Mačke – zakaj mladiči izginejo oz. umrejo
Mi imamo doma navadne muce. So vzunaj. No, ena je letos povrgla 3 mladičke. Prvič. Namen smo jih imeli obdržati, pa smo muci pustili, da jih je imela v kleti. Pustili smo odprto okno, toliko da je lahko šla ven jesti oz. na potrebo.
Prvi muc je umrl tako, da je bil na pol pojeden. Drugega sem našla crknjega. Tretjega je potem dala na drugo mesto (spet v kleti) in je bil še kakšna dva dni živ, potem pa sem ga včeraj našla crknjenega, na mestu, kjer ga je imela, ga dojila…. Je bila zelo pridna muca, vedno oz. večino časa pri njem, kadarkoli sem prišla v klet, je bila pri njem…
Zanima me, zakaj? Eni pravijo, da jih mački (torej moški) pojejo oz. ubijejo, dokler še ne gledajo. Ali je to res? In če je res, zakaj?
In predvsem, ali se da to preprečiti (razen tega, da mačko in mladiče popolnoma zapremo v en prostor).
poginejo zaradi različnih vzrokov – od različnih bolezenskih (mačka je lahko tudi samo asimptomatska prenašalka in se bo zgodilo z vsemi legli podobno) do tega, da jih drug samec pobije, ja. gre za čisto naraven instinkt, pri katerem maček pobije mladiče drugega samca zato, da se mačka začne spet čim prej gonit, da bi se lahko z njo sam paril in s tem dosegel, da se njegovi geni prenesejo v naslednjo generacijo. proti temu ne moreš ukrepati drugače, kot da samcem fizično preprečiš dostop do mladičev.
je pa za vse edina in najboljša rešitev …. steriliziraj!!!
Ali je mačka v času brejosti bila kdaj pri veterinarju? Je pregledana oz. testirana za razne bolezni, faids, levkoza? Je cepljena?
Predvidevam, da je odgovor ne. In potem se sprašuješ zakaj je tako?
Glede na to, da gre za mačko, ki živi zunaj in ni ravno veterinarsko tretirana, ti predlagam STERILIZACIJO. S tem boš mački naredila uslugo, da ji ne bo potrebno kotiti leglo za leglom in doživljati strese. Poleg tega pa bo tudi sama mačka manj podvržena raznoraznim boleznim in vsekakor bolj zdrava in srečna.
Ok, ok, saj razumem.
Saj se meni tudi smilijo, ampak otroci so se tako veselili, da bo imela majhne mucke, da sem si mislila, pa naj jih enkrat ima, pa jo bom potem dala sterilizirat.
Kdaj pa naj jo sedaj dam sterilizirat. Včeraj ali predvčerajšnjim ji je umrl zadnji mladič.
Ampak, tako mimogrede, res ni videti kaj bolana. Lepa dlaka, nič izcedkov iz oči ali gobčka… ne vem, muca je videti res čisto v redu.
Hrano kupujem, dajem mešano tako brikete kot hrano iz konzerve, mešano, pa še mleko na vmes, tako da ni zanemarjena muca, da me ne boste kar takoj obsodili. Je taka lepa, debelušna muca, mislim, ni podhranjena ali kaj. Tudi proti klopom kupim tisto tekočino, ki se jo zlije za vrat, vsak mesec znova, tako da tudi klopov nima ali bolh…
Je pa res, da je vzunaj. Iz par razlog, prvi je ta, da se mi zdi, da so živali za vzunaj, ne za v hišo ali stanovanje (kar predstavljajte si, da bi bili vi zaprti v ječo), drugi pa je ta, da ima mož alergijo, tako da bi bilo potem za njega to zelo nevzdržno.
ok, ne bom več tiho.
otroci so hoteli videti čudež življenja/gledati male sladke mačkice (katerih je prepolno kamorkoli se obrneš)…
kaj so videli?
3 uboge mačje deteca, ki so umrla, požrta napol itd…
res pohvalno kaj naj gledajo otroci…
kaj boste, če bo muca dobila mastitis, ker nima mladičev, da bi sesali njeno mleko?!
glede alergij-lafi fari, če se ravno oseba dobesedno skoraj ne zaduši in potrebuje zdravniško oskrbo… meni so ugotovili alergijo letos, pa imam ob sebi 6 psov, en je celo tuj (na tuje so reakcije hujše)… v stanovanju…
brez zamere moji jezi, povedala sem svoje mnenje in nič drugega.
poleg tega me moti izražanje; vzunaj se pravilno piše brez v, pa tudi izraz ”crknjeno” mi ni všeč. spet le moje mnenje.
upam da jo date čim prej sterilizirat… pa lep dan in brez zamere
TejaM
res, pišem, kot še večina drugih pač pogovorno. Če bi šla vse kar kam napišem še lektorirat, potem bi lahko bila cele dneve pred računalnikom.
Mislim, da enostavno pretiravate. Moj mož pač ne prenaša mačke v hiši. Če zaradi tega ne more dihati, ga jaz sigurno ne bom silila, da bi bil v stiku z njimi. Pa lahko vi temu rečete lari fari ali kar hočete, nimam nobene pravice, pa tudi želje ga izpostavljati. Sicer pa, sem že napisala, mačke, pa tudi psi, po moje, spadajo ven. Vzunaj ali zunaj, sploh ni pomembno, kako napišeš, pomembno je, kar je mišljeno. Res vas ne razumem, žival je žival. Konec. Ni družinski član, in ne igračka. Pa kljub vsemu, saj nismo brezsrčni, če ne posegamo v njihovo “naravno” življenje s kastriranjem, naprimer, ali omejevanjem prostora, kot to mnogi počnejo. Za božjo voljo, eno muco smo potegnili iz enosobnega stanovanja in ji ponudili svobodo, svobodo gibanja, in zaradi tega smo, kaj, mučitelji živali, ker jo izpostavljamo boleznim, ali nevarnosti, da jo povozi avto….
Glede kotitve, če gledaš v živalski svet, pa tudi človeški, kako bi se pa tebi zdelo, če bi te nekdo dal sterilizirati (vse za to, da ne bi tvoj otrok v neki vojni, recimo, ki bi bila ali pa ne bi bila, bil ubit). Ali vsi tisti otroci, v Afriki, naprimer, ki umirajo zaradi lakote ali žeje, a bomo kar vse tiste ženske dali sterilizirati, ali pa moške, vse samo zato, da otroci ne bi umirali. Ali bi lahko imeli to pravico. Res je, živali ne razmišljajo kot ljudje, in ljudje ne kot živali. Ampak, le kako lahko trdimo, kaj bi bilo za žival bolje? Sicer pa, tudi ženske, mamice, dobivajo mastitis, pa zaradi tega še nobeden ne pomisli, da bi se morale sterilizirati. Mislim… Se bi ti zdelo upravičeno tako razmišljati.
Jeze ne zamerim. Zamerim pa krivičnost.
Hm, po eni strani pišeš, da živali niso družinski člani, po drugi jih primerjaš z ljudmi.
Potem pišeš o tem, kako ste mački ponudili boljše življenje (po vašem mnenju), hkrati pa so vam mladiči pomrli. In zakaj točno niste ukrepali?
Aja, žival ni igračka. Ampak mladiče ste pa imeli, da bo otrokom fajn.
Žalostno vse skupaj.
Ne, ne, narobe ste razumeli.
Ne gre za isto mačko.
In mladičev nismo imeli, da bo otrokom fajn, vsaj samo zaradi tega ne. Stvari niso samo črno-bele. Prvič, poudarjam, muca je tokrat prvič kotila, in med drugim, ni se mi zdelo prav, da jo kar “oropam” neke po naravi dane pravice.
Mimogrede, koliko več pa smo (mi, ljudje), kot živali? Bogovi? Navsezadnje posegamo v naravo tudi s tem, da steriliziramo, omejujemo življenske pogoje, ki pripadajo živalim…
Ampak, kot sem napisala, tudi meni so se mucki in muca smilili, in muco bom dala sterilizirati. Ker mi je žal, da se je tako zgodilo. Če pa bi bil še kakšen drug način, da ima mladičke, ki bi jih imeli oz. podarili komu, če bi želel, bi ta način bil dobrodošel. Ampak očitno ga ni. Ali pa vi ne veste za njega. Pa jaz tudi ne.
jaz te po eni strani razumem in te na bom nič obsojal bom pa povedal svoje mnenje.razumel bi če bi želeli potomce te muce zato ker jo tako zelo imate radi da želite njene gene toda kot lahko vidiim živali za vas niso družinski član ,zame pač so .razumem da ste želeli eno kotitev ker je tako naravno in to ni nič za obsojat če bi kot ste rekli za mucko in mladičke poskrbeli. do živali sem popustljiv do ljudi pa nikakor ker je res da je človek v večini gnoj in daleč od tega da bi bil poklican za urejanje narave ,ker vse česar se človek dotakne uniči.in ko ste omenili otroke v afriki pa lačne , ja jaz bi to dal vse sterilizirat pa kastrirat,ker če ti na moreš za otroka poskrbet ga nimaš kaj na svet prpravljat.nima za hrano on gre pa otroke delat kje pa je tu kakšna odgovornost.
Naša muca je enkrat pred davnimi leti imela mladiče. Takrat še nismo obstajali takšni ljudje, ki bi te napadli, če si mačko spustil na vrt in takrat so to delali vsi. No, tudi naša muca je imela mlade v kleti. Pa jih je enega lepega dne odnesla kdo ve kam. Prišel je strašen naliv. Ko se je dež umiril, jih je prinesla nazaj. Mrtve. Očitno je bilo, da so bili na prostem in so se utopili. In kaj je mama muca naredila? Začela jih je žreti. Moji starši so bili strašno hudi zaradi tega, jaz pa sem videla nekaj drugega. Videla sem strašno žalost v njenih očeh. In bolečino. In razumela sem jo. Nisem je kregala, tolažila sem jo in jokala z njo. Kdo ve kaj je mislila, kaj je čutila ampak zagotovo vem, da jih ni žrla iz zlobe ali hudobije.Kaj je bilo z njo potem, se ne spomnim več. Vem pa, da je sterilizirat nismo dali. Pa me napadite, nima veze. Bilo mi je 7 let. Od takrat je 40 let.
Koliko imaš ti otrok? Glede na to, da ste proti poseganju v naravo predvidevam, da rojevaš na vsako leto in pol?
Prosim lepo, dokazano je in vsi boljši veterinarju absolutno predlagajo sterilizacijo zato, ker je to dejansko bolje za žival. Če ne drugega zaradi raka rodil, ki se pojavlja predvsem pri nesteriliziranih. In ja, ženska ima tudi mastitis in gre h zdravniku in jo zdravijo. Mačka pa je prepuščena sama sebi in trpi, posledično lahko umre. Zakaj torej ženske hodijo h zdravniku, to je vendar poseg v naravo-po tvoje.
Mačka je domača žival in lastnik mora imeti nadzor nad svojo živaljo. Kam bi pa prišli, če bi vsi psi in vse mačke hodili po cestah in ogrožali promet, srali po vrtovih ljudi? In to, da mačko zbije avto ali je zastrupljena ali pa se napol zbita kam zavleče, ni naravna selekcija, zato pri domačih živali ne moremo kvasiti o nekih naravnih selekcijah in posegih v naravo.
Me pa veseli, da ste vsaj toliko, da boste muco sedaj dali sterilizirati.To je pravilna odločitev.S tem boste mački vsekakor naredili najboljše zanjo.
Glede otrok, ne, ne rojevam jih na vsako leto in pol, je pa res, da sedaj pričakujem četrtega. Ampak, kot sem dejala, bom muco dala sterilizirat, enostavno zato, ker se mi smili. In ker muceka, mladega (ali pa že večjega), pač ni težko dobiti, če si ga kdo le želi. In ker je muca, čeprav ni čistokrvna (vse prej kot neka klasična lepotica med mačkami), zelo cart, mila, otroci jo imajo zelo radi in tudi meni ni vseeno za njo. Ali pa možu. Ker ji res ne želimo nič slabega. Samo razmišljala sem v tej smeri, če bi imela kakšnega mladička, saj tudi ko ta odraste, muca še vedno ve, da je njen, ali ne. Jaz pač tako razmišljam, da tudi ko naši otroci zrastejo, in grejo svojo pot, in se vračajo domov, še vedno vemo, da so naši, in na njih gledamo kot na svoje otroke, ne pa kot na druge odrasle, mislim, vez je vedno… Ne vem, mogoče se mi pa samo zdi, pa muce svoje odrasle mladiče ne doživljajo več tako???
Glede muce kot družinskega člana… res, napisala sem, da ni muc oz. žival ni isto kot družinski član. Kar pa še ne pomeni, da živali nimaš rad. In da se do nje ne obnašaš odgovorno. Ampak še vedno poudarjam, da na vasi, ali krajih, kjer živiš odmaknjeno (drugače je v mestu), da je žival za ven. Tudi psa, izredno si želimo vsi, razen moža, da bi imeli psa, manjšega, tudi psa bi imeli zunaj. Že tako imamo sedaj celo dvorišče iz treh strani ograjeno, samo iz ene strani bi naredili še ograjo, pa bi imela žival cca 100 m2 prostora na dvorišu za tekanje oz. gibanje. Ampak da imaš psa, po moje, rabiš še več, kot samo dvorišče. Rabiš čas. Muca gre, preskoči, prepleza ograje, skoči iz balkona… gre kamor želi, kdaj želi… Psi pa so bolj omejeni, zato potrebujejo človeka, da z njimi deli svoj čas, ga vodi na dolge sprehode…
In kako bi se pri muci, ko je skotila, lahko obnašala še bolj odgovorno, kot tako, da je imela dostop do kletnih prostorov, da smo ji pripravili prostor za mladičke, dali noter “cape”, da so bili na mehkem, muci vedno dali jesti zadosti in mislim da čisto primerno hrano za doječe muce, vedno imajo tudi vodo nastavljeno, čeprav sploh ne vem, če bi to rabila nastaviti, vsak dan svežo, čez vročino, pa 2x dnevno, ne vem, kaj bi pa bilo še bolj odgovorno do muce, če si želiš, da ima enkrat mladiče, in ko že skoti…
Hm… Prav veliko o mačkah ne veš, a ne?
Naj ti prišepnem čisto za iztočnico, ker nimam časa zdaj na dolgo in na široko. Muca mladiče, ko so dovolj samostojni spodi oz. odpelje drugam. In ne, nobene materinske ljubezni in vračanja na nedeljska kosila ni.
Glede ograje, balkonov… Se da naredit ograjo tako, da mačka ne more čez. To, da za psa potrebuješ čas, mačka pa gre, kamor želi… Hja, seveda. Saj pes bo/bi tudi šel, v kolikor mu pustiš to možnost oz. v kolikor se bi ga tretiralo na tem nižjem nivoju.
Zakaj imate mačke vsi tako za samoumevne oz. zakaj delate toliko razlik med psi in mački? Oboji so domače hišne živali, za nastanek obeh vrst je odgovoren človek (ja, nič ni tu narava po svoje delala), za oba pravilniki in zakoni predvidevajo praktično enako – med drugim tudi glede gibanja pod nadzorom ipd. Kje je pol keč? Da mačko dobiš za vsakim voglom zastonj? So manjvredne?
Ja, glede psov, psi bi tudi šli, seveda. Ampak če bodo psa našli nekje hoditi samega, bodo takoj poklicali ali kakšno službo, ki bo psa odstranil, na vasi, pa lovca, ki bo psa ubil. Pa ne sedaj jaz osebno, da ne bo pomota. Če muc hodi po vasi, pa verjemi, da hodijo, nobeden ne bo zganjal panike in koga klical. Tako pač je. Zato psa ne moreš kar spustiti da svobodno teka od hiše do hiše, sploh takšnega, ki je večji (in po možnosti še bolj popadljiv, da se še tu strah pojavi), za muca ti pa nobeden ne bo kompliciral.
Da bi bila glede gibanja za mačko kakšna omejitev oz. da bi moralo biti gibanje mačke pod nadzorom, še nisem slišala. Jaz ne, me pa zanima, če res kje kaj piše.
Glede poznavanje muca, ne nisem “preštudirala” nekih knjig ali ne vem česa glede obnašanja te živali, pač to, kar sem videla v svojem otroštvu, in nikoli, pa res nikoli nisem videla, da bi muca svojega mladiča odganjala stran od sebe ali hiše. Ja, da se niso dojili, drugače pa ne. Prej, kako so še vedno čistile dlako, recimo, ali pa se igrale z njimi… Sobivale, v glavnem. Je pa res, da mački, torej moški, pa gredo sami od sebe stran od hiše. Deklice (mačje) pa so ponavadi ostale pri hiši. Takšne imam vsaj izkušnje.
Pa še to, kar je že bilo tudi napisano, res je, tudi muce (in ne samo mačkoni) svoje mladiče pojejo. Sem se danes ustavila pri veterinarju, sem vprašala glede sterilizacije, svetoval mi je, naj počakam še kakšen mesec, da se maternica (mucina) skrči na pravo velikost, potem pa lahko steriliziramo. Obstajajo pa še menda neke injekcije, ampak kolikor sem razumela, bi to morali dati pri vsaki gonitvi.
Ajej, preden bo mogoča nadaljna konstruktivna debata, bi bilo fino, če bi kot skrbnica živali preštudirala zakone in pravilnike, ki se te neposredno tičejo. To je Zakon o zaščiti živali in vsi podrejeni pravilniki.
In ja, točno to sem omenila zgoraj – za psa, ki sam leta naokoli, se še morda poskrbi. Zakaj se za mačko ne? Je manjvredna?
p.s. Lovci že kar nekaj let ne smejo streljati domačih živali. Čudno, da tega ne veš, glede na to, da tvoja mačka hodi sama naokoli?