Najdi forum

Pozdravljeni,

imam novice.

Vlogo z vsemi potrebnimi dokumenti morate dati sami prevesti sodnemu prevajalcu. Lahko vam dam tel. št. gospe, ki je prevajala meni, je iz Ljubljane.

Po novem sistemu ne bo več potrebno iti za mesec dni v Makedonijo, niti ne po otroka, prevzeli ga bomo menda v Sloveniji. To velja za nas, ki smo vlogo oddali po sporazumu, kako je s tistimi, ki imajo vlogo dol že od prej pa ne vem.

Toliko zaenkrat, lep pozdrav in SREČNO, ANDRA

Joj, Andra, tole je pa krasna novica. Najlepša hvala za podatek, vsi CSD-ji tega še tako in tako ne vedo, kot ponavadi.
Telefonska številka prevajalke, bi bila pa zelo dobrodošla, pa tudi podatek, kakšen je približen strošek prevoda. Mi lahko, lepo prosim, te podatke pošlješ na: [email protected]
Hvala in LP

POZDRAVLJENA,

Jaz sem dala za prevod 320 evrov, njen tel. pa je: 031 249 506 Ga. Dolja Stefanija
Lep pozdrav in SREČNO, ANDRA

Andra,
hvala za pomoč, zanima me še, koliko časa je potrebovala za prevod? In, seveda, kako kaj poteka vajin postopek, glede na to, da sta med prvimi, ki so v postopku takoj po ratifikaciji sporazuma? Kako potekajo podatki? Se morata obračati na vajin CSD ali lahko direktno povprašujeta v Makedonijo? Imaš kakšne kontaktne številke?

Upam, da nisva preveč radovedna, ampak, vsak podatek je resnično dobrodošel.

LP

Pozdravljena,

Za prevod je potrebovala 1 teden.

Drugače pa zenkrat nihče ne ve nič kaj več, verjetno se bo res moral realizirati prvi primer, da se bo kaj več o tem govorilo.
Vemo to, da ko dobijo dok. jih pregledajo, če kaj manjka po njihovi zakonodaji te obvestijo preko našega min. seveda, drugače pa vlogo pošljejo na njihov CSD. In ko si po njihovem na vrsti, si verjetno na vrsti.

Toliko zaenkrat, lep pozdrav in SREČNO, ANDRA

Najlepša hvala, Andra in srečno tudi vama.

V odgovor Andra

Zakon podpisan med SLO in Makedonijo o posvojitvah (ratificirala Meškov in naš Vizjak ) navaja med drugim tudi adaptacijo v državi , ki bo otroka dala. To je čista dezinformacija, da ga boste kar tukaj sprejeli. Saj ga morate najprej iti pogledat in podpisat , da se strinjate z izbranim. Šele kasneje vas zopet pokličejo in ministrstvo (njihovo) odloči kdaj lahko pri njih v Bitoli prevzamete otroka in koliko časa bo potekala adaptacija pri njih. Midva sva morala biti tam en mesec (izprosil mož ) in en mesec doma z njim v Slo. Nato nazaj na svečano posvojitev in zopet urejanje zadev , ki je trajalo pri njih še 13 dni.Letos marca smo zadevo zaključili.

lp

Pozdravljene,

Kako in kaj bo, mislim da nihče ne ve. Jaz nikjer nisem pisala, da vem kako je in kako bo in tudi ti Goga ne veš kako in kaj, pisala sem tako kot sem dobila informacije. Govorila sem z gospo na našem min. in povedala mi je, da bo tako, da dobimo “domov” vse podatke o otroku, razen identitete, morda tudi kakšno sliko, da ga lahko vidiš, nato boš pa podpisal ali ti tega otroka “pošljejo”. Govorila sem tudi z gospo na mekedonskem min. in mi je povedala, da ni potrebno priti v Makedonijo niti enkrat. Lahko pa jih seveda obiščeš, ni pa pogoj za posvojitev. Otroka tako ali tako ne boš videl, le makedonci bodo tebe in si lahko o tebi ustvarili kakšno pozitivno. Tako bo meda sedaj ko je sporazum, kako je pa z vami Goga, pa verjetno veš ti, oz. s tistimi, ki so vloge poslali sami. A morajo še vedno za mesec dni v Makedonijo?
Tako so mi povedali za nas, pa SREČNO, ANDRA

Morda se nisva razumeli. Mi smo zadevi urejali lansko leto meseca marca , ko je bil sporazum že zdavnaj podpisan. (v mesecu februarju ) Zadeve pa so potekale tako kot je opisano do konca leta 2007 in še kasneje malo v leto 2008.. Malega dečka starega 9 mesecev smo tudi v mesecu septembru dobili in v mesecu novembru delali adaptacijo pri njih. Mali je že uradno doma pol leta in nam dela veliko veselja. Da pa dobiš domov kar neke podatke o nekem otroku brez , da ga vidiš je pa čista bedarija našega ministrstva , ki si je to izmislilo. Bom vprašala moža , ki pozna osebe- komisijo v Makedoniji na ministrstvu , ki to vodi kako je s to zadevo. Pa saj zaboga kako boste pa urejali zadeve preko naše ambasade v Skopju za otroški potni list , izpis iz matične knjige pri njih , vpis vas kot novih staršev, pridobitev krstnega lista (na evrobskem obrazcu) , da ga lahko tu prijavite , da dobi davčno številko in ostale dokumente …itd. Vse te dokumente je treba lastnoročno podpisati pri njih.Potem je treba tudi pridobti soglasje vseh njihovih CSD-jev (tam jih je 28) da se odrekajo temu otroku. To pomeni , da niso našli posvojitelja pri njih -kar je malo mogoče Če bo šlo to tako kot opisujete se bo vsakemu stvar podaljšala za najmanj leto ali dve , ker je ta birokracija predolga vmes se pa še kaj zatakne. Midva sva to spoznavala , ko smo bili tam na adaptaciji in sva sama reševala zadeve hitreje tako , da so samo gledali in se čudili. Mož je odigral ključno vlogo (brez hvaljenja) , ker je točno vedel na koga se mora obrniti , da stvar steče v enem dnevu in ne v enem tednu.
lep pozdrav

Pozdravljena,

Lepo bi prosila, če bi vaš mož povprašal v Makedoniji, če lahko.
Drugače pa ne vem, meni so dali take info. Tudi meni se kakšna stvar zdi zelo čudna, včasih se mi zdi da bi bilo bolje, da bi vse oddala pred sporazumom. Sporazum, je bil podpisan že lani, ampak veljati je začel letos februarja in midva sma morala zato, ker naj bi začel sporazum veljati zdaj zdaj (govorim to za feb. letos) celo malo počakati z vlogo, ker na našem min. niso vedli kako in kaj. Ko pa sem poklicala v Mak. na min. so mi rekli, da vloge ne smem poslati sama, ker je začel veljati sporazum. Vidva sta pa to lani delala še na svoje roke, ker sporazum, ki je bil očitno podpisan, še ni začel veljati.
Včasih ne vem kaj naj si mislim, ampak očitno smo sedaj prepuščeni naši vladi. Sedaj bo vse potekalo preko njih, naprej do našega CSD in šele oni bodo podatke posredovali nam. Pravijo, da zato ne bo šlo nič manj počasi, ampak to vsi vemo da ni res. Že samo papirji bodo potovali od enega do drugega, prej pa ste jih vi dobili direktno v roke, je tako kajne.
Ga. v Mak. mi je rekla, da če je najina vloga po njihovi zakonodaji popolna, potem to odstopijo CSD, nato se morajo vsi CSD odreči nekemu otroku, potem nas obvestijo da imajo otroka in nam posredujejo podatke.
Ne vem, ampak vsi tolmačijo, da je sporazum zato, da je “kao” točno določena pot in da bo zadeva bolj poenostavljena. Kar slednje, po neki logiki sploh ni razumlivo. Očitno bo vse šlo preko “organov oblasti” in verjetno kasneje tudi sama posvojitev, menda nas bodo is CSD vsak mesec obiskali in poročali v Mak.
Prosim vas za kakršno koli info., res bi vama bila hvaležna, kajti sama ko kličem v Mak. težko razumem njihovo govorico, zanam srbohrvaško, a mak. je težje.
Lep pozdrav, ANDRA

Napišite osebni e naslov na katerega boste dobili GSM od mojega moža , ki ga lahko pokličete v pomoč.

lp

Pozdravljena,

Raje dam GSM 031 870 756 pa mi naj pošlje SMS in ga bom nato poklicala, če lahko, ANDRA

A je kaj novega , oziroma ali ste že izpeljali kakšne zadeve glede posvojitve v Makedoniji. Tam so zdaj ustavili vse zadeve zaradi spopadov na volitvah in je težko pričakovati kaj izboljšanja.

New Report

Close