Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? malčki in zobra

malčki in zobra

Pozdravljeni

Imam 5 letnico, s katero sva vsaj do sedaj pridno hodili na kontrole k zobozdravniku.
Zadnjo kontrolo sva imeli v novembru. Zobki so bili lepi, zdravi. In kontrola čez pol leta.
V začetku februarja sva ugotovile, da je na vidiku (na petki) ena luknjica. Kličem v ZD in jo želim naročiti na pregled. Dobiva datum v drugi polovici februarja. Hčero “dobro” pripravim na vrtanje in “zvezdico”, ko pa prideva v ordinacijo, pa me sestra obvesti, da DR….. sprejema otroke samo do tretjega leta starosti. Malo se razburim, da sva bile na kontroli vsaj dvakrat, ko je bila starejša od treh let in zakaj nas na to ni nihšče opozoril. In kup izgovorov,…
Ker ta dan v ZD ni delal noben drug zobozdravnik, sva odšle domov. Naslednji dan vzamem dopust in peljem otroka nazaj v ZD, da si najdeva drugega zobarja in kaj zveva, da ne spadava v njihovo pristojnost,..
Ko jih povprašam o prostovolnji izbiri zdravnika, mi povedo, da imajo polno.

No, pa gremo na lov v ZD bližje doma. Pridemo v ZD in preberemo, da sta tu dva zobarja, a delata le trikrat tedensko. No naslednji dan mi ni bilo treba vzeti dopusta, saj je eden od zobarjev delal popoldan, a glej ga zlomka – tudi on nas ne more vzeti, ker ima otroke iz drugih vrtcev (ne iz vrtca našega naslova) in ker hodi hči v drug kraj v vrtec nas nemorejo vzeti.

Najbolj žalosto pa je to, da so se vsi dialogi odvijali v pričo otroka. In na koncu je bila najbolj razočarana ona, kajti vsi v vrtcu so ji rekli, da mora čim prej po “zvezdico”, da zobek ne gnije naprej.

Ker tudi sedaj nisem dosegla ničesar, sem zahtevala, da mi povedo, kdo za hodiča je dolžan biti zobar mojega otroka.
Pa mi je sestra prijazno povedala, naj pridem v ponedeljek in da se bo ona dogovorila s kolegom, da jo bo vzel.

Ker me je bilo pred lastnim otrokom sram, je v ponedeljek nisem vzela seboj, ko sem šla v ZD. No, po burni razpravi so jo naročili čez dva meseca na kontrolo. Sestra pa mi je povedala, da jo bodo vzeli le zato, ker jim delam sceno in plašim druge otroke ????????

No, toliko o svobodni izbiri zobozdravnika, pa obveznostmi ZD, ki je krajevno pristojen po stalnem prebivališču, pa o prijaznem zobozdravniku, ki da lepo zvezdico v najkrajšem času, ko je to mogoče.

L.p. Mojca

Ne vem iz kje si, a svetujem ti, da drugič ne jemlji dopusta za take stvari, ampak vzemi telefon in imenik in kliči okoli. Še to ti svetujem, da ne čakaj 2 meseca, ker bo luknjica prevelika.

Spoštovana MojcaG,

mogoče ne bi škodila tudi pritožba na vašo območno enoto ZZZS. Tam imajo tudi podatke o številu opredeljenih otrok na posameznega zobozdravnika (skoraj neverjetno se mi zdi, da bi imeli že vsi “polno”).
Lepo pozdravljeni!

Ste poskusila pri kakem zasebniku? Tam ne bi smelo biti tezav.
Pri nas je vse postavljeno na glavo; pravica do proste izbire (zobo)zdravnika je le na papirju saj lahko izbiras le med dolocenimi, kjer pa vemo, kako je. Pa saj zdravniki niso krivi, da ne bo kdo mislil, da njih krivim.
Sistem je pac se vedno monopolen in politika oz. drzava ti doloci, h komu lahko gres in h komu ne.
Skregano z logiko je, da se pacientov otepajo, namesto da bi jih “vlekli za roke” v ordinacije.

No, minila sta dva meseca in včeraj smo obiskali zobozdravnika.

Naredil je malo zvezdico. Otrok pa je bil navdušen nad njim. Celo ve kakšne barve oči ima.

Bila je zelo pridna in ga na koncu vprašala, če lahko še pride.

New Report

Close