Majhni izrastki na vratu in tudi drugje
Pozdravljeni
Imam še eno dermatološko težavo. Po vratu, zgornjem delu prsnega koša, pod pazduhami, nekaj pa tudi v dimljah, imam veliko manjših (manj kot 1 mm) izrastkov kožne barve. Ker so kožne barve, jih marsikdo sploh ne opazi. So pa kar precej izbočeni, tako da je recimo vrat, kjer jih imam največ, povsem hrapav na otip. Prve izrastke sem opazil že pri dvajsetih, a takrat jih je bilo malo. Sicer pa nič ne bolijo, srbijo ali kaj podobnega. Opažam pa, da jih imam zadnja leta vedno več. Ogromno jih ima tudi oče, star 60 let. Nekateri so se pri njemu obarvali rjavo in so bolj vpadljivi.
Kaj me zanima … Kaj so ti izrastki? Ali bo njihovo število še naraščalo in ali se bodo razširili tudi drugod po telesu?
Priznam, da sem o tem brskal tudi po spletu in našel podatek, da je to lahko tudi znak sladkorne bolezni, ki pa jo imamo v družini veliko, zlasti tip 2. Bi lahko ti izrastki nakazovali na sladkorno ali je skrb odveč?
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav
Pozdrav!
Predvidevam lahko, da gre za fibrome, kar pomeni kožne izrastke, ki se dedujejo so nad nivojem kože, lahko na peclju ali pa ne, vsekakor gre za neko obliko nenevarnega znamenja, ki povezave s sladkorno nimajo.
To lahko sklepam na podlagi opisa, ki pa seveda ni 100%.
lp