Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Malček subfebrilen cel mesec

Malček subfebrilen cel mesec

Pozdravljeni

Na vas se obračam, ker ne vemo več kako naprej. Začetek meseca januarja je naš sedaj 1.5 letnik zbolel za virozo (kateri virus niso določali). Od začetka tega virusa do sedaj ima praktično vsak dan vsaj 37.7C merjeno v ušesu. Največ je bilo 1dan 39C, ponavadi pa se giblje 37.8-38.1C. To traja že vsaj 6 tednov. Pregledali so kri (natančno kaj vse niso povedali), CRP v mejah normale, povišani levkociti na 16. Povečane ima vratne bezgavke (prav vidijo se, na desni strani je ena premera vsaj 2cm). Ima tudi blažjo slabokrvnost in dodajamo železo. V vrtcu ni bil že od začetka januarja (januarja je bil 2 dni, decembra in novembra 2dni), vse razlog viroza. Dobil je napotnico za imunologa, termin ima septembra.

Kaj predlagate? Naša pediatrinja nima več pametnih idej, celo smo že slišali da naš ušesni termometer laže (v njeni ambulanti so namerili z njihovim termometrom 36.7, jaz z našim 37.8. Našega sem primerjala doma še z dvema in oba isto kažeta, otrok se mi zdi topel, smrka in kašlja). Res pa je, da je do te viroze ponavadi zbolel z izredno visoko temperaturo in sedaj ne izgleda “tako bolan kot ponavadi”.

A naj pošljemo otroka pač v vrtec in ga bodo čez par ur poslali domov? Vztrajamo za bolniško čeprav smo bili izmenično z njim doma cel mesec? Vztrajamo za nadaljnje preiskave? Gremo starši k psihologu ker si domišljamo? Sedaj flikamo delo kakor vemo in znamo, sekiramo pa se ali bi morali storiti več za otroka.

Vsak nasvet je dobrodošel.

 

Svetujem merjenje telesne temperature z alkoholnim termometrom pod pazduho.

Pri orbavnavi podaljšanega (sub)febrilnega stanja opravimo vse preiskave, ki jih lahko opravimo na osnovnem nivoju (kri, urin, urikult, ščitnični hormoni, biokemijske preiskave), opravimo ev. UZ trebuha, napotimo k infektologu. Če gre za ponavljajočo vročino (npr. na 3-4 tedne), hgre lahko za kakšnega od sindromov z vročino, kar obravnavajo imunologi pediatri.

Brez  pregleda in uvida v opravljene preiskave ne morem strokovno svetovati ali otroka dati v vrtecv ali ne.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close