Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Mačke – kako z njimi?

Mačke – kako z njimi?

Pozdravljeni

Sama živim, lahko rečem, v ogromnem stanovanju. Zelo si želim imeti doma žival in po tehtnem razmisleku sem se odločila da bi bil najprimernejši muc (predvsem zato, ker je lahko sam doma – za razliko od psa), ki bi ga posvojila v zavetišču. Sem oseba, ki se živali skuša posvetiti 100% in ji nuditi največje udobje.
Nikoli še nisem imela mačke zato me zanima takorekoč vse:
– je “bolje” imeti mačko ali mačkona – so kakšne karakterne razlike?
– naj si prve dni, ko mucek pride k hiši raje vzamem dopust, da se mu bom lahko čimbolj posvečala (in da ne bo že prvi dan nabrusil kremplev na kavču)?
– ali imajo mačja stranišča zelo neprijeten vonj?
– kje muce ponoči spijo? kjer jim paše, kakor se navadijo, vedno na istem mestu…?
– koliko časa je lahko muc sam?
– ali veliko praskajo? kako jih odvrniti od tega?

Hvaležna bi bila za vsakršen nasvet in vsako informacijo, saj se želim prepričati, da bom lahko mucku nudila dovolj udobja in prijeten dom.

Živjo!

Sama imam 3 mesece starega mucka-samčka. Če ti po pravici povem, je z njim ful veliko dela. Sama sploh nisem pričakovala, da bo tako, ker imamo doma 12 let staro muco in nikoli (tudi ko je bila majhna), ni bila tako podivjana in živahna. Verjetno je to tudi zato, ker so samice po naravi bolj mirne kot samci, tako da ti jaz vsekakor bolj priporočam samico kot samca, ampak nihče ti pa ne more zagotoviti, da bo umirjena in prijazna (predvsem mladiči imajo ful energije, zlezejo povsod in lahko ti tudi naredijo velikoooooooo škode).
Glede dopusta ne vem, kaj naj ti rečem. V svojem primeru lahko rečem samo to, da hvalabogu, da imam ta mesec še počitnice in sem lahko doma, ker drugače bi maček razdejal celo stanovanje. Po cele dneve nori sem in tja, skače po pultu, po mizah, skratka povsod. Rože sem tudi morala umakniti in jih imam vse natlačene na višji polici, kjer ji ne doseže, ker mi je v vseh kopal zemljo in trgal liste :((( Ampak sem na srečo hitro ukrepala. Tako da bi bilo mogoče dobro, če si kakšen dan z njim doma, ampak to vsekakor ne bo dovolj, da ga boš naučila, česa ne sme in kaj sme.
Mačji WC ima seveda zelo neprijeten vonj. Mora pa te opozoriti tudi na to, da ko gre maček lulat ali kakat, ponavadi tako koplje in praska, da pesek razmeče po celem prostoru. Moj muc ima zaprt wc in takega tudi tebi priporočam, ker nič ne leti ven in tudi voha se bolj malo. Je pa zato toliko bolj neprijetno, ko ga odpreš, ker ves smrad udari ven.
Maček si sam najde svoj prostor za spanje. Jaz ga pustim pri miru in mu ne vsiljujem kakšnih košar ali škatel. Moj čez dan spi praktično povsod, ponoči pa je pri meni v postelji ali pa na stolu, kjer sem mu uredila “posteljico” z odejico. In moram reči, da večino noči prespi na stolu, se je ful lepo navadil nanj.
Maček je zelo samostojna žival in je najbolj srečen takrat, ko ima svoj mir, tako da ga lahko brez problemov pustiš samega tudi več ur. Vsekakor pa ni dobro, da je sam doma po cele dneve. Ampak to šele takrat, ko bo res navajen nekega reda, ker drugače ti res lahko naredi veliko škode.
Seveda je pa največji problem praskanje. Praskajo povsod, kjer je kaj za praskati in zelo težko jih tega odvadiš. Lahko poskusiš s praskalnikom, ampak tudi to ne bo povsem rešilo problema. Moj je na začetku natikal kavč in v kuhinji stole, zdaj ima pa drevo za praskanje in večino praska samo še na tem praskalniku. Seveda ga pa še vedno, ko ga vidim, da praska po kavču ali kjerkoli drugje, dam stran, mu odločno rečem NE in ga odnesem na praskalnik.
Imeti mačka vsekakor ni mačji kašelj, zato res dobro premisli o tem, ali bi ga imela ali ne. Jaz ga imam zdaj en mesec in se počasi navajam nanj, ker je živ kot glista in ni pri miru niti sekundo. Tudi ponoči glih komaj kaj spi in me zbuja že ob petih ali pa šestih (in to vsak dan), tako da sem včasih tako utrujena, kot bi imela dojenčka :)) Upam, da ga bo to kmalu minilo, če ne prej pa, ko bo šel na kastracijo, ker po kastraciji/sterilizaciji se mački umirijo in so bolj prijazni in umirjeni.

Uh, sem se razpisala. Upam, da sem ti kaj pomagala, saj kaj več bodo pa še drugi dodali. Pozdravček!

Jaz ti priporočam muco, saj so bolj mirne in čiste kot mački.
Če nočeš, da ti praska kavč in podobno, moraš zganjati čimvečji cirkus, ko ga zalotiš, kupi pa tudi steber za praskanje. Dobro je tudi pristriči škrempeljce (enkrat na 2 tedna).
Mačji WC nima vonja, če uporabljaš dober pesek (tak, ki dela grudice), ga redno čistiš in paziš na prehrano muce.
Če hočeš imeti ponoči mir, ga moraš navajati na to že od prvega dne in biti pri tem zelo striktna. Mački ful hitro izkoristijo priliko in če se boš pustila, boš on(a) šef. :)))
Male muce so zelo žive, ko pa zrastejo pa se umirijo. Ko je bila moja majhna, ni bila pri miru niti sekunde – od trenutka, ko sva prišla domov, do trenutka, ko sva šla spat je bilo eno samo dirkanje po stanovanju. Zdaj pa se je ful umirila, ampak vseeno rabi precej intenzivnega igranja na dan.

Preberi si tudi nekaj prejšnjih tem:

Predvsem odgovore od Irene in Yo.

Tudi jaz sem doživela vse te mačje viharje in sicer s kar petimi mucami. Meni so uničile tudi zavese, vendar se nisem sekirala, ker sem se itak potem odselila, pa tudi zavese so bile že stare. Vsekakor priporočam, da jih zaenkrat odstranite, obesite jih lahko, ko bo muca malo večja. Meni so jih raztrgale, ker so po šipi lovile muhe. Uničile so mi tudi usnjeno sedežno garnituro. Šele potem sem odkrila praskalnik z žogico in cofom, na katerega se posipa mačja meta in mački je to tako všeč, da celo spi na njem. Na terasi imam tudi navadno deblo, na katerem zelo praskajo. Sedežno garnituro sem poskušala zaščititi z odejo, a kaj, ko je bilo potem še lepše plezati spodaj. Od igrač je dobra umetna miška, ki naj ne piska, niti naj ne hodi, pri nas je imela življenjsko dobo deset minut, nato sem po hiši pobirala kožušček in plastično ogrodje. Še dobro, da sem imela stari kožuh, ki sem ga rezala po koščkih, da so muce lahko imele svoj “plen”. Kar je dlakavega jim je sploh zelo všeč. Rade imajo vse vrste žogic, dobre so take, ki jih lahko primejo z gobčkom in nosijo. Vsekakor je potrebno igrače kar naprej skrivati, ker se jih hitro naveličajo. Sedaj so odrasle, živim na deželi blizu gozda, zjutraj jih samo še preštejem in pogledam, če je vse v redu, potem pa skoraj ne vem, da jih imam pet.

….priporočam ti muco, samico, so bolj ubogljive, nežne, hitro se navežejo na lastnika, še zlasti tistega, ki ga hrani. Moja je bila stara 4 mesece, ko smo jo dobili, pa se je že ta prvi večer, najprej je seveda vse povohala po stanovanju, že zvijala k meni in predla. Ko vidiš da hoče praskati, ji moraš z odločnim NE to nekako preprečiti. Moja praska po starem stolu, enega ima na balkonu, drugega v sobi, tako da mi ni nikoli praskala po pohištvu, zavese imam tudi cele. Edino parkrat mi je kako rože prevrnila, ker jo je firbec matral, pa še tega zdaj ne dela. Od začetka jo moraš navaditi na čistočo, kupi mačji WC, mogoče tistega zaprtega, da ti pesek ne meče ven.
Jz sem mojo, če ga je preveč lomila po svoje, tako s časopisom “udarila”, ne dobesedno, ker tega ti ne priporpčam, ampak tako, kadar je kaj narobe naredila, sem udarila zraven nje. Tako da je vedla, da je nakej narobe naredila. Nikoli pa mačke ne TEPI, ne glede na to kaj bo naredila, ker to si bo še kako zapomnila!

Jaz pa ti priporočam 2 ( če imaš tako veliko stanovanje). Jaz imam samo 1, pa mi je žal (tudi zaradi muca, ki nima primerne družbe, sploh pa ker je samo notri) in prav zato NI ŠANSE, da bi SEDAJ nabavila še enega.
Mislim si, da je pri 2 ali 3 tako kot z otroci: več jih imaš bolj se zabavajo sami s sabo. Vsekakor : ne samo enega.

Karmen, kje dobiš posip mačje mete?

Tudi midva imava majhno mucico, ki ima neverjetno veliko energije. Glede na to, da sva v službi, je dopoldne sama, popoldne pa se ji poskušava čim več posvečati (pravzaprav ugotavljava, da je z njo tako kot z otrokom – popoldneve prilagajava njej). Sčasoma se bo to verjetno nehalo, zdaj je pa še tako majhna (5 mesecev), da rabi igro.
Če te cele dneve ni doma, ti mucice ne priporočam. Prav tako prej razmisli, kam jo boš dala, ko boš šla na dopust. Če nimaš možnosti varstva, na žival raje pozabi. Računaj s tem, da bo na začetku precej prilagajanja (kot so ti povedale že predhodnice). Najin nov kavč (ni star niti eno leto) je že v precej bogem stanju. Zavese – da o njih ne govorim. Še dobro, da moram itak kupiti nove in se zaradi tega ne sekiram. Rože – pozabi nanje. nekaj mi jih je še ostalo, tavečje pa je mala nagajivka že “poštimala”.
Prav tako moraš ves čas paziti kam stopiš, ker je maček takoj pod nogami (enkrat sem se skoraj vsedla nanjo, ker je bila v trenutku na stolu).
Maček potrebuje čim več igračk….najina ima najraje žogice (večkrat kar zmečkam kos papirja in ji ga mečem – vedno ga prinese nazaj, kot kakšen kuža). Rada ima tudi vse vrste vrvic.
WC – seveda smrdi…čistiva ga vsak dan, ampak malo vonja pusti…..zelo pa priporočam posip za mačji WC (Friskies), ki lepo diši in preprečuje smrad.
Drugače pa …veliko potrpljenja. Ampak se ti čisto vse povrne, ko te mucica vsa srečna pričaka pri vratih, ko se vrneš domov, ali pa se kar tako stisne k tebi in prede kot kak traktor. In zjutraj, ko še spiš, se prikrade v posteljo, te malo požgečka z brkeci, polupčka, malo poliže in se nato stisne k tebi in zvije v klopčič. Takrat vidiš, da ima to malo bitjece svojo pamet in čustva.

Zato razmisli o plusih in minusih. Nato pa se odloči…vendar ne pozabi.. mucice ne moreš kar nekam odložiti, ko se je naveličaš.

Mici, mačjo meto sem dobila v Tukano zoo v Kopru, je pa v takšni embalaži, kot so nekateri bombončki za pse ali mačke (modra škatlica, mislim da je Trixie znamka). Drugje pa je nimajo. Z mačjo meto sem celo rešila problem lulanja iz protesta na koncu hodnika. Tam sem položila predpražnik in na njega posipala mačjo meto. Muca ne hodi več tam lulat, se raje uleže in brusi kremplje.

Jaz imam naravno eterično olje z vonjem mačje mete in sem jo malce nakapljala na praskalnik in kot je že KARMEN rekla, je ta vonj mačkam ful všeč. Moj muc praskalnik ful rad (verjetno prav zaradi tega vonja po mačji meti), ves čas se podi po njem in čez dan gor tudi spi :))) Mislim pa, da imajo posušeno mačjo meto v BTC-ju. Nisem pa sigurna. Prejšnji teden sem bila nazadnje tam in sem videla neke vrečkice z neko posušeno zadevo in verjetno je to bila mačja meta.

Dobi se v vsaki boljše založeni trgovini za živali, ampak te opozarjam, da ne deluje na vsako muco! Tako da poskusi. Ene so čisto nore, druge sploh ne reagirajo.

Se strinjam. Bila sem popoln mačji začetnik, muc sploh nisem poznala. Zato sem najprej vzela eno. Prebrala sem ogromno literature o mačkah, surfala po internetu ponoči in podnevi… Potem pa je postalo jasno, da je bolje, če sta dve! Bolje pa je vzeti dve, ko sta še mladička, po možnosti iz istega legla, da sta se že vajeni. Sta si za družbo in igro (pa občasne pretepe, ki navadno niso hudi in se pojavijo šele kasneje, ko boste že vešči preprečevanja). Težje je kasneje pogruntati, da je bolje imeti dve in eno novo uvajati k stari, ki je že označila teritorij. Res pa je, da je pri dveh večja potuha in manj stroge vzgoje. Sta bolj pobalinski, ampak bolj srčani, bolj ljubeči. Res je muca lahko veliko sama, saj ta čas prespi. Vendar pa je bolje, če se tudi ta čas s kom igra. V resnici sama vsaka žival trpi. Vem pa, da se jima ali ji boste maksimalno posvečali.

Še to: stranišče smrdi točno toliko kot sami hočete. Če vas vonj maksimalno moti, si boste izbrali pesek, ki maksimalno vpija vonj. Jaz ga imam, stranišče je tudi odprto, poglejte z iskalnikom, smo imeli obširno debato o tem. Stanovanje nima prav nobenega mačjega vonja! Tudi jaz sem nekoč mislila, da mačke smrdijo, sploh pa stranišče. Ko pridejo obiski k nam, pa slišim: Ja, kje pa imajo stranišče? Ja, saj nič ne smrdi!

Nekateri izberejo zaprto stranišče (eni tudi kombinirajo itd.) – to sicer preprečuje veliko razkopavanje peska in pa do neke mere širjenje vonjav. Imate peske, ki grudijo in pobirate ven grudice urina, pa peske, ki ne grudijo. Pesek, ki ga boste preizkusili, naj stane vsaj nekaj čez jurja. Cenejši se ne splačajo, razočarani boste. Kupite gosto lopatko ali več lopatk. Pred stranišče (ne glede na to, kakšno bo), pogrnite gumijast predpražnik, po možnosti s kakšnimi manjšimi “izrastki”, da se bo pesek notri ujel.

Moje muce so bile sicer zelo živahne, uničile pa niso med odraščanjem nič. Ne vem… takoj sem jim nudila vse, kar bi se jim lahko zahotelo. Igro, praskalnik… pa so pustile pohištvo pri miru, opravljale potrebo izključno v stranišče… Še to. Stranišče naj bo dostopno! Ne postavljajte ga v klet ali nek oddaljen kot. Mladičku ga dajte čimbližje, kasneje lahko stranišče postopoma potuje drugam, če pa je kopalnica dostopna, pa kar tja. Poleg stranišča ne odvrzite brisač ali oblačil. Redno bo treba sesati pod vsako zofo in drugim pohištvom, kamor lahko muca zleze. Preverite tudi, če je stanovanje varno, če bo muca notri – ali lahko kam zleze, pade, uide. Na okna pritrdite močne goste mreže, ki varujejo tudi pred insekti, vi pa lahko zračite brez skrbi.

Tudi jaz mislim, da zaradi wc-ja ni problema. Mi ga imamo v dnevni sobi. Ko pa pač začne malo smrdet (moram pa reč, da zdrži zelo dolgo časa, sploh pa Cat San) ga zamenjam, pa je. Če si se odločila za žival pač moraš kakšno stvar vzeti v zakup- tako kot npr. praskanje kavčev, plezanje po zavesah in kakšne druge mačje aktivnosti. Sploh so ti pa punce pred mano že napisale precej uporabnih nasvetov.
Tudi jaz bi se na tvojem mestu odločila za muco (sterilizirano). Z mački je stalno problem, ker se potepajo in tepejo, sploh če niso kastrirani. Moja kolegica ga mora stalno vozit k veterinarju.
Kakorkoli že, mislim da ti ne bo žal. Pa brezdomček iz zavetišča ti bo močno hvaležen, boš videla! Lp, R.

Žverca, Društvo za pomoč živalim Škofja Loka - Kranj 040-21-88-61 www.zverca.si

Hvala za vse zelo koristne nasvete! Marsikatera stvar mi je sedaj bolj jasna. Včeraj sem bila v zavetišču na ogledu, pa imajo samo odrasle mačke.
Prosila bi še za nekaj odgovorov in sicer:
– večina vas predlaga mucko, zanima pa me če jo je potrebno nujno sterilizirati? zaradi mladičkov me ne skrbi, saj bo muca notri, zanima pa me kako in kolikokrat na leto se muca goni? kako to izgleda?
– kako je z cepljenjem? kdaj in kolikokrat je potrebno muco cepiti?
– bi lahko prve dni, ko bi muca ostala sama doma (dopoldan), jo pustila v sobi veliki cca 10m2? Tam bi lahko uničila kar bi hotela, notri pa bi ji namestila tudi plezalnik, hrano, wc, igrače..vse potrebno. Bi to šlo? Vsaj za prve dni dokler se ne navadi biti sama doma dopoldan?
– kater pesek najbolj priporočate?

Še enkrat hvala za odgovore in vaš trud!

Jaz ti vsekakor priporočam sterilizacijo, ker se mačke gonijo tudi po 5x letno (vsaka 2-3 mesece). Naša je stara 12 let, ni bila sterlizirana in se goni najmanj 4x letno. To zgleda tako, da kar naprej nekaj mijavka, cvili in dviguje rit v zrak. Zna biti precej nadležno, zato ti vsekakor priporočam sterilizacijo.
Muce naj bi se cepilo proti 4 mačjim boleznim: mačji kugi, mačjem nahodu, mačji levkemiji in steklini. Veterinarji predvsem priporočajo cepljenje proti mačji kugi. Če boš šla po muco v zavetišče, se pozanimaj, če je bila že cepljena in proti kateri bolezni. Mislim pa, da če bo muca ves čas notri, cepljenje sploh ni potrebno.
Jaz ti odsvetujem, da mačko zapreš v en sam prostor, ker večina mačk ne prenese zaprtih prostorov in se ji lahko dobesedno “utrga”. To pa zgleda tako, da nori po sobi kot zmešana. Našo smo enkrat samkrat tako zaprli in nam je razdejala celo sobo. Pa tudi če ji boš ves čas prestavljala wc in hrano, bo na koncu čisto zmešana in ne bo vedela, kje kaj stoji. Zato mislim, da je bolje, da ji pustiš odprto vsaj kuhinjo, kjer ji pustiš hrano in pa eno sobo z igračami in praskalnikom. Pa tudi wc naj ima čimbolj blizu, da se ti ne bo kam polulala.
Naša ima pesek BIO PLUS (zelena vreča, na njej je siv tigrast muc) ali pa od Vitakrafta roza škatla, na kateri je bel muc. Od vseh ki smo jih do zdaj sprobali, sta tadva najboljša. Delata zelo lepe grudice, nič ne razpasda in tudi smrad lepo zadrži. Ti pa odsvetujem pesek Cat-San, ker je totalno zanič, ker ne dela nobenih grudic (in tudi z ostalimi “dražjimi” peski imamo ful slabe izkušnje).
Še nekaj bi dodala glede hrane: zgoraj si napisala, da bi mucku pustila hrano, ko bi odšla od doma. To nikakor ni potrebno. Za odraslega mačka je dovolj, če je 2x dnevno in če mu boš puščala hrano čez cel dan, se bo na to navadil in bo ves čas prosjačil, poleg tega se bo pa preveč zredil. Zjutraj, preden greš v službo, mu daj za jest, če ne bo pojedel, hrano po 15 minutah pospravi in mu pusti samo svežo vodo (pa morda malo briketov). Potem pa naj dobi spet za jest, ko boš prišla iz službe. Če ga boš tako hranila, se bo navadil na nek ritem in ne bo ves čas fehtal za hrano.

Sedaj ti bom pa še jaz svetovala ali imeti mucko ali mucka v sicer velikem stanovanju. Vsi prijazni lastniki mačk bodo gotovo poskočili v zrak, vendar
bom tvegala. Jaz, draga Pergoola, ne bi imela nobene živali, če bi živela v stanovanju pa če bi bilo še tako veliko. Če je to stanovanje v hiši z vrtom bi vsekakor imela mačke, ne eno ampak dve. Izredno se mi smilijo osamljene živali, ki več kot pol dneva same čepijo med štirimi stenami, čakajo na lastnika in se neskončno dolgočasijo kljub vsemu komfortu.
Še psa je lažje imeti v stanovanju, ker ga lahko na povodcu pelješ na sprehod kar z mačko zagotovo ne bi počela, ali pač? Živalci bi pa sprehod po naravi zagotovo prijal, kajne?
Nočem ti jemati veselja toda, če pogledam mojo Maco in njenega sina Murija (oba sterilizirana in kastrirana) kako uživata, ko se lahko potepata
po mili volji po travnikih in gozdu, se mi ubogi mucki, ki jim to ni dano, hudo zasmilijo. – Oprosti, to je moje gledanje, ki ga vsekakor ni treba upoštevati!
Lep pozdrav!

Še to. Slišati je veliko pritožb čez mucke. Edino, kar res drži, je to, da niso tako natančno pikolovsko redoljubni pri pospravljanju peska. Vse ostalo je čisto odvisno od posameznega mucka. Ponavadi so bolj ljubeznivi od muc in manj posesivni. Seveda sterilizirani.

Muc, redko tudi muca, nekastriran rad markira – pušča tu in tam malo urina, ki ima močan vonj. Nesterilizirana ali nekastrirana žival je glasna, se valja po tleh, nastavlja zadek, trese z repom. Kar se mene tiče menim, da v tem času trpi, če ne najde spolne zadovoljitve. Taka žival tudi sili ven in išče priliko, da bi ušla, saj je to nagon. Očitno se da zdržati mačje vpijte in obnašanje, sicer bi jih več ljudi steriliziralo in kastriralo. V branje priporočam tale prispevek:

Jaz sem cepila tudi svoje izključno notranje muce. Zlasti virusi se namreč prinašajo v stanovanje tudi na čevljih. Koliko boste cepljenje sploh obnavljali in katero, pa se z leti odločite sami. Če se vam zgodi, da vam žival po naključju uide, boste mirnejši, če bo cepljena (da o sterilizaciji ali kastraciji ne govorim).

Mačka, vajena stanovanja, je zunaj načeloma plašna, razen, če ni v pojatvenem ciklu, ki jo vleče ven, iskat partnerja. Prav tako ne drži, da bi potrebovala veliko prostora. Zaprtih prostorov ne prenašajo mačke, ki so že okusile popolno svobodo in se v človeška bivališča vračajo po svoji volji in presoji. Takih muc ne morete več imeti v stanovanju. Zato tudi premislite, kdaj in kako muco sploh spuščati (pod nadzorom, v zaprtih vrtovih, na posebni vrvici). Mladiček bo povsem v redu tudi v eni sami sobi, kjer je lahko kaj tudi narobe. Vedeti morate, da ima zelo veliko energije in če se mu ne boste posvetili, se bo igral po svoje. Jaz sem mladičke utrujala, kolikor sem le mogla, da je bil ponoči mir. 2,3 uri igre na dan, če le gre. No, jaz ravno kuhinje ne bi pustila na voljo mladičku. V kuhinjo sem spuščala muci šele, ko sta odrasli. Torej – če je mucek od začetka samo v eni sobi, ni nobene panike. Šele, če mačko omejite na manjši prostor, kot ga je bila vajena (npr. zaprete par sob in vanje nenadoma več ne sme), je lahko razburjena. Ena soba od začetka pa je celo priporočljiva, da se mačka postopoma navadi. Tudi kletko, v kateri jo boste prinesli domov, pustite v tej sobi. Odprite vratca in jo pustite, da razišče sama. Nato se bo v to kletko vračala sama, ker ji bo to varen kotiček, zato je ne pospravljajte.

Kar se hrane tiče, je bilo tudi že tem toliko, da se človeku lahko kar zvrti. Na splošno smo ugotovili, da se bolj splača kupovati kvalitetno hrano Hill’s, Royal Canin itd., kot cenejšo, manj kvalitetno (zaradi dolgoročnih posledic, pa tudi cenovna razlika ni tako velika!). V tem primeru lahko ima muc na voljo brikete ves dan. Sama vidim prednost briketov v tem, da ni vonja, da jih muca je po želji, ker pa vidi, da so tam ves čas (tako je bilo od malega), ni nikoli prenajedanja ali požrešnosti. Tako hranjenje v velikih mačjih skupinah ni mogoče, ker pride do kompeticije in hlastnega hranjenja. Če sta muci dve, imejte vsaj dve posodici, tudi dodatno stranišče ne bo odveč.
Briketi so popolna hrana in dodajanje druge hrane ni potrebno. Od vas pa je odvisno, koliko kanite muco še razvaditi in kako vas bo “vrtela” okoli krempljev. To muce fino znajo in znajo izvabiti iz lastnikov najbolj neprimerne priboljške, pa tudi prehrambene režime. O hrani odločate vi in vi veste, kaj je za muco najbolje! (Če ne, vam pa mi svetujemo.) Muca le zelo zgodaj, ko še nima zobkov, ne more gristi briketov in v tem primeru obstajajo tudi posebni mlečni nadomestki v specializiranih trgovinah.

Mislim, da je za začetnika primerna tudi pasemska mačka. Takšna muca ima potrdilo o svojem zdravstvenem stanju, je cepljena, včasih že tudi sterilizirana ali kastrirana. “Na pot” dobi paketek hrane ali dva in še kakšno svojo stvar. Vajena je stanovanja in nima težav s prilagajanjem. Glede na pasmo lahko približno napoveste tudi značaj in vedenje. Najboljša plat pa je, da lahko VEDNO zavrtite številko vzreditelja in ga prosite za kakršenkoli nasvet! Dal pa vam bo tudi čisto natančna navodila, kako in kje muco imeti.

Mislim, da vsak lastnik mačke, ki je ves čas v stanovanju, vsaj enkrat pomisli tudi na dejstvo, da je mačka v resnici zaprta in ni svobodna. Jaz se tega zavedam. Vem, da sem dvema mačkama vzela “svobodo” in vem, da je na tem precej spornega. Sicer sta ti dve muci pasemski in jima torej usoda niti ni bila namenjena, to pa seveda ni kakšen izgovor ali utemeljitev! Kaj dobijo naše muce v zameno za ta košček svobode? Nekaj stvari mora pač vsebovati vsaka zlata kletka: primerna prehrana, popolna veterinarska oskrba, varnost (pred avtomobili, lakoto, drugimi mački ali neprijaznimi srečanji, pred boleznimi itd.) ter večinoma dolga leta življenja, kakršno bi bilo v naravi krajše (stanovanjske muce dočakajo 15-20 let).
Ker tudi to ni opravičilo za naše početje, moramo vselej muci pričarati največje udobje, ki bi ji pripadalo zunaj.

Potrudimo se za plezala, za igro, za praskalnike, za vedno nove in nove igrače in ji posvečamo vse svoje proste trenutke. Zavedati se moramo, da ima muca samo nas! Ne puščajmo je same za dolgo časa in oseba ali osebe, ki jo tačas varujejo, naj ji ne nosijo le hrane, ampak naj se z njo tudi igrajo, jo ljubkujejo. Vsaka žival brez lastnika trpi, zato naj bo vsaka odsotnost čimkrajša!

V zagovor pa lahko rečemo tole: žival, ki nima tistega, kar potrebuje, postane kmalu pretirano umirjena, odklanja hrano, igro in je vidno depresivna. Naše muce so drugačne, so živahne, radovedne, ljubeznive, rade se igrajo. Po tem sklepamo, da odvzem svobode ni nekaj tako grozno hudega. Trudimo se, da bi se mucam oddolžili za to.

New Report

Close