Majhen plod in mali možgani
Pozdravljeni,
Na vas se ponovno obračam glede poteka moje nosečnosti, trenutno sem v 31. tednu prve nosečnosti. Pri vas sem opravila NS, 27. 1. pa smo se tudi srečali na e-posvetu zaradi skrbi, da je otrok majhen in morebitnega zastoja v rasti. Ginekologinja me je napotila na kontrolo rasti v porodnišnico Lj, kjer sem danes opravila pregled. Na pregledu je zdravnica ugotovila, da naj bi bilo morfološko s plodom vse v redu (ni našla nobenih posebnosti tako kot moja ginekologinja), razen tega, da je otrok res zelo majhen. Zastoja rasti naj ne bi bilo, posebej pa me je zaskrbela informacija, da naj bi bili mali možgani manjši od pričakovanja. Kaj to dejansko sploh pomeni in zakaj do tega pride? Naslednji teden imam pregled pri dr. Premru, kjer naj bi opravila genetski posvet in UZ, na podlagi tega pa se naj bi odločali o nadaljnjih preiskavah, med drugimi je omenila tudi amniocentezo (če se bodo tako odločili), saj je možnost za majhen plod tudi v kakšni izmed genetskih bolezni. Prosim vas, če mi lahko malo več napišete o tem, namreč tako na NS kot na Panorama testu, ki sem ga opravila, je bilo tveganje za pojav bolezni zelo nizko, ali je možno, da je premajhen plod in njegovi mali možgani povezani s kakšno drugo redko genetsko boleznijo, ki je bila do sedaj spregledana? Glede na to, da sem tudi astmatik in sem v začetku nosečnosti imela precej hudo poslabšanje astme, že od 8. tedna nosečnosti jemljem zdravila za astmo. Pogovarjali sva se o možnostih učinka zdravil na plod, v ta namen sem v 23. tednu nosečnosti že imela opravljen genetski posvet. Vse izvide vam prilagam v priponki.
Zdravnica mi je tudi omenila, da me bodo do poroda zelo skrbno spremljali na pregledih v porodnišnici, da če ne bi čutila dobro gibov otroka, da se moram takoj oglasit pri njih. Naj omenim, da gibe čutim redno že od 20. tedna in da jih zaznavam skozi cel dan, 10 gibov pa običajno naštejem v 10 – 15 minutah (vsak večer jih redno štejem od 28. tedna dalje).
Zdravnica se je danes zelo potrudila, odgovorila na moja vprašanja, a sem bila vseeno ob vseh informacijah čustveno vznemirjena, zelo zaskrbljena in so se mi vprašanja začela postavljati šele po pregledu. Naslednji pregled, čeprav ga imam čez en teden pa se zdi tako zelo daleč. Zato bom vesela vašega mnenja, ki upam, da me vsaj malo pomiri, saj so me vse informacije, ki sem jih danes prejela zelo zaskrbele.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš čas in odgovor.
Spoštovani,
pripetih dokumentov nisem mogel preveriti, ker so premajhni za branje, ni pa jih možno prestaviti ter še dodatno povečati. Praviloma je velikost malih možganov pri plodu sorazmerna s trajanjem nosečnosti v 2. in 3. trimesečju in ne poznam bolezni, kjer bi bili le MM majhni. Manjši MM ob majhnem plodu torej najpogosteje nakazuje mlajši plod. Če smo v trajanje nosečnosti prepričani, ter kljub temu opažamo simetrični zastoj v rasti, ki vključuje tudi male možgane, pa ne vem, čemu bi to lahko pripisali, razen, da se preveri še dejanska kromosomska zgradba z AC. Teoretično bi lahko šlo za triploidijo, torej trojno namesto dvojne kromosomske garniture. Takšna kromosomska zgradba je med drugim lahko vzrok za zelo hud, simetrični, zastoj ploda v rasti. Na kaj več informacij bo žal treba dati času čas, kajti le dinamično opazovanje plodove rasti, ki pa traja vsaj 2 do 3 tedne, nam lahko da več informacij.
Pozdravljeni,
Hvala za vaš hiter odgovor. V priponki vam še enkrat pošiljam izvide včerajšnjega pregleda, upam, da se jih tokrat da prebrati. Če ne, vam jih je možno posredovati na kakšen drug način? Sicer se jih sedaj v prvi objavi da normalno prebrati, s klikom na posamezni dokument pa se jih da tudi shraniti na računalnik in naknadno povečati.
Triploidija je bila preverjena s Panorama testom, ki je pokazal nizko tveganje. Je mogoče, da je bil test lažen? Ali bi se omenjena kromosomska napaka kazala še s kakšnimi drugimi znaki na plodu? Torej, če vas prav razumem, je naslednji postopek v takšnem primeru, da se preveri še dejanska kromosomska zgradba z AC?
Hvala in lep pozdrav.
no, tokrat sem meritve videl in meritve ploda v bistvu niti niso tako zelo zaskrbljujoče, premer MM bo pa smiselno še 1x preveriti, kajti možno je tudi, da je bila meritev nepravilna. Sem malo iskal po člankih, ki so pisali o normalnih razponih meritev malih možganov in zasledil enega:
https://www.ajog.org/action/showPdf?pii=S0002-9378%2803%2900894-9
ki opisuje kar velike razpone v normalnih meritvah. Najprej bo torej treba počakati na ponovno merjenje, če se te meritve potrdijo, pa počakati na morebitno diagnostiko (amniocenteza + preverjanje kromosomske zgradbe) in če ne bo nič narobe, je verjetno vse v redu in gre zgolj za pač manjši plod s temu primerno manjšimi malimi možgani brez pomembnega vpliva na prihodnost.
to pomeni točno to, kar sem zapisal. Odstopanja so pač toliko zaskrbljujoča, da se bodo izvedle določene dodatne preiskave(npr. AC) in če bodo tudi te pokazale normalno stanje, bo v nadaljevanju potrebno le še spremljati rast ploda ter čakati na trenutek, ko bo nosečnost smiselno zaključiti.