Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija mala mečava-pritisk?

mala mečava-pritisk?

Spoštovani

Naš pikec bo čez en teden star 6 mesecev. Danes sem malo odtipala malo mečavo, če se je že zaprla, po brani literaturi naj bi se že (če se ne motim), pa sem kar malo močneje pritisnila v tisti vdolbinici, da bi začutila kako kost že tam. Potem se mi je pa zdelo, da je bilo mogoče za kakšen prst še mehko (ne vem), zdaj pa me skbi ali sem lahko kaj zelo narobe naredila, kaj poškodovala, ker sem močneje pritisnila? Ali je mogoče, da se še ni zaprla pri 6 mesecih in če se še ni-bo kaj narobe?

Ker se naš malček čedalje bolj obrača v posteljici, kotali, mimogrede se obrne na trebušček in nazaj, dviga že visoko, mimogrede večkrat pristane tako, da se kdaj pa kdaj s tistim delom, kjer ima veliko mečavo, dotika -zadeva v posteljico, ograjico..skratka ker je zelo živahen nas malo skrbi, ali si lahko tako poškoduje mečavo.

Ali je nevarnost že kaj manjša ker je star že pol leta-da je delno že zakostenelo?

Prisrčna hvala za vaš prijazen odgovor in lepe praznike vam želim.

Spoštovana,

kot je bilo že večkrat napisano v predhodnih temah, se področje mečave na glavi res zdi mehko in zato ranljivo, a temu nikakor ni tako. S pritiskom nanj, s silo, s katero bi se malček ob obračanju “udaril” v ta del ipd. nikakor ne more priti do poškodbe – izjema bi bila le huda poškodba z ostrim predmetom, ki bi predrl kožo, podkožje, vezivno opno med kostmi, trdo in ostale možganske ovojnice…

Čas dejanskega zapiranja mečave je med 6. in 18. mesecem starosti, torej gre za velik časovni razpon. “Dejanskega” sem zapisala zato, ker se včasih staršem zdi, da je mečava že zaprta, pa temu v resnici ni tako, le razmik med rastočimi kostmi je zelo majhen, kakšen milimeter ali dva.

Lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close