Mačka-ovratnica proti klopom
Lp!
Imam leto dni staro mačko, čez dan je tudi zunaj, ker je imela klope sem kupila ovratnico (takšno) proti bolham in klopom, pod vratom ji je začela odpadati dlaka ima kot nekakšno rano ali izpuščaj (ovratnica ni bila pretesno zaprta), ali je možno, da ne prenaša ovratnice? Alergija? Ali bi bilo pri ampulah enako? Ali je mogoče kakšna druga znamka boljša? Začela se je tudi praskati, ampak ne vem ali je to zato ker je imela pod vratom klopa in jo je potem še nekaj časa srbelo ali je res kriva ovratnica.
Hvala za odgovor.
Ovratnice niso posebej posrečena rešitev za mačke, ker jih ali hitro zgubijo, ali pa se lahko kje zataknejo. Razen tega so precej strupene. Ampule se veliko bolje obnesejo. Sama za mačke uporabljam Frontline, in to navadni (plavi), ker jim zeleni ne ustreza. Poleti ga je treba nanašati približno vsak mesec, pozimi bolj poredko.
Bi pa pripomnila, da so za zunanje mačke klopi večinoma postranski problem. Ponavadi so bolj nevarne druge mačke, pa sosedje in predvsem ceste. Malo ljudi živi v takem okolju, ki bi bilo za mačke dovolj varno, tako da je mogoče smiselno razmišljati tudi v tej smeri.
Tudi jaz bi priporočala uporabo ampul Frontline. Ovratnice so večinoma neučikovite in nadvse nevarne, saj večina nima “varnostnih zapirl” in se mačka z ovratnico zlahka obesi.
Je pa statistično mačk, ki se obesijo z ovratnico, napram tistih, ki končajo pod avtomobilskimi kolesi, poškodovane od drugih živali ali človeka in zastrupljene, precej malo.
Mačko, ki je že navajena, da hodi tudi ven, bo zelo težko zapreti med štiri stene.
Sklepam, da tvoje mačke ne hodijo ven. Zakaj jim daješ ampule, saj noter verjetno ne bodo dobile ne klopov ne bolh? Ali pač?[/quote]
Trenutno imam pri sebi dve mački, ki sta bili nekoč zunanji, ena celo izključno zunanja (prostoživeča mačka, ki je vsaj nekaj let preživela zunaj). Tako da to ne drži nujno. Seveda pa obstajajo mačke, ki jih ni mogoče navaditi na izključno notranje bivanje, vendar so tu vedno alternative: povodec, zunanji mačjaki, sprehodi pod nadzorom in, v primerih ko ne gre nič od naštetega, dovolj varno okolje (ki pa je žal redko). Vendar je mačk, ki res ne zdržijo notri in z nadzorovanimi izhodi, izredno, izredno malo.
Mačke je potrebno preventivno tretirati proti zunanjim in notranjim zajedavcem, tudi če so izključno notranje. Seveda pa manj pogosto kot tiste, ki hodijo tudi ven (pod nadzorom ali brez njega). Dobra kombinacija za preventivno pri notranjih je npr. Stronghold in Zantel, ker s tem pokriješ vse notranje in zunanje zajedavce razen klopov.
(Če sprašuješ mene, skozi moje stanovanje gre npr. kar nekaj začasnikov, ki pridejo mnogokrat polni bolh, garij in drugih parazitov, to pomeni da je še pomembneje, da redno preventivno tretiram tudi svoje.)
No, jaz mačke sprehajam na povodcu. Poleg tega imam še psa, ki tudi hodi na sprehode. In še, živim v stari hiši z lesenimi podi, po kleti se sprehaja tudi kaka miš (ki ni moja) itd.
Meni se obnese kombinacija Frontline / Profender. Res malo dražja varianta, ampak ena mačka ima v nulo dodelan sistem, kako NE pogoltniti tablete (ali jo na silo izbruhati), ena je pa še na privajanju in je cel podvig jo sploh spraviti v naročje, kaj šele, da ji nekaj tlačim v gobec.