majav zob-kako si pomagati
Po dolgem času se zopet oglašam. Trenutno me najbolj skrbi zelo majav spodnji zob – kočnik. Ta se maja že več kot deset let, vendar mi ga je zobozdravnik pozdravil tako, da je brez živca. Zadnje čase se vedno bolj maje, čeprav se umivam z zelo dobro zobno kremo (glister-Amway). Ne vem ali gre za obolenje dlesni ali parodontozo. Poslabšalo se je stanje, ko sem si večkrat dnevno spirala usta z ustno vodico Glister, ki je zelo močna (čeprav sem vzela manjšo količino). Ta naj bi menda moćno odstranjevala zobne obloge in tudi raztapljala zobni kamen. Ker sem tudi pristaš samozdravljenja uporabljam tudi spiranje z naravnimi zelišči (mešanica čajev-žajbelj, rman, zlata rozga, kolmež, robida). S tem si spiram večkrat dnevno in žvrkljam po več minut. Ponoči sem si naredila obkladek iz gline. Je na trenutke že bolje, potem pa imam spet občutek, da so vezi popustile. Kaj mi svetujete – če uporabljam žajbelj, kolikokrat in koliko časa. Imam občutek, kot da se dlesen že stisne in učvrsti, potem pa se pocedi tekočina brez okusa in se zob bolj maje. Vem, da mi bo slej ko prej izpadel, sicer sem naročena na obisku pri zobozdravniku v septembru. Spet se močno bojim injekcije ali morebitnega izdiranja (strah pred anestezijo). Ali lahko majav zob zdravnik izpuli tudi z lokalnim omrtvičenjem- sprej ali tinkturo.
Čeprav se mi zob zelo maje pa se še vedno trdno drži podlage. Prosim, če mi čimprej odgovorite, ker sem zelo nervozna. Zob me ne boli, me bolj moti to poplesavanje in ker drsa ob sosednji zob. Glister kreme in drugi izdelki, so mi druge zobe zelo utrdili, postali so tudi bolj beli in zdi se mi, da imam manj kamna. Hvala in nasvidenje
Spoštovana ladeja,
brez rentgenskega posnetka in pregleda ustne votline je diagnozo na daljavo zelo težko postavljati. Kakorkoli, v vašem primeru gre prav gotovo za neko obliko parodontalne bolezni, ki je bodisi omejena samo na omenjeni zob ali pa so zajeti vse zobje in je kočnik le najbolj prizadet. Vsekakor je potrebna vsa higienska faza pri zobozdravniku, ki vključuje odstranitev vseh trdih in mehkih zobnih oblog ter luščenje in glajenje korenin. Brez teh posegov tudi vaše samozdravljenje ne bo učinkovito – korenina mora biti gladka in brez konkrementov, če želimo doseči njeno učvrstitev. Žajbelj lahko za spriranje uporabljate 3-krat dnevno.
Ekstrakcije zoba (četudi majavega) pa vam brez anestetika ne priporočam.
Lepo pozdravljeni!
Najlepša hvala za vaš odgovor, gospa doktor. No, ko vam tole pišem mi je že malo lažje in se zob malo umirja. Verjetno je žajbelj res najbolj učinkovit. Opogumila sem se in tudi predel okrog tega zoba nežno krtačim in to temeljito po vsaki jedi. Če mi bo ustna vodica kaj pomagala bomo videli (je na kvalitetni osnovi – kot medicinske vodice, ki se dobijo v lekarnarnah. Kot ste že dejali, je zelo pomembna temeljita higiena, predvsem ščetkanje in masaža. Upam, da mi bo zob vsaj toliko služil, da bo svoje opravil zobozdravnik in mu ga ne bo potrebno izdreti. Če me bo še kaj skrbelo, pa vas verjetno lahko poprosim za nasvet, kajne. Lepo pozdravljeni.