Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Madeži

Madeži

Pozdravljeni!

Prihajam k vam po nasvet, saj me pesti določen problem. Za pomoč se že vnaprej zahvaljujem.
Pred leti sem začel opažati, da mi še po uriniranju uhajajo kapljice urina. Z problemom sem šel do urologa s katerim sva naredila vse običajne preiskave. Kri, urin, opravil sem tudi UZ mehurja. Prišla sva do ugotovitve, da bi za nadaljne preiskave moral iti na urodinamske preiskave in cistoskopijo, če se prav spomnim. Pa vendar mi je tudi sam urolog predlagal, da zaradi nizke starosti te preiskave niso niti priporočljive, saj lahko naredijo več slabšega kot dobrega (star sem 24 let).

Predkratkim pa so se mi začeli pojavljati na perilu nekakšni madeži. Tej madeži se navadno pojavijo po uriniranju (kot del kapljic urina) in bi jih najlažje opisal kot izloček, ki se ponavadi naredi ob daljši erekciji ali vzburjenju pred seksom. Seveda moram omenit, da so madeži precej nerodni in se pojavljajo kar sredi dneva ne glede na aktivnost. Skrbi me tudi barva semena, nekoč je to bilo precej bolj bele barve, sedaj je nekoliko bolj prozorno in rumenkasto. Omenim lahko tudi, da še imam težave z post-void dribblingom, vsi izvidi pa so bili po mnenju urologa normalni oz ni bilo težav.

Ker se moram ponovno naročiti k urologu in to traja navadno več kot 3 mesece v mojem kraju, bi vas prosil za vaše mnenje, ali je to normalno in del “post-void dribblinga” kot ste sami omenili?

Zanima me tudi, saj sem urologa pozabil vprašati, ali je 50ml urina, ki ostane v mehurju po uriniranju normalna vrednost? Prosil bi tudi, če omenite zgornjo normalno mejo RU urina.

Hvala!

Spoštovani!

Glede cistoskopije in urodinamskih preiskav – te so sicer res nekoliko neprijetne, vendar so še posebej koristne takrat, ko ima težave mlad človek, kjer se lahko odkrije kaj pomembnega in se še pravi čas ukrepa.

Določitev zastojnega urina je zelo nenatančna preiskava – danes je zastojni urin 50 ml, jutri 100, pojutrišnjem 30. Načeloma bi se moral mehur po uriniranju izprazniti – povsem izprazniti. Običajno privzamemo, da je normalno do 50 ml oz. do 10% funkcionalne kapacitete mehurja – če polulate naenkrat 500 ml, potem je sprejemljivo do 50 ml. Seveda pa v nekaterih primerih – če ni težav in če ne moremo tega rešiti, toleriramo tudi višje vrednosti, tudi nad 100 ml.
Posebej pri UZ preiskavi, kjer oseba dobi navodila, da mora imeti mehur čim bolj poln, pogosto pride do preraztegnitve mehurja, ki ga potem ni mogoče takoj in na povelje izprazniti in tako večkrat bolnik pride, češ da so mu našli zastojni urin, pri ponovnem pregledu pa ga ni.

Omenjate nekatere preiskave, ni pa jasno, ali ste opravili uroflow in kakšen je bil maksimalni pretok in volumen – to je povsem nedolžna preiskava – polulate se pač na en aparat – na osnovi te meritve je mogoče reči, ali bi bila smiselna ali potrebna urodinamika in pred njo je seveda nujna cistoskopija.

Glede madežev – če jih povzroči tudi masaža / pregled prostate – če gre torej za eksprimat prostate, lahko gre za vnetno dogajanje, ki se poskusi zdraviti z antibiotikom. Takole na pamet na to ni mogoče odgovoriti. Če stvar izgleda kot izcedek iz uretere, je še posebej važno, da se izključi morebitna spolno prenosljiva okužba, kot je klamidija.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Moram reči da sem zelo navdušen nad hitrim odzivom in se lepo zahvaljujem za izčrpen odgovor!

Uroflowa nisem opravil, saj mi ga niti niso predlagali. Urolog mi je prijazno skiciral nekaj mišic in prišel do ugotovitve, da je to pač nekaj “normalnega” oz. da ne bi bilo smotrno preveč zdravit, saj je uhajajočega urina manj kot za pljunek – je pa sila moteče. Ali do uroflowa pridem prek osebnega zdravnika ali se moram ponovno naročiti k urologu?

Vprašal bi vas še kakšne so dejansko značilnosti post-void dribblinga? Sam namreč to doživim tako, da po uriniranju čutim “zapolnitev sečnice” oz. nelagodje nekje od mehurja do penisa. Če po uriniranju sedem, kihnem ali pa preprosto malo močneje stopim, se mi izloči nekaj kapljic. Navadno je po pol ure stanje boljše. Težje je po uriniranju spati, saj se mi dogaja da nezavedno stisnem mišico, ki jo ponavadi ko hočemo urin zadržati in po tem pritisku se izločijo kapljice. So to kakšni specifični simptomi??

Madeži pa se navadno pojavljajo po spolnem odnosu, in ti začuda imajo svoj “termin”. Dan, dva po odnosu se pojavljajo, nato je nekaj dni vse vredu nakar se zopet pojavijo za dan ali dva ampak tokrat zgolj po uriniranju kar nekako povezujem z zgoraj omenjeno težavo.

Hvala!

Spoštovani!

Vaše težave lahko pripišemo kapljanju po uriniranju, k temu lahko prispevajo kontrakcije mehurja po izpraznjenju… ampak vprašati se je potrebno, kaj lahko napravimo.
Najprej je treba izključiti bolezni, ki bi zahtevala zdravljenje z antibiotikom, kot je npr. klamidija. To je najbolj važno.
Vse ostalo je relativno – z roko prazniti sečnico, poskusiti z nizkim odmerkom alfa blokatorja (npr. Kamiren 1mg/dan) ali opraviti urološke preiskave – kakšen divertikel sečnice bi se lahko “praznil” naknadno… Če se napravijo vse preiskave, nič ne najdemo, potem pač rečemo, da gre za kapljanje po uriniranju in kaj lahko napravimo potem – čez čas preiskave ponovimo, če bi morda kaj našli.
Potrebno se je sprostiti ob urinirnaju in še posebej ne stiskati na koncu uriniranja v želji, da bi mehur povsem izpraznili – to je pogosto vzrok težav.
Predvsem pa je treba razčistiti, da ne gre za klamidijo ali drugo spolno prenosljivo bolezen z odvzemi kužnin – težavo namreč opisujete tipično po spolnih odnosih.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close