Najdi forum

Mačje garje

Lep pozdravček!

Lepo prosim če mi katera pomaga in mi svetuje kako odpraviti garje, ki so že v ušeskih mladih muckov (treh), ki so stari 4 mesece? In sicer stvar izgleda črne barve in je le v notranjosti ušesa, tako da se vidi le če pogledaš direktno v uho. Ali se to z vatko in kako tekočino rešuje ali kako drugače?

Najlepša hvala za pomoč.

Pia,

kupi se posebna tekočina. Vendar ti priporočam, da v globino počisti zadevo veterinar. V mačje uho ne smemo sami vtikati ničesar globoko, seči smemo z vatko samo do tam, ko lahko še nadzorujemo s pogledom. Sama sem ugotovila, da garij tako ne dosežemo vseh – in se lahko spet namnožijo. Sicer bi bilo možno pač vsakodnevno spirati s to tekočino, ampak ko sem jaz garje odkrila, sem s to tekočino skušala narediti, kar lahko, potem pa naslednji dan k veterinarju. Ta je dal še ene kapljice in še opravil temeljitejše čiščenje.

Veliko mačk ima ušesne garje, pa tega lastniki sploh ne vedo, niti ne odpravljajo. Celo mislijo, da je povsem normalno, če ima mačka znotraj rjavo črno umazanijo.

Torej – kupi tekočino za čiščenje ušes, prej preveri navodila, če je ustrezna. Tekočina je načeloma precej strupena, zato pazi, da si potem temeljito splahneš roke. Muco ljubeznivo primi, naj ti kdo pomaga, prigovarjaj ji. Razgali uhelj in naglo vbrizgaj tekočino. Uhelj pokrij še preden muca temeljito strese z glavo! Sedaj pomasiraj sem in tja (sliši se zvok tekočine). Tekočino skušaj čimbolj do suhega popivnati z vatko. Postopek ponovi najmanj enkrat na dan. Če je stres prevelik, muco spusti, ampak se ne pusti izsiljevati, ker bo kmalu ugotovila, da je lahko, če se dovolj upira, svobodna. Kapljice, ki mi jih je še dal veterinar, pa smo tudi kapljali enkrat dnevno. Zdaj imata naši posvojeni muci sladko rožnati čisti ušesci – ni lepšega! 🙂 Kombinirali smo kapljice in tekočino.

Garij se od muc ne moreš nalesti prav zlahka, zato kar brez strahu, da ne bo kakšne panike… Po postopku si temeljito umij roke (najbolje najprej z vročo, nato pa še z ! mrzlo vodo). Mucki se garij praviloma nalezejo od mame, zato ne pozabi nanjo.

Irena, hvala za izčrpen odgovor!

Veš kaj me zanima: ali je ta tekočina ki jo omenjaš EPI-OTIC (se tako imenjuje)?
Ker imam doma to tekočino, za mačke in pse, ki je sicer namenjena čiščenju in sušenju ušesnega masla in me zanima če je primerna tudi za odpravljanje garij. Drugače pa sem slišala da obstajajo tudi ampule (stisnile naj bi se za vrat), ki naj bi odpravile garje. Ali kaj veš o tem?
Hvala za pomoč.

Nisem strokovnjak za tekočine, vem pa, da jih obstaja kar nekaj. Prebrati boš morala navodila ali pa substanco, ki jo tekočina vsebuje, poiskati na internetu in ugotoviti, ali odstranjuje garje. Ampule, ki se stisnejo za vrat, UŠESNIH garij zagotovo ne bodo odpravile. Pa tudi načeloma nisem še slišala za ampule proti garjam, uporablja se tekočina ali pa mazilo (odvisno od lokacije). Garje se tudi ne zadržujejo na vratu in če so še kje drugje kot v uhlju, je to običajno na notranji strani pregibov udov in v genitalnem predelu.

Naš mucek pa je dobil injekcijo, veterinar pa je rekel, da mu moramo čistiti ušeska z malo olja in nam naročil, da ga spet pripeljemo čez nekaj časa (mislim da en mesec) na še eno injekcijo. To smo tudi storili in sedaj ima ušeska čista!

New Report

Close