Main coon – kupim
Po letu in pol žalovanja za mojim dragim mačkonom, sva se odločila, da bi imela main coona. Poučila sva se glede pasme, sedaj pa me zanima, če kdo pozna kakega vzrejnika. Glede na ceno dopuščam tudi možnost nakupa mešanca, saj mi je 600 € malo huda cena. Malo sem gledala po internetu, kje v Sloveniji bi se dalo tako mačko dobiti, hvaležna pa bom za vaše nasvete.
Hvala za ideje in pomoč.
Mešančka nikar ne kupuj. Kupila boš “navadno” mačko z daljšo dlako. O vsej problematiki ljubiteljske reje, preprodaja živali itd. pa je tako mnogo napisanega na tem in drugih forumih – ne velja samo za pse, tudi za mačke.
Za posvajanje iz zavetišča priporočam Horjul, saj za “svoje” mačke res lepo poskrbijo, navajene so bivanja v stanovanju itd.
Zavetisce Horjul:
Poglej tudi tukaj, kjer mnogo prostovoljcev išče domove za muce vseh barv, dolžin dlake in karakterjev:
Pa mnogo lepih trenutkov z vašim novim družinskim članom 🙂
P.s.: Vzreditelje pasemskih mačk pa iščite preko Felinološkega društva Ljubljana, kot so vam že priporočili. Še njihova stran:
preden se dokončno odločite za nakup, priporočam, da se temeljito seznanite s samo pasmo, njenimi potrebami, karakteristikami in morebitnimi zdravstvenimi problemi.
Tule je nekaj linkov z objavljenimi teksti, ki jih je vredno prebrati, saj boste le z nekim ‘teoretičnim predznanjem’ lahko vzreditelje spraševali o stvareh, ki jih morate, kot bodoči lastnik MCO vedeti in biti z njimi seznanjeni
http://www.breedlist.com/maine-coon-breeders.html
http://pawpeds.com/MCO/
http://pawpeds.com/healthprogrammes/
http://www.mcbfa.org/
Joj, zdaj pa imam toliko informacij, da sploh ne vem kako in kaj.
Main coon me je navdušil zaradi izgleda, perzijci mi niso všeč. (Pa ne kričat name prosim, da videz ni merilo!!!!!!!!) Sem pa že tudi prej imela črnega mačkona z daljšo dlako – očitno je bil mešanec.
Prvič se odločam za nakup živali – do sedaj sem vedno zagovarjala, da žival dobiš in ne kupiš.
Tako psa kot mačka so nama oddali ljudje prek oglasa. Oba sem vzela, kuža je bil prav v slabem stanju, ko je prišel k hiši (poln bolh in glist).
Sedaj sem sploh tako daleč, da lahko razmišljam o drugem mačku. In moj mačkon je bil zelo poseben maček. Zato si najbrž želim nekaj drugačnega, ne enega čisto navadnega mačka.
Zakaj pa bi vas kdo postrani gledal, če vam perzijci niso všeč???? :-))))
Saj med pasemske mačke ne spadajo le perzijci – spekter pasem je zelo raznolik in vsak lahko najde predstavnika tiste pasme, ki mu je všeč.
Ali pa izbira med domačimi mucki, ki so pa tudi vsi po svoje unikatni.
Odločili se boste sami, moj nasvet je samo – vzemite si čas, berite, raziskujte, pridobivajte informacije …
** Ko smo že ravno pri PER – ravno včeraj je bila ena zelo luštna predstavitev te pasme, na TV PIKA v oddaji – mislim, da se imenuje – Imejmo jih radi …
Priporočam ogled ponovitve, morda se tudi kje na spletu najde. V oddaji ni ni govora samo o PER, ampak tudi o pasemskih mačkah nasplošno.
Hvala vam za potrpežljivost in nasvete. Glede na moje kompliciranje, izgleda da bom iskala mačje dete najbrž do naslednje pomladi. Ma bolj kot jih gledam, težje izbiram, pa tudi partner izbiro prepušča meni!
Hej, tale pa je tako luštna, da jo moram kar sem dat!
One Cat, two Cats
Author Unknown
One cat is not trouble, and two are so funny,
the third one is easy, the fourth one’s a honey
The fifth is delightful, the sixth ones a breeze.
You find you can live with a house full, with ease.
So – how ’bout another? Would you really dare?
They’re really quite easy, but Oh Lord, the hair!
With cats on the sofa and cats on the bed,
and crates in the kitchen, its no bother, you said.
They’re really no trouble, their manners are great.
What’s just one more cat and one more little crate?
The sofa is hairy, the windows are crusty.
The floor is all footprints, the furniture’s dusty.
The housekeeping suffers, but what do you care?
Who minds a few nose prints and a little more hair?
So let’s keep a kitten, you can always find room.
And a little more time for the dust cloth and broom.
There’s hardly a limit to the cats you can add
the thought of a cutback, sure makes you feel sad.
Each one is special, so useful, so funny, …
The food bill grows larger, you owe the vet money.
Your folks never visit, few friends come to stay,
Except other cat folks, who live the same way.
Your lawn has now died and your shrubs are dead, too.
Your weekends are busy, you’re off with your crew.
There’s cat food and vitamins, grooming and shots
And entries and travel and motels, which cost lots.
Is it worth it you wonder? Are you caught in a trap?
Then that favorite comes up and climbs in your lap.
His look says you’re special and you know that you will
Keep all of the kittens in spite of the bill.
Some just for showing and some just to breed
And some just for loving, they all fill a need.
Late evening is awful, you scream and you shout
At the cats on the sofa, who refuse to get up.
The cats and the cat shows, the travel, the thrills
The work and the worry, the pressure, the bills.
The Whole thing seems worth it, the cats are your life.
They’re charming and funny and offset the strife.
Your lifestyle has changed, things just won’t be the same.
Yes, those cats are addictive and so is the cat game!
Zdravo!zanimam se za main coone mačona in sem nekje videla, da morajo biti le notri, drugje pa, da jih nekateri peljejo na sprehod.. Namreč, živimo v bloku, poleti poa gremo na vikend na morju, kjer imamo čez dan naša dva navadna mačka zunaj..smo jih brez problemov navadili..tako da edini morebitni problem bi bil poleti, če res ne sme ven, ampak to mi je zelo čudno, saj je konec koncev maček 🙂
Hvaležna bom vsakega odgovora,
Tamara
Draga Tamara! Moj main coon se je “skrčil” na eno čisto divjo pisano mačko, ki smo jo našli in posvojili, tako da o main coonu bom težko kaj rekla. Vse mačke v naseljih naj bi bile notri zaradi cest in prometa ter nalezljivih bolezni.
So pa pred mesecem dobili sosedje oranžnega main coona (čudovit je), in pravijo, da skozi prosi za ven.
Moja mačka, najdenka v naravi, pa se je naveličala narave in prisega na mehek kavč in blazine in sploh ni šans, da bi šla ven, čeprav imamo vrt.
Tako da je (popolnoma neplanirano) postala divja mačka prava notranja mačka.
Naj se ša jaz oglasim. Pri nas imamo štiri mesece starega Bokserja, pri bratu pa štiri mesece starega oranžnega main coona. Krasna kombinacija. Se obiskujemo in zverinice se počasi navajajo ena na drugo, tako da ne bo problemov v času dopustov in varstva. Moram povedati, da so main cooni nekaj posebnega. Že samo tisti njegov pogled, ko ni čisto nič podoben mačjemu, je nekaj posebnega. Imaš občutek, da je celo nad tabo s pametjo.Nobenega problema ni, ga dati v avto in s seboj odpeljati na izlet. Na čistočo so ga navadili ža vzreditelji in tako tudi v novem domu ni imel problema.Ga pa spustijo tudi na dvorišče, katero je zagrajeno. No, maček sicer preskoči vse ovire, ampak zaenkrat še ni pokazel ta interes. Kupljen je bil v Italiji, mislim da nekje v bližini Firenc. Cena pa je bila kar visoko visoka. Ne vem točno, ampak baje da pri nas ni garancije, da je 100% ta pravi main coon, zato je odšel v Italijo, kjer se s to pasmo ukvarjajo že nmogo let in imajo doma same “šampione”.
Jaz osebno, pa bi šla verjetno v kakšno “navadno mačko”, ker se mi to zdi čisto preveč denarja, saj bi za ta denar nahranila ogromno zapuščenih muck.
maine coon mucki so res enkratni.pred dnevi sem si ogledala mladičke pri vzrediteljici v celju.človek se kar ne more odločiti katerega bi izbral.čudoviti so in tako zelo igrivi.verjetno se bom odločila za rdečega.ljubitelji te pasme oglejte si jih na spletni strani http://www.suniva maine coone
kdorkoli se odloča za nakup pasemskih mačk,se mora o pasmi temeljito pozanimati.Sama imam že drugega maincoona in šele sedaj,na osnovi lastnih izkušenj vem,kakšne zdravstvene težave lahko imajo.Vzreditelji ti tega nikoli ne povedo,tudi če jih vprašaš konkratno.Namreč:maincoon je res posebna mačka in se z navadno muco ne more kaj dosti primerjati.Pripravljeni pa morate biti,da vam bo po dopolnjenem letu starosti začel bruhati in to kar pogosto.Te nadležnosti ne morete odpraviti,lahko jo le malo omilite s pravilno prehrano.Pred nakupom pa bodite previdni in zahtevajte zdravniško spričevalo staršev mladička o standardnih obolenjih,ki so značilna za to pasmo.Prvi maincoon mi je umrl,ko je bil star 4 leta in takrat sem prvič doživela,kako je,če se ti zlomi srce!Drugega imam sedaj 3 leta in upam na najboljše.Imajo krasen karakter,so zelo navezani na človeka,kar je sicer pasja lastnost,radi imajo družbo,…