Najdi forum

mačji prhljaj

Mi lahko kdo pove, kako naj siamskemu mačku odpravim prhljaj? Če mi lahko, bom nasveta zelo vesela, samo naj mi ne reče nekdo, da naj ga kopam, ker mi bo skočil v obraz. Je tak res velik strahec.

Ko je naš muc imel prhljaj, nam je veterinar svetoval, da naj mu dajemo ribe (sardine, tuno, …). Našemu je pomagalo, poskusi še ti, saj mu škoditi ne more.
LP, Manka

Tudi jaz mislim, da je čisto mogoče, da je prhlaj posledica neprimerne hrane. Kaj mu dajete za jest? Če je to kupljena hrana: katera?

Kakorkoli že, jaz bi na vašem mestu pokazala mucka veterinarju, ki bo zagotovo vedel več kot lahko mi sklepamo na forumu…

Smo že povedali veterinarju za prhljaj, pa je rekel naj mu hrano namočimo v olje, pa mislite, da je jedel? Ni šans, vendar pa bomo probali z ribjo konzervo, upam, da bo jedel. Kar se pa hrane tiče, je suho hrano, ki je posebej za kastrate, da se ne redijo preveč.

Hmmm… jaz pedlagam, da v tem primeru raje zamenjate hrano (postopoma) s kakšno drugo, po možnosti druge znamke (Nutro, Hill’s), ker je vztrajanje na isti hrani lahko za muca dolgoročno škodljivo, čeprav je hrana premium kvalitete.

Ne zdi se mi smiselno dajati mucu lahko hrano namočeno v olje ali samo ribje konzerve, ker je taka hrana zelo kalorična in bo na koncu imel še probleme s težo. Občasno je seveda popolnoma v redu, če dobi kakšno ribico iz konzerve, vendar menim, da je najbolje, če mu ponudite raznoliko hrano. Jaz našemu kastriranemu siamcu dajem kvalitetno suho hrano, nekajkrat na teden pa dobi še jetrca, nemastno meso, košček ribjega mesa, malce mleka (to pride v poštev le, če muc prebavlja mleko!)… Lahko mu seveda v doma pripravljeno hrano dodate še nekaj olja, vendar v zelo majhni količini. Predvidevam, da hrano, ki ste mu jo vi pripravili ni hotel jesti ker je bilo preveč olja in po možnosti skupaj s briketi, kar vsekakor ni najboljša kombinacija.

Vso srečo z muckom vam želim!

Problemi s prhljajem se pojavljajo v kombinaciji z:
1. suho (briketirano) hrano
2. zimskim časom (in posledičnim poležavanjem na radiatorjih in drugih grelcih, suh zrak itd.)

Problem se mi je zdel pri moji mački kar hud. Ker je kratkodlaka, sem vmes malo zanemarila česanje. Ko sem ga spet uvedla (z mehko gumijasto krtačo), se je stanje znatno izboljšalo! Žal tudi kvalitetna suha hrana lahko povzroča prhljaj, vendar vsekakor preverite, če vsebuje dovolj esencialnih maščobnih kislin. In še večji problem – muca ali muc noče jesti nič drugega! Prepogosto kopanje odsvetujem, če pa že, pa s kvalitetnimi šamponi. Ker se prhljaj lahko prenaša tudi med člani družine, svetujem obravnavao pri vseh kosmatih glavah (oronazol).

Kaj hočete reči, da tudi jaz lahko dobim prhljaj od mačka, ali kaj?

Poskusi z Dermatin tabletami. Kar se pa tiče olja ni dobro pretiravati. Čajna žlička olivnega olja 1-2x tedensko je dovolj.
Veliko uspeha in poročaj!
Tinoča

Vzrok prhljaja je glivica. Njej je načeloma vseeno, kdo je njen gostitelj.

Hvala za nasvet, glede Dermatin tablet. Ali bi mi prosim sedaj še razložili, kako naj mačku spravim tableto po grlu, kajti do danes mi to še ni uspelo pri nobenem, pa sem imela prej dva perzijca,. Hvala za nasvet že v naprej.

Možnosti:
– ko jo stlačiš v goltanec, zapreš gobček in ga čohaš pod vratom
– tableto pred tem naoljiš, da jo ne spravi ven. Jasno je da so nekateri taki specialisti, da jih spravijo ven iz goltanca.
– kupiš aplikator tablet, da te ne more ugrizniti
– mucu daš košček čim bolj krvavih surovih jeterc. Previdno jih bo poskusil in pojedel. Med tem mu ponujaš že drugi košček, v katerem je tableta. Pripravljen imej že tretji košček, da bo drugega pojedel, ker ga bo že čakal naslednji
– grobi prijemi, ki si jih domišljaš med tem ko ga prosiš naj vendarle poje tableto.
Teh pa raje ne izvajaj.

Tako teorija je, praksa pa je vprašanje.
Veliko uspeha in čim manj krvi!
Tinoča

Dermatin je pri moji zverinici več kot uspešen, vendar ga tudi ona nikakor ne mara, vsaj v obliki tablet ne, z raznimi metodami prisilnega goltanja le-teh pa je vsakodnevno ne želim mučiti (mimogrede, precej dobra metoda, kako mačko pripraviti do goltanja tablet je uporaba brizge, s katero živali, po tem, ko smo ji nekako stlačili tableto v gobec, vanj brizgnemo še nekaj vode).
Dermatin uprašim in ji ga zamešam med hrano iz pločevinke, tako da ga brez upiranja poje.
Dodal bi še, da najrazličnejše light mačje hrane pripomorejo k razvoju prhljaja, saj vsebujejo precej manj maščob.

Miha

Moja macka ima tudi prhljaj stara je okoli 5 let ali ji dam mačje konzerve z ribo ki jih ima zelo rada ali za ljudi ribe ?!

Ribjo konzervo za ljudi, ne preveliko in ne vse naenkrat. Prvi dan bi jaz dala samo četrt ribje konzerve, ker če daš preveč mastnega naenkrat, lahko dobi drisko. Zna pa se tudi zgoditi, da muca sploh ne bo hotela jesti, ker ji bo premastno.
Bi pa priporočila obisk veterinarja, če je mogoče. Ker prhljaj je trdovratna zadeva.

Hvala bom probala velikokrat je imela ze drisko tako da vem kako se je znebiti (tablete za drisko za ljudi) .Vam sporocim kako se je odneslo.!

juj full vam res hwala ratal je nima vec prhljaja probjte se drugi tudi ce ne bo jedla macka jo puste ko bo lacna bo ze jedla ….. ��

New Report

Close