Najdi forum

Ali ste letos kaj opazili majske hrošče? Vsako leto jih je bilo veliko, letos pa nisem videla niti enega.

lansko leto si jih kej vidla?

Saj res, ali sem jih lani videla? Ne bom trdila, ampak letali so okrog hrasta proti večeru , kar me je odneslo 100/h domov. Včasih sem se vozila s kolesom v šolo in iz šole skozi gozd in v maju so se mi zaletavali v čelo in potem spolzeli tudi zadaj za srajčko.

Mogoče zato, ker je že junij?

jaz sem jih pred 1. majem videla precej, predvsem na podeželju. so pa na idrijskem območju (upam,da se ne motim) ličinke požrle vse korenine trave, je pisalo še v Jani

Majskih hroščev ne more biti veliko vsako leto, ampak samo vsako drugo leto. Ličinka namreč toliko časa preživi v zemlji. Potem se približno istočasno preobrazijo v hrošče in opravijo svoj kratki življenski ciklus v tej obliki. Zato se v ljudskem izročilu označuje vsako drugo leto za “kebrovo leto”…..

Vsako četrto, Roman!

Pri nas jih tudi ni bilo videti, so pa ličinke nečesa, pravijo da prav majskih hroščev, tako obžrle listje češnje, da kaj takega v življenju še nisem videla. drugo listje so pustile pri miru.

Sedaj me je pa premagal firbec in sem šel pogledat v knjige, kako je s tem majskim hroščem v resnici :)))

V naših krajih namreč velja ljudski rek, da je vsako drugo leti “kebrovo leto”. V literaturi pa pravi takole:

V sloveniji obstajata dve vrsti majskega hrošča. “Melolontha melolontha” je najbolj razširjena vrsta , “Melolontha hippocastani” pa redkejša. In za vrsto “Melolontha melolontha” dejansko velja, da ima načeloma 4 letni življanjski cikel. Načeloma! Prof.dr. Franc Janežič je namreč v letih 1962-1970 sistematsko zbiral podatke o tej vrsti in z njimi dokazal, da se v Sloveniji pojavljajo v 3 letnem ciklu…. No, vidiš, slovenci smo tako nekaj posebnega, da še majskih hroščev nimamo narejenih po JUS-u :)))

Ogrci majskega hrošča se prehranjujejo izključno s koreninami travin. Torej niso mogli objesti listja na drevesih. Lahko pa da so ga obžrli odrasli hrošči med ženitvijo, ker to počnejo….

P.S. Morda pa ima tisti ljudki rek o dveletnem hroščevem obdobju vseeno neko podlago. V literaturi namreč piše, da ogrc naredi masaker drugo leto svojega življenja, prej in pozneje pa skoraj zanemarljivo. Morda od tu izvor reka?….

Tako je še pa najbolje, da imava oba prav. Pri nas so vedno govorili o štiriletnem ciklu, za kaj drugega prej nisem slišala. Nisem pa tako pridna, da bi šla v knjige preveriti.

A se spomnite pravljice o Picku in Packu, dvema porednežema, ki sta enemu tipu v posteljo dala poln škrnicelj živih majskih hroščev? Kako živo je bil tam opisan gnus, ki ga je ubogi stric doživel…

New Report

Close