Mačke – zakaj mladiči izginejo oz. umrejo
Hranjenje in veterinarska prostoživečih mačk ni zakonsko prepovedana niti s tem mačke ne postanejo lastniške, oskrba prostoživečih mačk je zaželjena in spodbujana ker se tako lahko kontrolira njihovo število. Nasploh smo pa dolžni veterinarsko oskrbeti bolno žival četudi je prostoživeča. Mi smo našli sovo z poškodovanim krilom in smo jo veterinarsko oskrbeli na naše stroške, hranili in še vedno ni naša. Ko je okrevala je bila spščena in še zmeraj se vrača pa ni naša.
Se pa strinjam z iskro, so pomembnejše teme na tem forumu kot debata z ljudmi ki jim ne kapne da niso vsi ki pustijo mačkam prosto gibanje neodgovorni bebci!!!!! To pa zgleda gre nekaterim še kako v nos.
Interpretacija zakona o zaščiti živali je zelo fleksibilna to najbrž na tem forumu že veste.
No pa dajmo;
http://www.zverca.si/brezdomnezivali.html
http://www.macjahisa.si/novice.php?id=34
http://www.zdruzenjeobcin.si/e_files/datoteke/18/PRIPOROCILA-PROSTOZIVECE_MACKE_V1-2009-04-30.pdf
http://dzzz.si/sl/problematika-prostozivecih-mack.html
Še enkrat glede na to da so mački okoli hiše zavrženi s strani drugih ljudi in jih mi nismo načrtno pridobili se zakonsko lahko smatrajo kot prostoživeče mačke ki jih mi pač hranimo in iz dobrote veterinarsko oskrbujemo več kot bi bilo potrebno. Lahko dvigate prah okoli tega koliko hočete a tako je. Če je pač to luknja v zakonu je pač luknja.
Ja, tako je to. Mačka, ki hodi tudi ven pa po tvojem nikakor ne more biti tudi princeska na fotelju ali kako? MOja mačka je dočakala natanko 20 let, kadar je želela, je šla ven, kadar je hotela, je bila princeska na fotelju, po želji. Le kako to, da ni staknila levkemije????[/quote]
Če je res, kar pišeš, potem je očitno zadela na mačji loteriji.
To v bistvu ni čisto res.
Ob najdbi zavržene ali zapuščene živali (ne glede na to katere vrste je) je najditelj dolžen obvestiti zavetišče v zakonsko določenem roku.
Zavetišče nato ukrepa na dva načina, prvi je: če žival ni označena (in bi jo bilo mogoče takoj vrniti lastniku), oskrbnik žival namesti v zavetišču, kjer žival osem dni čaka na starega skrbnika, nato pa prične iskati nov dom.
Drugi način pa je predviden izključno za mačke, ki so prostoživeče: te se v zavetišču oskrbi, sterilizira / kastrira, označi (čip, uho) in vrne nazaj v okolje, kjer so bile odlovljene.
Nekateri ste prav neverjetno trapasti tu…zanimivo, da sem gledala enkrat dokumentarec o mačkah, in tam je bilo rečeno, da se mačke nikoli ne dajo povsem udomačit, so pač svojeglava bitja, in da tudi ne potrebujejo človeka za preživetje, ampak pač pridejo nazaj, ker jim je lažje, da jim damo hrano jih crkljamo in razvajamo. In naj mi kdo pove zakaj potem to kažejo po tv takšne stvari?? jas če bi bila mačka, pa če bi me zapiral noter, bi ziher ušla. Mogli bi naret zakonik da bi zaznovali tiste, ko jih imajo zaprte v bajti, drugo je ko ima mačka mladičke. Zdaj si pa predstavljajte, da vas neka nadrejena bitja nikoli več ne ispustijo iz hiše? Bi bili srečni? Ampak ljudje imamo pravico do svobode, a vaši dragi družinski člani ( mačke ), pa je torej nimajo? Ziher vas vaša mačka/mačkon prezira v svojem malem srčku
Ahahahaha! No, jaz bi pa zaprla tiste, od katerih mačka:
– v mukah zastrupljena umira na sosedovem vrtu, ker je stopila na njegovo solato
– umira v mukah na cesti po tem, ko jo je zbil avto, ko ji je že odpadel kakšen del telesa
– ima vsako gonitev od mladička dalje mladiče in po parih letih zaradi popolne izčrpanosti pogine ob leglu in celotno leglo z njo
– je žrtev psa/lisice/jeznega soseda…
– ima notranje in zunanje zajedalce ter razne bolezni, zaradi česar težko živi, medtem ko lastniki ne naredijo nič
– ima slabo, nekvalitetno prehrano
…
Oprosti, jaz tega svoji mački ne morem povzročiti in zato jo imam noter. Preprosto ne morem si predstavljati, da bi moja mačka ob teh stvareh, ki za nekatere predstavljajo svobodo, uživala. In da bi vsakič znova ko bi jo spustila ven trepetala, če se bo kdaj vrnila, ali če se bo zavlekla v gozd in nekje v mukah poginila.
Svoboda je širok pojem. Za moje pojme mačka ne potrebuje svobode v tem smislu, da bi hodila po celi vasi in po parih mesecih starosti (večinoma) doživela eno od zgornjih stvari in zaradi tega poginila. Za moje pojme to ni prava svoboda. Niti ni lepo življenje ves čas se izmikati avtom, bežati pred jeznimi sosedi, pred psi, divjimi živalmi, vsake toliko pojesti kak strup, imeti en kup bolezni…
Ne moreš primerjati mačke in človeka. Oz. lahko do neke mere – mačka je dajmo reči na ravni čisto majhnega otroka. Ne pozna človeškega jezika, ne moreš ji povedati, naj hodi po pločniku, ne moreš ji povedati, naj preveri, preden kaj poje, ne moreš ji povedati, katerega človeka se mora paziti. A ti bi res svojega majhnega otroka spustila samega ven, rekoč naj bo svoboden, naj se znajde, raje naj živi kratko in svobodno življenje, kot pa dolgo in nesvobodno? Za moje pojme je to ravno isto kot mačko spuščati ven. Če misliš, da mačka v vsakem primeru potrebuje zunanji izhod, jo preprosto daj na oprsnico in povodec ter pojdi z njo ven, bo uživala ona, ti pa boš mirno spal ker ima tvoja mačka zagotovljen tudi zunanji svet. In ne reči da se mačke ne da udomačiti in navaditi na povodec, saj se dokazano da in za moje pojme je to bedarija, ki jo rečejo ljudje, ki še nikoli niso imeli ene notranje mačke, ki bi ji lahko popolnoma zaupali in jo popolnoma razumeli. Ja, mačke niso kot psi, nimajo niti malo podobnega karakterja – to pa ne pomeni, da so divje živali, ki se jih ne da udomačiti. Dokaz so vse, ki jih oddajajo nekatera društva in zavetišča (npr. Horjul in Mačja hiša), ki so toliko let živele na ”svobodi”, potem so jih prostovoljci našli v obupnih razmerah, poškodovane, jih vzeli h sebi, in živijo notranje življenje brez posebne želje po ”svobodi”.
Imam 2 izključno notranja muca. Prve 3 mesece sta živela na kmetiji. Če ju ne bi mi redno hodili oskrbovat vprašanje, če bi sploh preživala, verjetno bi bila polna glist, slabo hranjena, pomožnosti s kakšno boleznijo, žrtev psa, lisice ali druge mačke, ali pa bi ju povozil avto na bližnji cesti (vaški, a sem videla že več muc, ki so na njej izgubile življenje). Potem smo ju mi vzeli h nam, živita v bloku in če po pravici povem, pa upam da se to ne sliši preveč samovšečno, redko vidim mačko, ki bi bila tako varna in zadovoljna kot naša dva. Popolnoma jima zaupamo, imamo res en poseben odnos z njima in onadva z nami, niti malo ne kažeta na to, da bi si želela svobode. Sta tudi navajena na oprsnico, ampak ne kažeta posebne želje po zunanjih sprehodih. Pogosto sta že imela priložnost iti ven (odprto okno, vrata…) in nikoli nista pokazala niti najmanjšega interesa, največ kar gresta je par metrov od vrat, potem pa prideta vsa vesela nazaj. In mimogrede, vsak večer ulovita na zamreženem balkonu en kup žuželk in vsega mogočega, nam prineseta pokazat, se še malo igrata s tem in pomožnosti na koncu samec vse skupaj poje. Mislim da se to lahko glede užitka primerja z lovom na miši 🙂 In tudi ptiča sta že prijela na balkonu. 🙂 Prav tako se z njma veliko igramo, pa med seboj se zabavata, tako da dolgčas jima vsekakor niti noter ni. Vsake znake kake bolezni (ki jih do sedaj skoraj ni bilo) opazimo takoj, ker muca dobro poznamo in smo cele dneve z njima, in lahko še pravočasno ukrepamo – če bi bila zunaj za bolezen, ki jo je imel samček, sploh ne bi vedeli (saj se je videlo samo ob opravljanju potrebe in tako po malo spremenjenem razpoloženju) in bi lahko kmalu poginil. Mi pa smo šli po 1 dnevu h veterinarju, 1 teden smo bili na antibiotikih in je bilo rešeno. Meni ju je res v užitek gledati, ko pojma nimata, kakšne grozote se dogajajo zunaj in se jima zdi nekaj najhujšega, da en dan ne smeta v sobo npr. 🙂 Vsekakor ne opažam čisto nobene zamere in čisto nobenega pomanjkanja svobode. Pa nisem edina, ki imam notranje mačke in sem takšnega mnenja.
Jaz se pa ne strinjam, da so muce lahko brez nadzora zunaj, razen v posebej varnih okoljih. Pred leti sem živela v bloku, okoli precej prometne ceste in šole, … Ni šans, da mačka v takem okolju preživi. In ker večina ljudi živi v mestih, v strnjenih naseljih, v blokih, je edina možnost, da mačka ostane samo notri ali gre ven pod nadzorom, torej na mačjem povodcu. Ne glede na to, kako čudno se to nekaterim sliši ali vidi, mačka v mestnem okolju ne more biti prosto spuščena. Kakor tudi pes ne.
Se bo treba sprijaznit, da smo okolje degradirali in živali v njem ne morejo preživeti, zato se tudi prosto gibati brez nadzora ne morejo.
Živjo!
Sicer ni ravno povezavno z naslovom, pa ker ste že tako ali tako zašli s teme, se mi odpira eno vprašanje. Zanimajo me tako vaša mnenja, kot raznorazne iskušnje in rešitve.
Torej po kmetijah v vaseh je še in še mačkov, ki se prosto gibljejo po okolici. So mački na kmetijah praviloma lastniški ali prostoživeči? Kako ločiti mačka, ki ima lastnika, od prostoživečih?
Upam na čim bolj široko debato, saj imam še kup vprašanj na to temo, ampak za začetek toliko.
Ravno to me je zanimalo – kako naj vem ali lastnike dejansko imajo, ali so prostoživeči. Sicer ne sprašujem trenutno za noben konkreten primer, zanima me zato, ker se mi že dlje časa postavlja to vprašanje in nekako pri sebi ne pridem do odgovora. Vsekakor prijavim vedno, kadar se mi zdi to upravičeno in je lastnik nedvomno znan. Hvala vseeno, bom pa vesela še kakšnega mnenja, informacij itd. na to temo.