Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Mačke – zakaj mladiči izginejo oz. umrejo

Mačke – zakaj mladiči izginejo oz. umrejo

Yo_

ne bodi tako zajedljiva. Veš (pa sigurno veš) koliko je lastnikov živali, domačih živali, ki niso prebrali enega člena zakona, katerega omenjaš. Boš šla od hiše do hiše po celi Sloveniji, pa na vsakega stresala svojo jezo. Če boš tako naredila, ne boš kmalu prišla do moje hiše. Ali pa boš to jezo v toliko večji vnemi stresala na mene, samo zato, ker jaz pač napišem, oz. sem se pojavila na forumu. Ni treba kar vsakega obsojati samo zato, ker ne dela točno tako, kot ti misliš, da bi bilo prav.

Enostavno ne razumem, zakaj je mačka manjvredna, če prosto hodi okoli hiše oz. tako kot pri nas, tudi po vasi, bližnjih sosedih… Pa ne samo moja muca, tudi druge muce. Sosedove. Kdo ve od kod. Pa nikoli nobene ne odganjamo ali ji kaj hudega počnemo. Ne vem… Če želi, lahko tudi poje mačjo hrano, če moje ne pojejo vse (in dejansko tudi jejo). Pa tem mucam tega nikoli ne branim. Jaz res ne razumem, zakaj zdaj za mačke kaj manj skrbimo, oz. celo ne skrbimo.

Glede lovcev pa, lahko da ne smejo streljati, pa streljajo. Ne mačk, pse pa (pa rečejo, da niso vedeli, da je to pes – seveda če prosto leta od hiše do hiše). Na dvorišče ti nobeden ne bo prišel streljat, oz. mislim da tudi ne najraje, tudi če ga prosiš. Mislim. Ker mi psov nimamo, ampak toliko, kolikor slišim, kaj se “govori”.

Jaz ti govorim o veljavni zakonodaji, ti meni o tem, kaj naj bi jaz mislila, da je prav. Hm?

in vi kar gledate/poslušate kako lovci ali kdorkoliže streljajo pse?! pa kljub temu, da veste, da NE SMEJO?!
a prijavit se pa ne da, smo preleni al??
pa kaj če reče, da ni vedel, naj sam to dokazuje na sodišču…
a če ti nekdo pokrade celo hišo, potem pa reče ”nisem vedel, da je hiša tvoja”, ga pustiš svojo pot??
mah…

TejaM

pa zakaj toliko posplošujete (in napihujete). Pa kje sem zapisala da kar gledamo in poslušamo oz. kao dovolimo. Pisala sem, da se dogaja. Da sem “slišala”, kar pomeni, da se govori. Da kao lahko pokličeš lovca, pač lokalnega, jaz osebno nobenega ne poznam, ki pač to naredi. Je kao že, komu, ne vem, oz. čigavega psa, pač potepuškega, nobenemu v vasi znanega… Pa niti ne v tem kraju. No, mogoče sem jaz tudi nekoliko posplošila, če sem slišala za en primer, ne pomeni, da se to kar dogaja in dogaja.

Yo_
razumevanje zakona je lahko zelo ohlapno (in ni nujno, da vedno tudi točno). Mislim, da ne izhajaš pri mislih in prepričanjih samo iz členov zakona, težko bi rekla, da samo iz tega. Mogoče pa. Verjetno pa je vpleteno tudi tvoje razmišljanje, neke etične, moralne norme, ki jih imaš. Trdila pa ne bom.

Hmm, sicer nisem neki strokovnjak za domače živali in doma imam samo 2 psa in 3 mačke. Vseh pet je 100% in 24 ur na dan pod kontrolo. Kar pomeni, da se nobeden od njih prosto ne sprehaja po vasi. Zakaj? Zato ker imajo moji mački 18 let življenske dobe in moja naloga je, da poskrbim, da živijo vsaj toliko let. Če sem jih že pobrala s ceste in reke, potem bom še poskrbela za njih kot se spodobi (kar pomeni: kvalitetna hrana, sterilizacija/kastracija, veterinarska oskrba, varnost,…)

Niti nimam neke pravne ali pa veterinarske izobrazbe, niti se nimam za neko kvazi intelektualko. Ampak je pa res, da sem prebrala Zakon o zaščiti živali, Pravilnik o zaščiti domačih živali pa še naš “velecenjeni in nadvse globokoumni” Odlok o javnem redu in miru.
Pa ne zato ker bi imela preveč časa (daleč od tega), ampak zato, ker menim, da bi moral vsak lastnik domače živali vsaj v grobem poznati zakone in predpise.

Najlažje pa je obiskati kak tak forum kot je tale tu, kjer najdeš dekleta in fante (da ne bo pomote), ki se spoznajo na te zadeve (kot recimo Yo_ in Vragec – kapo dol pred njima, pa še nekateri seveda) in jih povprašat za mnenje.

Pa vrjemi, niso ne zajedljive in ne napihujejo zadev samo svetujejo. Res pa je, da včasih ne gre na lep način, ker se določenim osebam ne da dopovedati, da delajo nekaj narobe in ne v korist živali. Zato, bi bilo verjetno bolje, da si še enkrat prebereš kar so ti napisali in premisliš. Mogoče imajo pa prav in čisto mogoče je, da se spoznajo na stvari in mogoče se jim gre samo za dobrobit živali in osebno nimajo nič proti tebi….Mogoče….kaj pa veš…

Dejstvo je da so po vaseh mačke spuščene pa če je to zakonito ali ni.

Ja, in to je potem v redu? Psi na prekratkih ketnah so tudi v redu? So tam morda v veljavi drugačni zakoni?

Za mačke je vredu dokler se kaj na pripeti,za pse pa ni jaz sem samo povedal kako je v realnosti.

Pa koga briga zakon. A ti bi še na vasi mačko zaprla za rešetko??
Ja, pravilno je, da mačke hodijo ven. Edino pravilno!!!

Kaj je za mačke v redu, za pse pa ne?

Pa sej hudicha noben ni reku da jih je treba zapret v kletko. Saj maš lahko tud mačko zunaj pod nadzorom. Gospa celo omenja da imajo ograjo s treh strani in da če bi imeli psa bi jo naredili še iz ene strani. A je tako težko naredit ograjo, ki bo dovolj visoka, da je maček ne preskoči?
Konec koncev so pa tud mačke inteligentna bitja in se jih da marsikaj naučit.
Hmm in zakaj bi bile na vasi mačke spuščene brez nadzora? A na vasi ni avtomobilov, traktorjev, bolezni,….? Peeschooka no…pa dejmo stopit vn iz svoje zaplankanosti pa nekih okvirjev, ki so nam jih vcepl predniki……

Si pa res smešna! Praviš, da je mačka inteligentna žival, v isti sapi pa trobiš, da bo skočila pod traktor :))) Ta je pa dobra. Pa daj mačko na povodec, pa se sprehajaj z njo po poljih, saj te bodo res odpeljali v Polje…
Na mačke se pa ravno ne spoznaš kaj dosti, če misliš, da se da narediti “dovolj visoko ograjo, da je maček ne preskoči” HAHAHA, še nisi slišala, da mačke plezajo?? Če hočeš, da mačka ograje ne bo preplezala, jo moraš narediti do neba. Pa še potem bo vseeno enkrat na drugi strani.

A se splača? Vrjetn ne….ampak vseen. Ograje, ki so na koncu obrnjene nazaj proti dvorišču za ca. 30°so dovolj varne in jih mačke ne preplezajo….Seveda sem pa že na začetku poudarila da nisem strokovnjak za mačke…sam ne vem zakaj hudicha pri nas ograja fukcionira…

Ampak…vrjetn se res ne splača…. ker nikol ne bomo imeli dovolj dobrih argumentov da bi nekateri presegli svojo zaplankanost….

no pa če že spuščate na vaseh mačke ven VSAJ poskrbite za sterilizacijo/kastracijo…
da se ne rojevajo en prek drugega nič krivi čisto preveč ignorirani, neželjeni (ko odrastejo itak 😛 ) reveži!!! ali takšni, ki jih potem požre lastna mama 😛 😛 😛

A rodovniške mačke, ki jih gojite za vzrejo in zaslužek, pa ves čas, torej 24 ur, dan in noč za rokce držite, da ne bi slučajno kakšna lastna mama požrla svojega mladička?
Res neumno razmišljanje, žival je žival, pa naj gre za vaško mačko, ki hodi vse dneve okrog ali pa za foteljsko mačko, ki vse dneve leži ko klada.

Katka, ti pa si napisala, če prav vidim, da naj naredi dovolj visoko ograjo in ne takšno, ki je obrnjena nazaj!
In prosim, ne bodi žaljiva, o zaplankanosti nekaterih bi se dalo razpravljati. Kar se pa tvoje mačke tiče, je pa mogoče defektna in ne zna plezat 😛

Glede ograj ipd.. Moje muce res plezajo. Visoko. Zelo visoko. Po drevesih. Tudi muca, ki sem jo prinesla iz bloka (in tam nikoli ni imela nikjer možnost plezati, razen po kavčih ali mogoče kakšnemu elementu?), pleza tako po drevesih, da se včasih čudim, le kako zna. Ampak verjetno je to mačkam prirojeno. Kakšna 2 metra pleza po deblu, potem so seveda že veje… Tako da si jaz lahko predstavljam ograjo, ki je ne bi mogla preplezati prazvaprav kakšno kovinsko, ali plastično… Mi imamo leseno. Pa še z ograjami je tako, bodimo pošteni, da so vmes luknje (da niso “diht” narejene). In muc res lahko tudi vmes pride, ali spodaj… Sicer pa, tudi iz balkonskih ograj lahko dol skočijo, če želijo. To tudi vem, sem videla že na lastne oči. Kako je muc enostavno iz 2. nadstropja skozi ograjo dol skočil. In ostal živ. Potem pa lastnik takoj za njim. Pa ne čez ograjo, da ne bo pomote. Res, jaz tu vseeno ne vidim neke velike koristi ali dobrega za muca, če je zaprt na 5 m2 ali 60 m2, muc je “zaprt” toliko, kolikor želi, če mu le daš izbiro. Moje muce so vedno nekje v bližini, vsaj ko jih jaz pokličem, če že ne poležavajo kje na dvorišču, pridejo v parih sekundah. (+ še kakšna dva zraven). In lepi muci so. Ne čistokrvni, nobeden, ampak vseeno lepi, urejeni, videti so zdravi, glih prav rejeni, da niso predebeli ali presuhi, jaz mislim, da nobenemu ni nič hudega. Kar bi jaz edino naredila, bi dala enemu (lastnika ne poznam) mucu ovratnico proti klopom stran, in rajši s tekočino jih zavarovala. Zaradi varnosti. S svojimi tako delam.

Zadnji sprejet v oskrbo, ker mu je bilo tako lepo na svobodi:

http://www.mojpes.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=37453.0;id=13466;image

A ni luštkan? S tem, da ima glavkom čez levo oko in ne vidi, da ima deformacijo nosnega korena in težko diha, da ima glavo takole obrnjeno, da ima zbite zobe… Fajn, ampak tako svoboden je bil… Samo očitno ne dovolj brihten, da ga ne bi nekaj fejst butnilo v glavo…

Napisala sem obrnjene nazaj proti dvorišču…
Drugače pa stric google da cel kup rešitev… recimo: http://www.catfencein.com/brochure2.php
pa tale http://www.catsofaustralia.com/cat-enclosures.htm

Mogoče imam pa res defektne mačke, vrjetn sm pa le jst defektna ker jim ne dam svobode, da prosto dirkajo po vasi, sej konckoncev, kaj pa je ena mačka….če ta “hin rihta” se zlo hitr novga mladička dobi, da bojo otroc imel igračo….

Eden bolj pameten, kot drugi..vsi popolni, zato ne vem, zakaj živimo v tako gnilem svetu ?

Samo sovraštvo, nevoščljivost…vidite le krivico…..

Jst na mačke gledam kot na družinske člane… Zato imajo (skoraj) enake pravice kot drugi mi. Prosto se gibljejo ven in not (sicer res ne živim v mestu) in v vseh letih je pod avtom končala le ena… Res da ena preveč toda tudi človeku se lahko zgodi pa jih za to svojih bližnjih ne zapiramo. Do sedaj smo imeli 14 mačk, vse od njih (razen povožene) so ali dočakale svojo starost ali pa še zdaj veselo letajo po dvorišču. Moje osebno mnenje je da če ima človek primerno okolje da se maček lahko relativno varno giblje po njemu naj ga ima na prosto.

Se pa strinjam da jih je treba kastrirati in sterilizirati, naše so vse – vse so bile/so posvojenke. Redna cepljenja morajo biti prav tako.

Drugače pa kar dobro poznam zakonodajo in nekako ne najdem zakona ki bi veleval da morajo biti mački notri?!!?? Oziroma pod 24 urnim nadzorom??!!!

New Report

Close