Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Mačke – zakaj mladiči izginejo oz. umrejo

Mačke – zakaj mladiči izginejo oz. umrejo

jaz na vem kje to zakonodaja določa da morajo biti mački pod nadzorom zdi se mi da to piše v enem pravilniku,to bi tasmanski vedel bolje povedati,jih je pa skoraj obvezno imeti na svojem če imaš kakšne hinavske sosede ki govorijo kak so vredu v resnici pa niti mačk na marajo

Iz vsega tega lahko potegnemo samo eno dejstvo: nevednost.
Zgled za otroke ni ravno pozitiven. Videli so, da sta starša pač prepustila vse usodam, namesto, da bi kako drugače pristopla do mačk in bi bili mladiči še živi.

Kar je je. Predlagam samo eno, da se muco sterilzira čimprej, malo se pozanimajte, ker so cene lahko različne, je pa vsekakor vredno, ker bo muca tudi bolj mirna in veterinar bo mimogrede pogledal še njene seske, če ima še mleko in kako pomagal. S tem boste otrokom dali en dober zgled in nauk. Otroci bodo lahko videli mamico in mladiče v kakšnem zavetišču ali pri rejnikih mačk, ki so tudi lahko pasemske. Vsaka domača žival potrebuje odgovorne in ljubeče skrbnike, da ostane zdrava, kar je tudi edino pravilno do okolja in družine in bo še dolgo vračala ljubezen. Saj tudi ljudje bolj ali manj skrbimo za svoje zdravje.

Evo, draga mamica, brž k veterinarju skupaj z otroki!

Iz Pravilnika o zaščiti hišnih živali (4. člen):

(naloge skrbnika hišne živali)

(1) Skrbnik hišnih živali mora storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali.

(2) Skrbnik hišnih živali mora zagotoviti ustrezno namestitev in skrb za živali z upoštevanjem etoloških normativov glede na vrsto živali in še posebej zagotoviti:

1. kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;

2. ustrezno gibanje živali glede na vrsto;

3. ukrepe, ki preprečijo pobeg živali;

4. ustrezne bivalne pogoje in oskrbo v skladu s tem pravilnikom in predpisom, ki ureja bivalne razmere in oskrbo živali prosto živečih vrst živali.

Torej nikjer ne piše da morajo biti mački notri. Kastrirani se tako ali tako omejujejo na manjši prostor oziroma na našo posest – le po miša se včasih sprehodijo k sosedom.

Seveda če bi imeli hinavske sosede bi z mačkami ravnali drugače, mora biti pa vsak pri sebi dovolj pameten da pozna svoje okolje.

Zanimivo. Po tvoje pomeni “preprečevanje pobegov” to, da se mačka malo sprehodi do sosedov.

Zakaj točno naj bi bilo za mačke razlaga istega zapisa v zakonodaji drugačna od istega zapisa, ki opredeluje, da se psi / hrčki / papige / kunci ne sprehajajo malo do sosedov?

Da mački preprečuješ pobeg pomeni, da je mačka v tvojem stanovanju / v tvoji hiši / na tvojem vrtu / v mačjaku / na povodcu in ne pobegne, ko se ji zdi, malo na ulico / k sosedu / na cesto.

Na prometnih površinah sploh – tam je potrebno tako mačke kot pse voditi na povodcu (glej zakon, ki se tiče prometa).

Mačke na povodcu vodijo samo bedaki (beri: mučitelji živali)

Kdo potem vodi pse?

Aha, po omejitvah vozijo tudi samo bedaki, a ne? Pa čelade nosijo samo tepci? Da ne govorimo o tistih, ki prečkajo cesto pri zeleni luči.

(Mačke, ki skačejo pred avtomobili, so povsem nenevarne v prometu, se razume. Da ne govorimo o tem, kakšno majhno mučenje je, ko zbita mačka na ali ob cesti poginja ure ali dneve.)

Vse diši bolj in bolj po provokaciji,

zaključimo in gremo dalje druge reševati.

Kako si pa ti predstavljaš pobeg? Če moji mački skočijo do soseda, katerega to ne moti in se vrnejo domov vsak dan, vsako noč prespijo na istem mestu in se odzovejo na vsak klic jaz to ne štejem kot pobeg. S tem se držim pravilnika in preprečujem pobeg živali.

Doma imamo tudi papigo ta je v kletki občasno izpuščena po stanovanju izven stanovanja ne sme ker se ne bi vrnila oziroma bi pobegnila sepravi preprečujemo njen pobeg.

Zakaj naj bi bila razlaga različna? Ker če ni potem najbolje a imamo vse živali v majhni kletki. Sicer pa razlaga ni različna so pa ukrepi od vrste do vrste različni.

Zame pobeg pomeni da žival gre iz področja v katerem se normalno giblje.

Še enkrat če so pogoji da je žival lahko prosto zunaj naj bo!

Kako si pa ti predstavljaš pobeg? Če moji mački skočijo do soseda, katerega to ne moti in se vrnejo domov vsak dan, vsako noč prespijo na istem mestu in se odzovejo na vsak klic jaz to ne štejem kot pobeg. S tem se držim pravilnika in preprečujem pobeg živali.

Doma imamo tudi papigo ta je v kletki občasno izpuščena po stanovanju izven stanovanja ne sme ker se ne bi vrnila oziroma bi pobegnila sepravi preprečujemo njen pobeg.

Zakaj naj bi bila razlaga različna? Ker če ni potem najbolje a imamo vse živali v majhni kletki. Sicer pa razlaga ni različna so pa ukrepi od vrste do vrste različni.

Zame pobeg pomeni da žival gre iz področja v katerem se normalno giblje.

Še enkrat če so pogoji da je žival lahko prosto zunaj naj bo!

Aha, po omejitvah vozijo tudi samo bedaki, a ne? Pa čelade nosijo samo tepci? Da ne govorimo o tistih, ki prečkajo cesto pri zeleni luči.

(Mačke, ki skačejo pred avtomobili, so povsem nenevarne v prometu, se razume. Da ne govorimo o tem, kakšno majhno mučenje je, ko zbita mačka na ali ob cesti poginja ure ali dneve.)[/quote]

Govorimo o mačkah in ne o avtomobilih. Če bo nek norec v zakon napisal, da mora mačka nosit tangice in mini krilo, boš ti svojo mačko verjetno takoj tako našemila. Kar je normalno, saj zakon je zakon.
IN že tisočkrat povedano, kdor si mačke ne more privoščiti na prostosti, se ji naj pač odpove. Ne vem zakaj hoče nekdo na vsak način imeti mačko, če zanjo nima pogojev. Zato, ker jo pač da na povodec, to je res bedno!

Ne mešaj jabolk in hrušk!!

Ne mešaj jabolk in hrušk!![/quote]

Mešanje kako točno že?

Veste kaj, zdaj ste pa že neverjetni.

Kar se mene tiče, sem zadnjič videla v veterinarski (še enkrat preberite, kje) bolnici oz. ambulanti, kako se njihov maček (še enkrat preberite čigav) se prosto sprehajal tudi zunaj (kar pomeni brez nadzora, brez ograj, z avti, ki seveda tudi pripeljejo k omenjeni ustanovi, da ne omenjam, da je nedaleč stran policija), potem pa je šel notri, kjer mi je veterinar (kdo že?) povedal, da je to njihov muc, ki so ga posvojili oz. rešili z ulice… In vi si upate trditi, kako ne v skladu z zakonom delamo, če pustimo, da se naši muci sprehajajo po dvorišču oz. po naši zemlji, pa mogoče še do bližnjega soseda… Ma dejte no…

Pa še to… mislim, neverjetno, potem je dejansko bolje, da dam muci kar usmrtit oz. nekomu, če ju kdo želi, in potem naj otrokom to razložim na tak način, ker nimamo tovrstne ograje, ki bi preprečevale neomejeno gibanje, kljub temu, da tovrstnih ograj nima nobeden v naši vasi, ali okolišu, občini… in verjetno bolj kot ne kar po celi Sloveniji. Razložite to otroku, zakaj mi ja, drugi pa ne, oz. ali to pomeni, da bi morali kar vsi lastniki muc (katere muce gredo tudi do sosedov) svoje muce usmrtiti oz. jih dati v zavetišča ipd….. Se vam ne sliši nekak mimo.

Zanimiva interpretacija zakonodaje 😀 (leti na razliko med mačkami in avtomobili)

Predvidevam, da se tisti, ki se vam zdi nezaslišano, da je potrebno imeti tudi mačke pod nadzorom, po drugi strani povsem strinjate, da psi morajo biti na povodcih, da nimajo kaj iskati na otroških igriščih, da nje potrebno za njimi pobirati iztrebke in jih cepiti proti steklini, a ne?

Si predstavljate, da se pričnejo vsi vaši sosedje na to požvižgati in bo po vaši ulici tekalo deset psov brez nadzora, skakali vam bodo pred avtomobil, iztrebki bodo vsepovsod, vaši otroci pa se ne bodo mogli igrati na igriščih, ker bo tak kup psov, ki jih ne bo nihče nadzoroval.

Si predstavljate morda tudi, da se kdo domisli in prične prosto izpuščati svoje kače, da se malo sprehodijo, posončijo, prečkajo vaše dvorišče, saj se nato vedno vrnejo, ker vedo, kje so doma.

Nadzor nad vsemi hišnimi živalmi ureja isti zakon, a ne. Še enkrat – zakaj je po vašem mnenju iz njega izvzeta samo in izključno mačka?

Ne mešaj jabolk in hrušk!![/quote]

Mešanje kako točno že?[/quote]

Svetujem ti pregled pri psihiatru. Reveži tisti, ki morajo živeti s teboj!

Škoda komentarjev, ker enim ne pride v glavo. Medtem pa tudi jaz iščem dom za mačkona s ceste, ker ima levkozo in mu je notranje bivanje edini varni prostor. Ja, tako je to, ko so mačke na cesti in staknejo levkemijo. Muc se oddaja samo za notranje bivanje in bo mačji princ na fotelju. LP

Ampak če greš v službo in imaš mačko doma zaprto je tudi nimaš pod nadzorom a ne?

Ne zdi se mi nezaslišano da je maček na povodcu, če ga imate v mestu ali v nevarnem območju se mi zdi to smisleno. Enako kar se tiče psa. Sploh na javnih površinah. Kače se ne vračajo vedno sploh pa je verjetnost da ti bo sosed ubil kačo ker se je ustraši nekoliko večja kot pa da se ustraši tvojega mačka a ne? Sepravi če kačo spustiš ji ne zagotavljaš enake varnosti kot mačku a ne?

Moji mački niso na javnih površinah. In vsi so zdravi in redno pri veterinarju!

Če se pa že tako radi držimo svoje interpretacije zakonov pa sploh ni problem, moji mački so vsi iz nezaželenih sosednjih legel ali odvrženi pred našo hišo sepravi so po zakonski definiciji prostoživeče mačke za katere skrbimo z veterinarsko oskrbo in hrano (kar ni zakonsko prepovedano niti ne definira mačke kot hišne ljubljenčke).

Še enkrat nikjer ne piše da mora biti žival notri in pod 24 urnim nadzorom!

Hmm slewaa, sam tole zna bit dvorezn meč, ker če pa pogledaš Pravilnik o zaščiti hišnih živali pa tam v 7. členu v drugem odstavku najdeš:
“Kdor najde žival, mora najpozneje v roku 24 ur:
1. najdbo živali prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali ali pristojni veterinarski organizaciji”
in tako naprej…

New Report

Close