Najdi forum

Mačji zadah

Imam mačko, kateri grozno smrdi iz gobčka. Ne vem, kako bi to preprečil. Vsekakor pa mi ne bo uspelo s kakšno ščetko, ker potem joj meni. Ali obstaja še kakšen drug, prijetnejši način zame in za muca? Morda kdo kaj ve? Hvala, Dule.

Če so krivi zobje, potem zobar. Sicer ni prijetno za tvoj žep in mačje počutje, ampak kamna bo vedno več.

Kljub tveganju, Dule, bo treba uporabiti ščetko! Mačka seveda tega ne bo dovolila, zato bosta za začetek potrebni dve osebi – ena drži tačke, druga ščetka. Kupite otroško zobno krtačko (čisto majhno) in zobno pasto za mačke.

Če želite, da bi bilo vse skupaj čimmanj stresno, jo na zobno pasto počasi navajajte. Če jo ima rada, jo nanesite malo na zobno ščetko in ji ponudite, da poje. Nato nežno potegnite po zunanjih robovih zob. Ustnice je treba malo razmakniti (kar storite s ščetko). Na notranji strani zob ščetkanje ni potrebno, ker imajo dovolj hrapav jeziček, da si zobe očistijo z njim.

Jaz sem kljub dobrikanju ugotovila, da se povsem navaditi na ščetkanje moje muce ne da. A sem sklenila, da morava zaradi higiene pač obe malo potrpeti. In mi tudi ne zameri, ker se mi po končanem postopku vedno dobrika. Ni treba zelo grobo ščetkati, prav tako pa tudi ne preveč nežno in raje večkrat kot premalo.

Ščetkali pa bi naj vsaj 1 krat tedensko, ampak mislim, da je to absolutno premalo. S tem svoji muci prihranite nalaganje zobnega kamna in ostale nevšečnosti. Tudi razni posladki škodijo zobem tako kot pri ljudeh.

Irena, hvala za odgovor. Mislim, da res ne bo druge variante kot ščetka, slišal oziroma bral pa sem tudi o briketih (mislim, da so Royal canin), ki pripomorejo k ustni higieni mačke. Upam samo to, da mi ne bo preveč zamerila (muca), ker je FINO zamerljiva. Lep pozdrav, Dule.

Royal Canin uporabljam tudi jaz. Stanje zob je zelo dobro, pa vendar se stomatitisu (vnetim dlesnim) včasih ni mogoče povsem izogniti, zato je ščetka kot dodatna rešitev. A tudi po briketih ima muca pač malo zadaha – po briketih. Odkar sem dodala ščetkanje, se je pri naši stanje popravilo, tudi se je nakazoval malce stomatitis, vendar se je vse umirilo in je bila pohvaljena pri veterinarju. Ima bleščeče bele zobe, ostre da je kaj.

Kdorkoli muci čisti zobe, ga naprošam za informacijo, kaj je boljše: ščetka, kot jo je opisala Irena, ali naprstnik, na katerem je ščetka in potem “riniš” prst muci v gobček. Halo???!!! A to sploh gre? Lp, Dule.

morda bi moral zamenjati mucine brikete ali jo začel hraniti s čim drugim…

Ali pa zobke umivat.

lp

New Report

Close