Najdi forum

Mačka – miš

Lep pozdrav!
Poznavalcem mačjega sveta zastavljam eno vprašanje…Seveda se ‘problem’ nanaša na našo domačo mačko, ki ‘ordinira’ tako po stanovanju kot zunaj. V tem času ima sicer majhne mladičke, jih doji, za svojo hrano pa pokuka samo v posodico in – ze jemo.
Se pa zgodi, da sem in tja muca ujame kaksno miško in jo prinese na prag pokazat (nazadnje je bila prinešena miška že pokojna!).
In na tej točki me zanima, kaj sedaj?! Ali se mačka z mišjo le igra oz. ali jo na koncu požre? Se sme miško muci vzeti in jo zavreci ali nam mačka to dejanje hudo zameri? Bojim se namreč, da bi muca, če požre miš (ki verjetno prenaša vrsto bolezni), dobila kakšne notranje težave (gliste ipd.) In da ne bi to slabo vplivalo še na mladiče…
Mačko je sicer tako lepo videt, kako je ponosna na svoj ulovljeni plen, ampak zdravje je prvo, kajne? 🙂
Se zahvaljujem za odgovore in vsem zelim prijetno poletje!

P.S.: Mimogrede, nekje konec avgusta (okolica LJ) bodo štirje ljubki, mali sivi tigrasti mucki rabili nov dom!!!
Pa saj poznate tisto: “Ljubezen se ne kupi, niti ne proda, ljubezen je tista, ki pride od srca!” …..Lahko pa se odda! :))

No ja,sicer si napisala lep rek…ampak glede na to koliko je brezdomnih muc,ti bom svetovala samo,da daj macko sterilizirat,poleg tega poskrbi pa tudi za mladicke,da bodo v bodoce kastrirani in sterilizirani. Res je malce brezveze da imate ze ob taki poplavi mladicov,ki so brez doma,tudi vi mladice. Ce ste si jih pa tok zeleli,pa lahko kaksno leglo poberete tudi s ceste in jih gor spravite.
Glede miske pa res ne vem kaj je prav in kaj ne ! Srecno!!

no, jaz ne bom moralizirala o tem, da imate mladičke..zakaj pa ne! Jaz mislm, da jih boste lahko hitro oddali. Imam pa izkušnje z mačkami in kako je v tem primeru z ulovom. Mi smo namreč imeli eno muco, ki se je zastrupila z zastrupljeno miško in od takrat naprej miši mačkam jemljemo. Saj sploh ni problema, nazadnje so se naši muci že navadili, da so nam miši kar nosili – ampak samo v zameno za kakšen kos salame ali kaj podobnega. Od začetka je pa to zgledalo takole – mačko smo ves čas imeli na očeh in takoj, ko smo videli, da ima miš – smo sprožili “alarm” – MIŠ IMA! Pa je šel oči ven, miško vzel, pa če je bila še živa ali ne, mački dal košček salame in s(m)o bili vsi zadooljni. Mačka seveda ni nič zamerila. Poskusite! 🙂
Lp, jerneja

Tudi pri nas je naš črn mačor Bleky tako zunaj kot notri (no po pravici je več zunaj, ga notri preveč maltretira mali sivi vragec Maca). Velikokrat primjavka in v gobcu drži kako miško, ptička ali martinčka.
Zanimivo je, da sem ga ko je prvič pred leti prinesel mrtvega krta močno okarala (čeprav mu je bila naša trava gotovo hvaležna) in mu z jeznim glasom skušala dopovedat, da je čisto navaden požrešen barabon. Nisem, ga vzela v naročje in ga božala, kot naredim ponavadi kadar pride do mene. Sem pa vztrajala z kreganjem nanj in ignorirala vsako njegovo bahanje z ulovom dokler…enkrat je prinesel še živo miško in moja prva reakcija je bila, da sem mačka dvignila (saj sem hotela, da miška pobegne) in mačor si je to zapomnil. Sedaj že par let nosi kazat (za ostali ulov ne vem) samo močno oslinjene in prestrašene živalce, vendar vidno nepoškodovane in žive (za enkrat so še vsi ptički odleteli, miši pobegnile, martinčki so se poskrili…).

Mogoče je za probat…mogoče bo tud vaša muca dojela, da živa žival=nagrada.

V razmislek:

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

V odgovor tebi, ‘heheho’… Prosim nikar za brez veze napadat in obsojat, ce so se pac zgodile male mačkice, se zgodi namreč zelo pogosto in tudi kaj hitro, ampak vseeno bom raje obrazložila. Dejstvo je, da sem prej kot kaj drugega naredila dobro delo. Naša mama muca je bila namreč rešena iz kante za smeti. Lačna in smo ji dali jesti… stara komaj kake tri-štiri mesece in – breja. Zdaj ji je pa lepo, sita je, zdrava pa še z mačkicami se igra. 🙂 Seveda sledi sterilizacija, ker je konec koncev tudi za nas komandiranje malih mucic kar stresno. Tako da, obsojanje in moraliziranje brez osnove res ni na mestu! Pa naj to velja tudi za odnose med ljudmi, ne samo glede mačjih mladičev…

Glede miši pa, tudi sama sem muci miško zaplenila, pa so potem doma vsi okrog mene tulili, češ kaj delam in kako je to proti vsem zakonom narave. Zato sem morala vprašat, ampak osebno še vedno mislim, da je bolje, da mačka miši pač ne poje. Če ji ni treba…
Pa lep pozdrav!

New Report

Close