedenske posvete in oceno napredka.
Področja prehranskega svetovanja:
– prekomerna telesna teža in debelost
– sladkorna bolezen
– črevesna obolenja
– ledvična obolenja
– jetrna obolenja
– alergija in intoleranca na hrano
– nosečnost in dojenje
– uvajanje hrane pri dojenčkih
– športna prehrana
Osvobodite se:
diet
štetja kalorij
pravil, kot so “ne jej po 7 uri” ali “brez ogljikovih hidratov”
napačnih informacij o prehrani
zmede o tem kaj “morate” in kaj “ne smete”
kroničnih bolezni
Informacije na 040 165 501 (Sara) ali [email protected]. Obiščite nas tudi na facebooku.