Majhna ruptura medialnega meniskusa
Pozdravljeni!
Star sem 37. let in imam bolečine v koleni po rekreaciji.
Bil sem na MR in je izvid naslednji:
– Minimalni izliv v 1,5 cm široko poplitealno cisto. Tanka medialna patelarna plika.
– Majhna radialna ruptura notranjega roba medialnega meniskusa na prehodu korpusa v zadnji rog. Lateralni meniskus je ohranjen.
– Blaga distenzija MCL, lateralni kolateralni ligamentarni kompleks je ohranjen
– Tetiva kvadricepsa ter ligament palete sta ohranjena
– Nekoliko neraven hrustanec obremenilne površine medialnega femoralnega kondila
– Signal blagega edema suprapatelarnega maščevja
– Skelet ima normalen signal
Vprašal bi za Vaše mnenje za nadaljno zdravljanje.
Hvala in lp
Spoštovani,
v izvidu navajajo majhno prečno raztrganino notranjega meniskusa, okvare sklepnega hrustanca na notranjem končnem delu stegnenice ter blag nateg notranje stranske vezi.
Najprej je potrebno s kliničnim pregledom ugotoviti, kaj od naštetega Vam povzroča težave. Če je to meniskus, priporočam operativno zdravljenje, če je to sklepni hrustanec, priporočam prejetje injekcij plazme bogate s trombociti in hialuronske kisline, če je to notranja stranska vez, pa le fizioterapevtsko zdravljenje.
Spoštovani,
prosim. Priporočam, da ste pozorni na morebiten pojav bolečin ali otekanja in dejavnosti, ki Vam to povzročajo, opustite. Če bolečin ali otekanja ne boste imeli, je verjetnost dodatnih poškodb/okvar v kolenu majhna.
Pozdravljeni še enkrat!
Imam še eno vprašanje in sicer:
Pred magnetno sem se naročil na fizioterapijo za koleno, ker sva z osebnim zdravnikom smatrala, da je samo križna vez poškodovana. Termin za fizioterapijo imam v ponedeljek 5.2.2018.
To je prej, kot bom imel pregled pri kirurgi. Ali je smiselno opraviti terapije pred mnenjem kirurga?
Hvala in lep pozdrav, PA
Spoštovani,
priporočam počakati na pregled pri kirurgu.
Pozdravljeni,
v izvidu so navedli strganje notranjega meniskusa vrste ročaja vedra, blag nateg notranje stranske vezi ter okvare sklepnega hrustanca pogačice, ki segajo do polovice debeline.
Priporočam artroskopsko operativno zdravljenje v nekaj tednih!
Pozdravljeni,
opravila sem MR levega kolena. Izvid se glasi: Horizontalna ruptura korpusa in posteriornega roga MM z minimalno parameniscealno cistico. Strukturno nehomogen hrustanec patele brez demarkiranih defektov ( verjetno še hondropatija gradus 1). Blago lateralizirana patela, nekoliko povečan kot oatelarne inklinacije (~20°), blaga patela alta (IS razmerje ~1,7)- možnost patelofemoralnega maltrackinga. Majhna Bakerjeva cista. Minimalen še fiziološki izliv. Ostale prikazane strukture izgledajo v mejah normalnega. Stara sem 54 let. Ortoped mi je indiciral artroskopijo ko se odločim. Ali je ta nujna? Fiziater mi je predpisal fizioterapijo. Ali mi ta lahko škodi oziroma si škodim, če odlašam z artroskopijo? Uživam kurkumo, kolagen, glukozamin, hondroitin in MSM. S kolesarjenjem sem si ojačala mišice in pogačica mi ne preskakuje več. Opustila sem igranje odbojke ker se mi zdi, da mi škodi. Lep pozdrav
Pozdravljeni,
priporočam, da odločitev o morebitni artroskopski operaciji sprejmete na osnovi vaših težav. Glede na navedbe v izvidu, lahko te povzroča notranji meniskus (v tem primeru bi se morala pojavljati bolečina v zadnjem notranjem delu kolena) in/ali pogačica (v tem primeru bi bile težave (bolečna/prekakovanje) v sprednjem delu kolena).
Če večjih ali pogosto ponavljujočih težav v teh dveh delih kolena nimate, priporočam optimalizirati delovanje stegenskih mišic in prejetje injekcije plazme bogate s trombociti s hialuronsko kislino (Cellular Matrix), ki ima protivnetno, regenerativno in zaščitno delovanje.
To, da ste se odpovedali odbojki, je dobra odločitev.
Prosim.
Običajno zadostuje ena injekcija, redko (v prbl. 20 %) pa jo je potrebno ponoviti še 1 do 2 krat.