Magnezij
Spoštovani,
sem v 32. tednu prve nosečnosti, stara 29 let, in zaradi pogostih krčev maternice že nekje od četrtega meseca naprej spijem eno šumečo tableto magnezija na dan (navodilo ginekologinje glede količine je bilo 300mg). Pijem magnezij od Fidimaga, ki ga kupujem v lekarni in ki vsebuje 300 mg magnezija in 120 mg vitamina C.
V temah o magneziju na tem forumu, so Vas punce že spraševale, če je ta dotični magnezij v redu, pa ste rekli, da če je vse kar vsebujejo magnezij in C vitamin, da je potem v redu. No, pa ne vsebuje samo tega. Danes, ko sem odprla novo škatlico, sem prebrala kaj vse še vsebuje, pa me je kar zmrazilo, ko sem pomislila koliko časa že vsakodnevno pijem te tablete. Sestavine so naslednje: citronska kislina, natrijev hidrogenkarbonat, magnezijev karbonat, glucidex 9, askorbinska kislina, aroma limone in limete, natrijev ciklamat, natrijev saharinat, sorbitol in riboflavin. Sliši se grozno, vsaj meni, ki za žejo ne pijem drugega kot vodo in nesladkan čaj, prehranjujem pa se tudi kar se da zdravo.
Kolikšno škodo, če sploh, sem naredila plodu z vsakodnevnim pitjem teh šumečih tablet?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
mislim, da posebne škode niste povzročili, saj je vse, kar je še v teh tabletah drugega tudi v številnih drugih prehrambnih artiklih. Gre namreč le za industrijske stabilizatorje, konzervanse in umetna sladila. Če vas to vseeno skrbi, si pač kupite kaj bolj “farmacevtskega” kot je npr. Ca – C 500 ali Ca-C1000 od Sandoza.
Spoštovani dr. Pušenjak,
na forumih berem, da veliko žensk pije magnezij z namenom proti krčem maternice. Mene pa čudi predvsem dejstvo, da meni moja ginekologinja priporoča le vitaminske tablete, ki so namenjeni 2. polovici nosečnosti in Spazmex, odkar sem na začetku nosečnosti imela krče. Magnezija mi ni sploh omenila. Kakšnega dodatka Mg mi ni priporočila tudi osebna zdravnica,, ko so se mi pojavile bolečine in krči tudi v nogah.
No sedaj sem v 21. tednu nosečnosti in že drugi dan zvečer so se mi pojavili krči maternice – občutek je podoben kot ob M. Sedaj sem vzela dve kaplusli Duo Magnesium, ki sem ga kupila v eni drogeriji. Na embalaži je navedeno, da 2 kapsuli vsebujete 300 mg, kar naj bi bilo 80% priporočenega dnevnega vnosa. (Sestavine so še: magnezijev citrat, magnezijev oksid, želatina, magnezijev stearat (rastlinskega izvora).
-Ker nič drugega ni navedeno na embalaži, niti ni navedeno, da bi se to priporočalo v nosečnosti, prosim za vaše mnenje glede navedenih sestavin?
-Zanima me še, kakšna je vloga Mg pri preprečevanju krčev maternice in krčev v nogah, ki se mi sicer ločeno od krčev maternice, tudi občasno pojavijo v jutranjih urah?
-Zakaj mi tega G sploh ni omenila oz. ali se Mg tudi sicer uporablja v medicini pri preprečevanju krčev? Bi mi G lahko predpisala Mg tudi na recept? Npr. namesto Spazmexa? Sama bi namreč dodatek Mg jemala bolj brez pomislekov, kot pa Spazmex…
– Zanima me še vaša približna ocena, pri kakšnem % nosečnic se pojavijo krči v tem obdobju in v kakšnem % ne povzročajo nobene škode?
Vem, sem vam zastavila tečno vprašanje, predvsem to zadnje, vendar bi rada imela nek občutek ali se to dogaja tudi drugim in ali je to tudi običajno “neškodljivo”.
Sicer pa trenutno jemljem redno le Femibion2.
Hvala za vašo potrpežljivost in lep pozdrav!
Spoštovani,
mogoče bi se pa ne poglabljali v odstotke in se usmerili le vase? Imate kaj od tega, če veste, koliko vas ima težave, dokler jih imate vi sami? Tudi to ni pomembno “zakaj” vam vaša ginekologinja nečesa ni naročila ali zakaj vam je naročila nekaj drugega, kot ste opazili, da drugi zdravniki naročajo drugim. Če se vam to zdi pomembno, boste morali vprašati njo, ker se meni res ne sanja, zakaj kdo komu reče karkoli že, zlasti ko gre za zadevo, ki je sploh ni treba zdraviti, ker je normalna. Če imate krče in vas ti motijo (splava in poroda namreč ne povzročajo), potem uporabljajte dodatek magnezija (zgornja meja je tista, ki še ne povzroča driske) in kalcija. Jaz običajno priporočam do 1g vsakega na dan. Teh dodatkov prehrani se ne predpisuje na recept.
Otrdevanja in občasno celo boleče, je v drugi polovici nosečnosti normalen pojav in sam po sebi ne povzroča zapletov. Koliko nosečnic doživlja ta pojav ne vem, ampak bolj ali manj skoraj vse kdaj, nekatere tudi stalno. Neprijetnost pojava je sorazmerna s strahom, ki ga nosečnica doživlja ob tem, strah pa je sorazmeren z negotovostjo, ki jo v zvezi s tem izražamo zdravniki, ko nam o tem pripovedujete in s stopnjo zaskrbljenosti zdravnikov, ki pa je kontraproduktivna. Že samo dejstvo, da nekdo proti krčem maternice predpisuje Spasmex ali Buscopan, ima negativen učinek, ker ima nosečnica občutek, da ima neko !”bolezen”, ki jo je treba zdraviti!
Spoštovani dr. Pušenjak,
hvala za odgovor. Zanima me še, kdaj se lahko pojavi “nevarnost”, da bi mi dodajanje kalcija v obliki Sandoz Ca-1000 morebiti škodilo, kot nosečnici? Sedaj je že čas prehladov in bi rada jemala te šumeče tablete, se pa bojim tveganja, kaj pa če bi imela preveč kalcija, ali mi to lahko škodi oz. ali se kalcij lahko kje nalaga? Jem namreč tudi precej zelenjave in spijem kakšna 2 dcl mleka dnevno… Zavedam pa se prednosti dodajanja kalcija, tudi z vidika ohranjanja zdravih kosti in zob, ter predvsem preprečevanja krčev. Lepo prosim za vaš komentar in se vam zahvaljujem za vaš čas. Lp
Spoštovani,
telo se vsrka več kalcija kot ga potrebuje, zato le brez skrbi. Sicer pa je ena tableta Ca-C1000 na dan dovolj. Kalcij se v telo vsrka učinkovito in vgradi v kosti le, če je dovolj vitamina D