Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Malarija – antimalariki

Malarija – antimalariki

Pozdravljeni.

Konec julija z družino (3 otroci) potujemo na Zanzibar za 10 dni. Bivanje na otoku 7 noči, od tega en dan (brez nočitve) tudi na celinski Tanzaniji. Ali bi morali jemati antimalarike? Mnenja so si namreč zelo nasprotujoča. Osebno me je strah neželenih učinkov. Mož je na antikoagulantni terapiji (Marevan in Pegasys), sama na antihipertenzivih, obe hčerki sta lani novembra preboleli mononukleozo, mlajša še mikoplazemsko pljučnico. S seboj planiramo odnesti repelente (Jungle Formula Maximum z 50% DEET). Naveden sicer ni primeren za hčerki (11 in 15 let), za njiju moram še najti primernega. Ali bi nam vseeno priporočili antimalarike? In če ja katere?

Najlepša hvala za odgovor.

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/preprec_malarije_pri_potnikih_ver2_maj2019.pdf

Spostovani, glede na priporocila cdc, fit for travel in podatke lokalnih oblasti o le delno uspesnem zmanjsevanju malarije, saj se primeri se vedno pojavljajo, bi vam svetovala zascito z antiamlarikom vsaj v dezevnem obdobju (do junija). Primerna antimalarika sta ali Lariam, ali Malarone, pri katerem pa je pri mozu zaradi jemanja antikoagulantne terapije, potreba kontrola INR. Primerni repelenti za zascito so ali DEET 30 do 35%, ali 20% pikaridine. Narocite se v ambulanto za potnike in imejte s seboj tudi podatke o zdavilih, ki jih redno prejemate.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za zelo hiter odgovor. Pravite, da svetujete antimalarike v deževnem obdobju to je do junija. Ker mi gremo tja konec julija – začetek avgusta, a bi to pomenilo, da jih mogoče niti ne rabimo jemati. S tem bi se recimo izognili možnim kontraindikacijam z drugimi zdravili. Kako pa je mišljeno preverjanje INR? A to v času jemanja antimalarikov to je v času dopusta na Zanzibarju? Si ne predstavljam, kako to izpeljati? Razen, da ima aparat s seboj. Hvala.

Spostovani, glede jemanja Malarona, kontrole INR in antikoagulantne terapije se posvetujete v ambulanti za antikoagulantno terapijo, ki tudi sicer vodi in spremlja moza.  Kot receno,  lahko moz jemlje tudi Lariam. Pri jemanju antimalarikov na Zanzibarju gre za malaricno podrocje, primeri  obstajajo, jih je pa najmanj v susnem obdobju.United Republic of TanzaniaMalaria Map

Vedno pa presojamo med koristmi in tveganjem. Za kronicne bolnike je okuziti se z malarijo vsekakor vecji zdravstveni zaplet.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close